keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Aamumökki ja iltamökkiMekin pääsimme nauttimaan Suomen suvesta ja muun touhun lisäksi myös kunnon mökkipäivistä. Reissun aluksi tosin siirsimme muutamana päivänä appivanhempiani tavaroineen takaisin omaan kotiinsa kolmen ja puolen kuukauden putkiremppa-evakon jälkeen. Melkoinen vääntö, mutta kaikki meni lopulta oikein hyvin parin kommelluksen jälkeen.

Mutta sitten niille mökeille. Olen ennenkin kertonut, että meidän molempien vanhemmilla on kesämökit, jotka vähitellen ovat siirtyneet meidän, sisarustemme ja meitä seuraavan sukupolvenkin käyttöön. Onneksi kaikki serkukset tulevat mainiosti toimeen keskenään kummallakin mökillä ja mökkeilyvuoroista yms. on sovittu hyvässä sovussa ja järjestyksessä. Välillä omien vuorojen lisäksi porukkaa on ollut enemmänkin myös yhtaikaa. Etenkin isovanhemmat ovat onnellisia kun mökit ovat hyvässä käytössä ja jälkipolvet viihtyvät mökeillä onneksi myös yhdessä. Toisenkinlaisia tarinoita olen kuullut, joten hyvä tosiaan näin.

Molemmat mökit ovat sisäsuomessa järven rannalla, toinen Kaakkoissuomessa ja toinen Pirkanmaalla. Mökit ovat hyvin erilaiset sekä historialtaan että ulkoasultaan ja varustuksiltaan, mutta molemmilla on tosi hyvä ja kotoisa tunnelma. 

Itse näen Pirkanmaan mökin selvästi aamumökkinä. Aamuaurinko paistaa ihanasti laiturille ja siellä nautitaan, aina kun vain mahdollista, aamukahvit laiturilla ja mieluiten vasta pikaisen ja virkistävän aamu-pulahduksen jälkeen. No totuuden nimissä etenkin alkukesästä uinti jää usein vähän myöhäisempään päivään. Nyt oli vesi kuitenkin ihanan lämmintä ja kastautuminen tuntui niiiin mukavalta. Muutenkin laiturin ympärille ja rantasaunan terassille ja portaille keskittyy tämän aamumökkimme ihanimmat hetket. Paljon rakkaita muistoja serkusten lauttaseikkailuista, uimahyppykilpailuista ja siitä kun syötimme ahvenenpoikasia laiturin lautojen raoista.

Tässä muutama tunnelma aamumökiltämme.


Toinen mökki taas on mielestäni ehdottomasti iltamökki. Siellä olen kokenut kaikilla aisteilla maailman kauneimmat auringonlaskut, kuikan huudot ja ihanimmat vastapoimitut mustikat. Rantasaunan edustalla on laiturin sijasta upea tasainen kallio, jolle voi sovitella rantatuolit valmiiksi hyvään asentoon, kun alamme seurata auringon painumista vastapäisen Pukkisaaren taakse. Lähen joka kerta saamme osallistua maagiseen värien leikkiin ja alati muuttuvaan leiskuvaan hehkuun. Oijoi.

Ja tässä iltamökin tunnelmia.Taas on palanen Suomen kesää purkitettu talven varalle muistiin. Sieltä sitten pikku palanen kerrallaan nautiskellaan ja muistellaan syksyn ja talven lohdukkeeksi.

Kiitos ihana Suomi ja Meidän Mökit!!

Nyt jo kärvistellään täällä Amsterdamin helteessä, joka on -helppo varmaan uskoa - vielä tukalampi kuin järvien rannassa Suomessa.

Voimia kaikille helteen selättäjille. Konstit on teillä varmaan monet niinkuin täälläkin ;-). 
Lisävinkkejä viilennykseen otetaan vastaan.


Tot ziens,
Leena

10 kommenttia:

 1. Aivan ihania kuvia! Tykkäsin erityisesti iltamökin väreistä ja valoista. <3

  Minulla on semmoinen vinkki viilennykseen, että laittaa suihkupulloon jääkylmää vettä (saa olla jääpalojakin mukana) ja suihkuttelee sillä itseään aina kun tuntee tarvetta. En ole kokeillut tätä tosin kuin yhtenä päivänä, kun yritin ottaa partsilla aurinkoa, mutta toimi. Tosin mulla ei ollut suihkupullo jääkaapissa, eikä vesi auringossa kauan kylmänä säilynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesi ihon pinnalla viilentää kyllä ihanasti. Suihkupulloa en ole käyttänyt, mutta kylmään veteen kastettu pesulappu aika ajoin tuntuu ihanalta kasvoissa ja käsivarsilla. Auringonottoa en ole kyllä pystynyt ajattelemaan täällä kotinurkilla viime päivinä lainkaan, vaan olen pysytellyt varjossa ja sisällä. Vain ilta-auringossa olemme kattoterassilla hetken istuneet, mutta sielläkin on alkanut pörrätä harmillisen kiukkuisia ampiaisia.

   Poista
 2. IHanat kesäkuvat; sekä aamumökkialue että iltamökkialue näyttävät niin kauniilta. Tuli niin ikävä Suomen kesää. Täälläkin on niin kuumaa; tänään oli 40 asteen paikkeilla, mutta onneksi kosteus ei ollut niin korkea, mutta nyt illalla on sekä kuumaa että kosteaa, ja niin olisi ihanaa pulahtaa tuollaiseen järveen. Minulla on tuulettimet joka huoneessa, sillä ilmastointilaitteeni hajosi pari vuotta sitten, ja se oli jo niin vanha ettei kannattanut korjata, ja en hankkinut uutta, vaan lisää tuulettimia. En muutenkaan käyttänyt ilmastointia kuin harvoin kuumuudesta huolimatta, sillä haluan pitää ikkunat auki, ja ilmastointi ärsyttää silmiäni.Mukavaa loppuviikkoa Leena:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisälämpötila on meilläkin ollut kolmisenkymmentä astetta jo pitkään. Yöksi viilenee kyllä pari astetta, mutta tukalaa on. Järveen pulahtamaan tekisi kyllä vieläkin mieli.
   Onhan se Suomen kesä parhaimmillaan ihana ja tänä vuonna ihan ennätysmäisen pitkäkin, kun alkoi kuulemma jo hyvin varhain. Ihan reilua välillä! Kivaa loppuviikkoa sinullekin Jael.

   Poista
 3. Olispa tässä meilläkin järvi, tämä päivä muistutti Death Valleyn kuumutta. Olen muuten kuullut, että Suomessa ei ole enää helppo myydä kesämökkiä, kun nuorempi polvi matkustaa mieluummin ulkomaille kuin mökille. Ystäväni yrittää myydä mökkiä Savonlinnan läheltä, alueelta, joka oli ennen hyvin kysyttyä, mutta vaikea saada kaupaksi, kun lähistöllä on 150 mökkiä myynnnissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pehmeä järvivesi kyllä houkuttaisi yhä.
   Meilläkin sakki reissaa paljon, mutta kun jälkikasvua on sopivasti, mökkeilijöitäkin riittää aina vuorollaan, eikä toisaalta ole mahdotonta tungosta. Usein nuo mökit ovat tietysti sellaisia työleirejä myös, joten ihan kiva jos vastuuta on jakamassa isompi joukko.

   Poista
 4. Voi miten ihania kuvia kesäisestä Suomesta! Meillä ei enää ole kesämökkiä, mutta oma kotimme Suomessa on toisaalta onneksi mökkimaisemissa. Kävin juuri esikoisen kanssa illan iloksi poimimassa mustikoita, ihan pari askelta kotiovelta molempiin suuntiin löytyi mainiot mustikkamaat ja talon toiselta reunalta vielä mainio vadelmapensaskin. Oi onnea.

  Meille on kehittynyt ihan huomaamatta Sudanissa hyvä helteensietokyky, siinä siis vinkki seikkailunhaluisille: muutama vuosi järjettömän kuumaa säätä ja eurooppalainen hellepäivä tuntuu lempeänmukavalta :) Toistaiseksi Suomen helle ei ole meille tuntunut kohtuuttomalta ja tänä aamuna 25-asteessa pihalla minulla oli suorastaan kylmä lyhythihaisessa pyjamassani! Mutta ihan noin vakavasti puhuen tärkeää on olla tarkkana, että helteellä juo riittävästi, pysyttelee varjossa ja jos mahdollista vaikka tosiaan tuulettimen edessä. Juomisen lisäksi täytyy muistaa myös syödä ja/tai juoda vaikkapa kivennäisvettä, ettei elimistö liikaa laimene.

  VastaaPoista
 5. Vau, teillä on omat mustikkamaat! Minulla ne ilot kuuluvat lähinnä lapsuuteen ja sitten noihin muutamaan mökkipäivään. Nykyisin ostetaan lähinnä pensasmustikoita Hollannin kaupoista.

  Teidän joukko on kyllä mestari helteen sietokyvyssä! Minusta on vanhemmiten tullut todella surkea siinä lajissa ja oikein nolottaa, että olen jokaisena Hollannin kesänä asiasta valitellut. Meidän koti on kattohuoneisto, jonka viistoon mustaan kattoon aurinko oikein pureutuu. Jatkuva yli 30 asteen lämpötila vielä iltaisinkin on minun koneistolleni liikaa. Osasyynä voi tosiaan olla ihan ikään liittyvät jutut. Kiitos hyvistä vinkeistä ja oikein hyvä neuvo minulle on tuo, että pitäisi myös syödä eikä juoda pelkkää hanavettä. Niistä suoloista mieskin muistuttelee.

  Teille oikein kivaa kesän jatkoa, missä sitten kuljettekin!!

  VastaaPoista
 6. Vähän jälkijunassa tulen...
  Ihanat mökit ja tunnelmat. Aamumökki ja iltamökki - kivasti analysoitu. Näitä kauniita kuvia oli niin kiva katsoa.
  Meillä on taasen tänä kesänä rempattu mökkiä. Ja vasta heinäkuun lopulla yövyimme siellä ensimmäisen kerran. Saatiin silloin tehtyä uudet lattiat olo- ja makuuhuoneeseen. Meillä taitaa olla yhdessä mökissä sekä aamu- että iltamökki. Tuo mökkimme kun on niemen kärjessä ja vain kapealla kannaksella kiinni pääsaaressa. Ja mökin ikkunat ovat kaikkiin ilmansuuntiin.
  Ihanaa elokuuta teille!

  VastaaPoista
 7. Oi, samassa paketissa kaikki! Muistankin postauksistasi ihanan mökkinne. Ja kuulostaa hyvältä, että remontti alkaa olla valmiina. Onnea uudistuneeseen tupaan!

  VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!