lauantai 24. lokakuuta 2015

Tunnelmia San Franciscosta


San Francisco on juuri niin mukava kaupunki kuin muistinkin. 


Ilmapiiri oli aurinkoinen ja rento ja sää todella kesäinen ja lämmin. Ehdimme käydä mm. Alcatrazin vankilasaarella, valokuvata Fishermans Wharfilla merileijonia, piipahtaa Sausalitossa syömässä ihanat crabcake-burgilaiset rantaravintolassa, kävellä Golden Gate-sillan päästä päähän, tehdä laivaristeilyn Bay-lahdella, ajella kaapeliratikalla Nob Hillin kukkuloilla, kävellä valtavien lasikolossien varjossa Financial District-alueella, tutustua Golden Gate-parkiin, syödä Chinatownissa.. ja mitä vielä.. Kaikkea mitä turistin kuuluukin.


Kuulostaa näin kirjattuna aika hengästyttävältä, mutta toisaalta aikaa jäi myös vaellella päämäärättömästi kaupungin kaduilla ja ihailla victoriaanisia taloja, salaa tarkkailla vähän sivummallakin kaupunkilaisten arkielämää ja aistia tunnelmia.


Alcatrazin vankilasaari. Täällä asusti mm. Al Capone aikoinaan.

Vankien varustevarastosta. Kuten näkyy, käyttö on viimeaikoina ollut onneksi vähäistä.


Pier 39 ja rauhoitetut merileijonat Fisherman´s Warfilla.

Aurinkoinen laituriravintola Sausaliton pikkukylässä. Oli muuten mainiot rapu-hampurilaiset lisukkeineen. Nam.



Ja se kuuluisa Golden Gate-silta! Väri on inernational orange, ei siis punainen. Silta on puolisentoista kilometriä pitkä, ja pystyosat ovat 250 metriä korkeat. Kävellen mittasuhteet hahmottuivat paremmin kuin autolla huristellessa. 

Merellisiä tunnelmia lahdella risteillessä.




Financial District on San Franciscolle sama kuin Aleksanterinkatu Helsingille tai Wall Street New Yorkille tai City Lontoolle. Lounasaikaan kävelin rantaan salaattiboxi kainalossa tämän alueen kautta  ja vastaan tuli noin 800 valkokaulushenkilöä samanlaisen rasian kanssa.




Golden Gate-puistossa sijaitsee mm. de Young-museo, mutta myös paljon muuta. Ihana rauhallinen vihreä keidas!

Chinatownin eteläinen portti oli melkein hotellimme nurkalla.
Chinatown on luku sinänsä. Se on suurin kiinalaiskeskittymä Aasian ulkopuolella. Alue käsittää 24 korttelia. Kauppoja ja ravintoloita on todella paljon ja tuoksut ja hälina sen mukaiset. Tosin osassa kaupoista turismin vaikutus näkyi mm. hinnoissa. Paljon autenttisiakin putiikkeja silti löytyi vähän sivummalta.

Tässä vähän esimakua Kiinaan matkaajalle. Taitaa olla vielä pari yötä ennen matkaa.. Olet ajatuksissani.




Jos jotakin vähän surullista mainitsisin, niin asunnottomia ja muita laitapuolen kulkijoita oli nyt mielestäni enemmän kuin kahdeksan vuotta sitten. Tosin tällä kerralla aikaerosta johtuen olimme kovin varhaisessa rytmissä ja etsimme aamukahvipaikkaa jo aikaisina aamun tunteina eli juuri silloin, kun kadulla asuvat alkavat kokea seinustoilla nukkumisen vilkkaan yön jälkeen taas turvallisena. Onneksi edes ilmasto suosii ulkona nukkujia. 



Oaklandiin johtava Bay Bridge aamuautereessa

Pier 7 ja aamunäkymä Bay Bridgen suuntaan

Pier 7 ja vastakkainen suunta eli keskustaa kohti.

Ehkä joissakin asioissa saattoi myös aistia jonkinlaista hetkessä elämisen tuntua. Syynä voisi olla esimerkiksi alueella jatkuvasti olemassa oleva maanjäristysuhka. Mietinkin onko tuollaisella uhkakuvalla hyvä vai huono vaikutus jokapäiväisessä elämässä. Vaikea sanoa, ja vaatii kyllä pidempää pohdintaa.



Kaikkiaan San Franciscosta jäi turistille iloinen ja aurinkoinen mieli. Paikka oli vähän Amsterdamin kaltainen rentoudessaan ja hässäkässään ja siksi tutun ja turvallisenkin oloinen. 



Low calories - usko tai älä -
jääkaappimagneetteja!!

Lämpimin ajatuksin,
Have a nice one!

Leena

perjantai 16. lokakuuta 2015

Lämpötiloja ja Lindy Hoppia


Ilma ei ole mitenkään mieltä ylentävä. Enimmäkseen sataa. 




Täällä on ollut viimeaikoina paljon kylmempää kuin oikeastaan pitäisi. Normaalisti tähän aikaan Hollannissa on kuulemma  n.15 asteen lämpötiloja (viime syksyn tilannetta en oikein tarkkaan muista).Limburgin suunnalla oli tällä viikolla keskiviikko-aamuna satanut jopa lunta! Huh. 

Onneksi Amsterdamissa ollaan etupäässä vielä jääkaappilämpötilojen yläpuolella.

No, minä yritän kuvitella, mitä tarvitaan San Franciscossa, jossa lämmintä voisi olla tuollaiset 15 astetta. Toisen puolen matkasta vietämme sitten LA:n tienoilla Anaheimissa, jossa taas on lämpötilat olleet viime päivinä lähempänä 30 astetta. Siis myös kesävaatteita mukaan... Aikas kiva!

Ehkä reissusta saan päiviteltyä terveisiäni, mutta nyt lähetän Teille kaikille oikein iloisia ajatuksia. Laittakaa vaikka jalat vipattamaan Lindy-opettajiemme Sarahin ja Quintenin tapaan. Meillä jääkin seuraavat treenit väliin.


Melkoisen reipasta, vai mitä?
Rehellisyyden nimissä, minulta jää loppupuolen ilmavoltti tekemättä -muun muassa ;)

Kuulaita syksypäiviä ja Doei!
Leena





tiistai 13. lokakuuta 2015

Matkalaukun purkamista ja pakkaamista ja kuinka ollakaan -muffinsseja



Varsovan pyykkiä pestessä ajatus karkaa jo välillä tulevaan reissuun. Mietiskelen tässä, mitä pitäisi pakata mukaan näin lokakuussa Kalifornian matkalle. 

Päälimmäisenä ajatuksissa on kuitenkin tänään ollut nuoripari siellä kotisuomessa. Viettivät viime viikonloppuna yhteistä viisivuotispäivää. Aika Onnellista!

Muruseni ja Amerikka = Tietysti MUFFINSIT!

Kiireisille extempore-herkuttelijoille tämä resepti sopii hyvin ja koska lopputuloksena on vain kaksi valmista leivonnaista, ei tarkan tarvitse edes surra linjojaan.

Tässä resepti:

2 rkl juoksevaa margariinia tai sulatettua voita
1 muna
3 rkl sokeria
1 rkl maustamatonta jogurttia
3 rkl vehnäjauhoja
2 rkl tummaa kaakaojuhetta
1/2 tl leivinjauhetta

lisäksi
2-3 palaa suklaata
mustikoita, vattuja, viinimarjoja, banaania tms.

Sekoita ainekset kulhossa. Kuivat aineet kannattaa ensin sekoittaa keskenään ja sitten lisätä muut.

Lusikoi taikina puoliksi kahteen voideltuun ja korppujauhotettuun mikron kestävään kahvikuppiin. 

Painele taikinan joukkoon halutessasi suklaanpaloja ja/tai marjoja.

Kypsennä mikroaaltouunissa 850W n. 1,5 - 2 min.

Nauttikaa yhdessä jäähtyneenä.

P.S. Jos toinen on kaukana (vaikka Kiinassa), koko taikinan voi laittaa 3 dl:n teemukiin ja syödä herkun sitten itsekseen lämpöisiä ajatuksia kauas lähetellen <3 <3


Jos et halua käyttää kaakaojauhetta, voit korvata määrän vehnäjauhoilla (yht.siis 5rkl). Tosin muffinsin pinta jää silloin vähän hailakaksi. Lisää vaikkapa hiven tomusokeria.

Siinä tämän päivän aatokset Amsterdamista. Doei!
Leena

maanantai 12. lokakuuta 2015

Varsovassa 


Pääsin mukaan muutaman päivän piipahdukselle Puolaan.
Varsovassa oli kylmää, mutta aurinkoista. Hyppy Amsterdamin leudosta alkusyksystä Varsovan viiltävän kirpakkaan ilmaan tuntui aluksi aika karulta. Varsinkin aamuisin ihmiset paarustivat kaulaliinojensa sisässä pipot syvällä päässä ja rukkaset kädessä. Karvakaulukset ja turkisreunukset hupuissa olivat enemmän sääntö kuin poikkeus. Syksy tosiaankin vyöryi kerralla tietoisuuteen.

Aurinko kuitenkin paistoi joka päivä ja keskipäivällä se jopa lämmitti. Hotellimme oli hyvin perinteinen ja mielestäni tyylikäs sikäläiseen tapaan. Aamiaisella olisi voinut halutessaan nauttia myös vodkaa ja kuohuviiniä paikallisten herkkujen palanpainikkeina. 

Laitan tähän kuvatunnelmia reissusta.

Polonia Palace-hotelli



Kulttuuri- ja tiedepalatsi iltavalaistuksessa hotellimme ikkunasta kuvattuna.


Tässä kuva kulttuuripalatsin 30. kerroksen tasanteelta hotellille päin.


Uudehkoa arkkitehtuuria

Lauantai-aamupäivän vietimme kierrellen vanhankaupungin katuja.
Jonkin verran olin ehtinyt tutustua Varsovan historiaan ennalta. Kun katsoin videonpätkiä toisen maailmansodan aikaisten pommitusten jälkeisestä Varsovasta, näky oli lohduton. 85% kaupungista oli tuhottu. Sodan jälkeen talot oli kuitenkin rakennettu uudelleen samanlaisiksi kuin ne olivat olleet ennen pommituksia. Aika vaikuttavaa.

Kävelymatka majapaikasta vanhaan kaupunkiin kesti puolisen tuntia. 


Kaikkialla oli hämmästyttävän siistiä ja puhdasta.
Vanhankaupungin portteja


Koska sää oli kaunis, emme halunneet viettää aikaa sisätiloissa, mutta Kuninkaan linnan sisäpihalla pysähdyimme tutkimaan näyttelyä kylmän sodan ajalta. Kuvat teksteineen olivat puhuttelevia.


Ja sitten välillä niitä valoisampia puolia...










Vanhassakaupungissa söimme paikalliseen tapaan. Minun annoksessani oli viiriäistä aprikoositäytteellä  ja K:lla peuraa karpalokastikkeella. Hyvää.


Iltapäivän vietimme Puolan juutalaisten museossa. Puolassa on maailman suurin juutalainen yhteisö ja sen historiaa kuvattiin aina keskiajalta nykypäivään asti. Vaikka näyttely oli mielenkiintoinen, voimat alkoivat loppupuolella harmittavasti hiipua kesken kaiken. 


Eilen illalla palailimme kotiin ja tänään maanantaina pyykkikone on pyörinyt kiitettävästi. Erona Varsovaan, täällä näkyy paljon enemmän iloisia kasvoja kadulla vilakasta säästä huolimatta. 
Hmm -Olenkohan nyt puolueellinen? ;) 

P.S. Jos minulla olisi takataskussa helppo unikonsiemen-leivonnaisen resepti, sellaisen paikka olisi nyt. Vaan kun ei ole. Harmi.

Doei!
Leena




maanantai 5. lokakuuta 2015

Couscous-salaatti



Iloiset terveiset taas!

Täällä Amsterdamissa on ollut vielä ihanan lämpimiä säitä, vaikka syksy selvästi jo tekee tuloaan. Varsinkin aamut ovat mukavan rapsakoita. Olipa tuossa jokin viikko lähes pelkkää sadettakin. Luulen, että lämpötilat ovat ainakin syyskuun ajan olleet lähellä Etelä-Suomen vastaavia.

Koska aurinkoa ja lempeitäkin iltoja on riittänyt, emme ole grillikautta täysin lopetelleet. Tosin varsinainen ruokailu on hoideltu sisällä, mutta ruokiin olemme vielä saaneet ripauksen kesän tuntua. 

Uutena juttuna olemme opetelleet käyttämään savustuspussia grillissä. Hieno juttu, koska täältä ei oikein löydy tuoretta lämminsavulohta. Laitan pussista ehkä myöhemmin vielä juttua, mutta nyt on vuorossa ihanan kesäinen couscous-salaatti, joka sopii etenkin savustetun lohen tai lammsmakkaroiden kanssa. 

Toki sitä voi tarjota muinakin vuodenaikoina esimerkiksi kalan tai mausteisten lihapullien ja vaikkapa jogurttikastikkeen kanssa. Varmasti keksitte herkullisia versioita. Jos olemme syömässä kahdestaan, ohjeesta riittää puolikas paremmin kuin hyvin.

Kas tässä salaatin resepti:

5dl vettä
1/2 dl oliiviöljyä
3 kasvisliemikuutiota
400g couscous-ryynejä
2-3 valkosipulin kynttä
1/2 dl sitruunan mehua
75 g öljyyn säilöttyjä aurinkokuivattuja tomaatteja
1 parsakaali
2-3 kevätsipulin vartta tai nippu ruohosipulia
rasia kirsikkatomaatteja
yrttisuolaa
mustapippuria myllystä

Mittaa kattilaan vesi ja öljy, murenna sekaan liemikuutiot. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja nosta kattila levyltä. Sekoita liemeen couscous, peitä kannella ja anna ryynien turvota, kunnes kaikki liemi on imeytynyt niihin. Lisää ryynien joukkoon valkosipulin kynnet aivan hienoksi silputtuna, sitruunan mehu ja aurinkokuivatut tomaatit suikaloituina.

Revi parsakaali aivan pieniksi kukinnoiksi ja höyrytä mikroaaltouunissa tilkassa vettä. Aloita parista minuutista ja lisää aikaa vähitellen. Tärkeätä on, etteivät kukinnot lötkisty ja väri pysyy kauniin kirkkaan vihreänä. 

Lisää salaattiin parsakaali, lohkotut kirsikkatomaatit ja suikaloidut kevätsipulinvarret tai ruohosipulisilppu. Mausta salaatti yrttisuolalla ja mustapippurilla. Sitruuna saa maistua kunnolla!
Ohje on tarttunut käyttööni muistaakseni Hehkuvilla hiilillä-nimisestä kirjasta. Luultavasti olen vähän muunnellut alkuperäistä.

Voit tarjota salaatin esim. grilliruokien lisukkeena joko lämpimänä tai sitten vähän haaleana, joilloin se on mielestäni kaikkein herkullisimmillaan. Jos et tykkää parsakaalista, sen voi jättää poiskin, mutta muutaman kerran niin tehneenä olen ollut lopputulokseen hieman pettynyt. Ja sitäpaitsi me(hän) pidämme parsakaalista(kin)!





Kivoja päiviä teille!
Doei!

Leena

sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Lauantain retki Utrechtiin ja keittopäivä



Lauantaina oli ihanan aurinkoinen ja lämmin sää ja heti aamusta tuntui siltä, että parempaa retkipäivää ei voisi ajatella. Ihan extempore päätimme lähteä junalla Utrectin kaupunkiin. Koska olemme siellä aikaisemminkin käyneet, ei matkantekoa tarvinnut kummemmin suunnitella, vaan jo reilusti ennen lounasaikaa olimme vanhan kaupungin pittoreskeilla kujilla muiden lauantain kulkijoiden kanssa.

Näinkin hiljainen katu löytyi ihan keskustasta

Tavalisuudesta poiketen, teimme myös oikeasti ostoksia muutamassa pikkukaupassa. Mukaan tarttui Marimekon pöytäliinakangas emma b-liikkeestä ja pari tyynynpäällistä Dille & Kamille-liikkeestä. Tosin molempia hankintoja olimme harkinneet jo viime keväästä lähtien, joten ehkä impulssiostoksista ei voi puhua. Nyt vain oli näköjään otollinen hetki.


emma b:stä löytyy pohjoismaista designia.

Kaduilla ja kujilla oli rentouttavaa kävellä. Tykkään kaupungin nuorekkaasta ilmapiiristä, ihanista kirjakaupoista ja kahviloista. Liikkeelä oli paljon nuoria ja iloisia ihmisiä. Virkistävää todella!

Hollantilaiset ovat melko isokokoisia, mutta tämän takin on täytynyt kuulua jättiläiselle. Kun seisoin  vintage-takin vierellä, pääni ulottui tuskin kauluskäänteiden alareunan tasolle ja leveyskin oli kolminkertainen tavalliseen takkiin verrattuna.



Täällä nautimme leivoskahvit. Siis täydellinen siis retki siis!


Kanavalla kaikenlaista vilinää.

Dille & Kamille-kaupassa olisin jaksanut ihmetellä vaikka kuinka kauan. Onneksi minulla oli kärsivällistä retkiseuraa.


Lauantai on perinteisesti keittopäivä täällä Hollannissa.
Tyypillisin keitto taitaa olla paikallinen paksu hernekeitto. Keitto on kuulemma sopivaa, kun lusikka pysyy siinä itsekseen pystyssä. Herneiden lisäksi keittoon lisätään mm. possua (pork cutlet), savustettua pekonia, savustettua makkaraa, juuriselleriä, sipulia, perunaa sekä mausteita. Pakko myöntää, että ihan hyvää, mutta samalla myös erittäin tuhtia ruokaa. Täällä voi talvella olla todella kostean koleaa ja silloin tuollainen ruoka lämmittää takuulla varmasti.

Kuten mainitsin, lauantain sää oli todella kaunis ja lämmin ja ehkä siksikin tyydyimme vähän kevyempään soppaan. Valmistimme Hesarista löytämälläni ohjeella ihanaa tomaattikeittoa, jossa jujuna oli paahdettuja porkkanoita.


Ohje testattuna ja erinomaiseksi havaittuna:

Paahtoporkkana-tomaattikeitto

Paahdetut porkkanat
500 g porkkanaa
1rkl oliiviöljyä

Keittoon
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1,2 kg kypsiä tomaatteja
2rkl oliiviöljyä
5dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1tl basilikaa
1tl suolaa
1/2tl mustapippuria
2dl ruokakermaa tai kaura-/soijakermaa

Valmista ensin paahtoporkkanat. 
Kuori ja paloittele porkkanat pikkusormen kokoisiksi pätkiksi ja sekoita niihin oliiviöljy. Paahda pellillä leivinpaperin päällä n. 25 min. 240 asteessa.


Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet.

Halkaise tomaatit, poista kanta ja paloittele.


Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulisilppua 5-7 min. Lisää valkosipulisilppu ja sekoittele vielä pari minuuttia.

Lisää tomaatit, paahdetut porkkanat, vesi, kasvisliemi, basilika, suola ja pippuri. Keitä kannella peitettynä n. 20 min.

Soseuta keitto. Lisää kerma ja kiehauta.

Keitosta tuli todella kauniin väristä ja koostumus oli mukavan rouhea. Monien muiden tomaattikeittojen ohjeissa tomaatit usein aluksi kaltataan ja siemenet poistetaan, jotta keitto olisi mahdollisimman samettista. Tämän ohjeen hyvä puoli oli mielestäni juuri keiton mukava tekstuuri. Maun lisäksi tietenkin!

Hei, ja tämänkin kanssa ne helpot sämpylät olisivat sopineet. 

Me söimme lähikaupan focacciaa, joka sekin lämpimänä sopi tomaatin makuun.

Sunnuntai on sujunut etupäässä kotosalla ja aamun hernerokkasumusta toivuttua ihan vain lähitienoilla lenkkeillen.

Kivaa sunnuntai-iltaa! Doei!
Leena