tiistai 25. syyskuuta 2018

Villejä kuvia ja ajatuksiakin?


Tosi iloisena ja ylpeänä olen seurannut uutisia, joissa kerrotaan Suomeenkin rantautuneista monista uusista seinämaalauksista. Niitä on ilmeisesti alkanut nousta kuin sieniä sateella tai ainakin sellaisen kuvan lehdistä ja somesta olen saanut. Monien julkisten rakennusten tai kerrostalojen päätyjä tai muita suuria pintoja peittää jo toinen toistaan taidokkaampia ja eri tekniikoilla toteutettuja kuvia katu- ja kaupunkinäkymää ilostuttamassa. Silmiini on osunut juttuja ainakin Vantaalta, Kotkasta, Seinäjoelta, Tampereelta, Iisalmesta, Kemistä, Hämeenlinnasta, Jyväskylästä, Helsingistä.. ja vaikka mistä! Kaikkia en nyt muistakaan. Ihan huippua! 

Ja sitten tässä kohtaa pieni varoituksen sananen: Tästä eteenpäin seuraa hyvä pätkä paatosta, joten jos et nyt sellaista jaksa, hyppää suosiolla kuviin. Niiden kohdalla altistut vain korkeintaan värien ilotulitukselle.

Jostakin luin erään suomalaisen taloyhtiön hallituksenjäsenen selostavan, että upea kuva seinässä maksoi suurinpiirtein saman verran kuin seinän maalaaminen yksiväriseksi. Tulee vain mieleen, että miksi ihmeessä näitä ei tosiaan tehdä vieläkin enemmän!? No totisempi minäni tässä muistuttaa, että kaikilla ei suinkaan ole samanlainen käsitys estettisistä seikoista, kuten sopivista väreistä tai kuva-aiheista tai muista sellaisista, mutta uskoisin että sopiva kompromissikin voisi hyvällä tahdolla löytyä. Jospa nuorisotilan ulkoseinä voisi olla hieman erilainen kuin vaikka kaupungintalon pääty. Ei kai se niin vaikeaaa voi olla.

Suomalainen arkkitehtuuri voi toki olla eleettömyydessään kaunista ja tyylikästä, ja sitä arvostetaankin maailmalla usein juuri sen vuoksi. Enkä tietenkään tässä lähdekään nyt ehdottelemaan, että kaupunkien paraatipaikkoja, Finlandiataloa tai Helsingin Päärautatieasemaa lähdettäisiin kaikenkarvaisilla kuvilla sotkemaan tai söhertämään. Ajattelen enemmänkin sellaista harmaata, tasaista ja tylsää betoniseinää, jota kyllä sivummalla ja takapihoilla riittäisi mainiosti vähän hulvattomampaankin taiteelliseen irrotteluun. Myös suurten hallien rumat ruosteiset seinät, teollisuuslaitosten siilot ja säiliöt ja koulujen ankeat pihat voisivat aivan mainiosti olla vähän kokeellisemminkin koristeltuja. Eikä koristelua suinkaan pitäisi hoidella niillä sutaistuilla spray-töhryillä tai tageilla, vaan ihan oikeilla seinämaalauksilla. Siis jos minulta joku kysyisi.

Voi ei! Nyt tosiaankin intouduin paasaamaan. 

Jotta ymmrtäisitte, mitä tarkoitan, laitan tähän muutamia kuvia Kanadan Torontosta ja Montrealista. Kuvailin noilla reissuilla näkemiäni hauskoja ja ainakin minua ilahduttavia seinämaalauksia sieltä villeimmästä päästä. Saattekohan kiinni, mitä ajan takaa?  


Nämä maalaukset olivat Torontosta. Niistä suurin osa oli tietyllä alueella, joka on merkitty turistikarttoihinkin. 

Seuraavat muraalit taas ovat Montrealista. Siellä törmäsimme maalauksiin laajemmallakin alueella. Aika taidokkaita ovat ainakin minun mielestäni.
Vaikka en suinkaan ole unohtanut pohjoismaisen vaaleuden, selkeyden ja suoraviivaisuuden maagista voimaa kaupunkikuvassa, vaan liputan sen puolesta edelleen, joskus tulee mieleen että hippunen monimuotoisuutta ja säröäkin näyttää oikeastaan ihan hauskalta ja elävältä. 

Mitä mieltä sinä olet? Ovatko nämä maalaukset vain harmittavaa sotkua ja katoaako niiden myötä tyylikäs kaupunkikuva, vai voisivatko ne oikeasti jopa sopia jonnekin?

Iloista viikkoa kaikille, voikaa hyvin!
Tot ziens,
Leena6 kommenttia:

 1. Aivan ihanan piristäviä nuo seinämaalaukset:) Täällä on myös sellaisia joissain paikoissa, ja erittäin paljon seinätaidetta muuten;niitä on aina ilo katsella:) Nyt keväällä ihailin Myyrmäen juna-aseman ihania seinämaalauksia,jotka oli tehnyt joku espanjalainen taiteilija. Minä ainakin tykkään tuollaisista värikkäistä töistä seinillä.
  Asuin Helsingissä Pikku Huopalahdessa, jossa oli käytetty kivasti väriä rakennuksissa.Oma asuntoni oli talossa joka oli marjapuuronvärinen, mutta parvekkeet olivat havunvihreitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on tuttuja kavereita tuolla Myyrmäen ympäristössä ja somessa lähettelivät upeita kuvia sieltä. Pitää ehdottomasti käydä niitä katsomassa, kun sinne ehdin.
   Ehkä liian villiksi menisi, jos koko kaupunki olisi noin värikylläinen, mutta siellä täällä nuhruisen ja ränsistyneen seinän voisi peittää noinkin.

   Poista
 2. Oi nuohan on aivan upeita, kivasti tuovat väriä ja piristystä katukuvaan:) Tuollaisia kyllä mielellään ihastelee kun ovat niin hienosti tehtyjäkin! Kaunista syksyn aikaa sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tulen vieläkin iloiseksi, kun selaan noita kesäisiä kuvia. Ja todella taitavasti nuo tosiaan on maalattu. Kiva, että sinäkin tykkäsit :-)
   Kaunista syksyä myös sinne, ihana Päde.

   Poista
 3. Taidokkaita maalauksia!

  Minäkin olen aina tykännyt seinämaalauksista, mutta vain silloin, jos niitä on harvakseltaan, piristämässä siellä sun täällä kaupunkikuvaa. Vaikka tykkään väreistä muuten, niin en taitaisi kuitenkaan jaksaa katsella tämmöisiä ihan joka paikassa. Näistä tulee jotenkin levoton olo. Minua miellyttäisivät muutenkin enemmän jotkut maisemakuvat kuin tuollaiset ihmishahmot, mutta ehkä sellaiset vesittäisivät koko seinämaalausten idean.

  Mukavaa viikon jatkoa sinullekin. <3

  VastaaPoista
 4. Enpä usko, että vesittäisivät, vaikka en kaikkien noiden taiteilijoiden filosofioita tunnekaan. Minäkin olen miettinyt, että miksi maisemia ei käytetä enempää noissa kuvissa. Vai onko muun luonnon kuvaaminen vain niin paljon vaikeampaa? Tai sitten omiin silmiini ei sellaisia kuvia vain ole kovin monia tarttunut. Itse tykkään tuollaisista villeistäkin kuvista, jos ne ovat mietityissä paikoissa. Ja hyvähän minun on tykätä, koska itse ei tarvitse joka aamukahvilla tuijottaa kaloja vastapäisessä seinässä, vaan voin mennä niitä vartavasten katsomaan silloin kun on sellainen fiilis.

  Kaupungissa metsän, järven tai vesiputouksen kuvat voisivat olla hienoja ja niiden värimaailmakin voisi toki olla vähän luonnonläheisempi kuin noissa psykodeelisimmissa teoksissa.

  Iloa keskiviikko-iltaasi :-)

  VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!