maanantai 10. huhtikuuta 2017

Sinistä ja vihreää -ja linna

Aloitan siitä linnasta.

Kuten edellisessä postauksessani kerroin, pääsin pikaisesti käväisemään Turussa. Säänhaltija oli sattumoisin suotuisalla tuulella ja sain nauttia aurinkoisesta ja keväisestä kaupungista ja tietenkin ihan parhaimmasta seurasta. Kyllä oli ehtinytkin olla jo kova ikävä!

Vaikka välillä tuuli puhisi vilpoisasti, enimmäkseen oli jo mukavan keväistä. Nähtävyyksien katselu ei ollut ollenkaan reissun tarkoituksena, mutta minulle oli silti suunniteltu vierailu Turun linnaan. Tosi herttaista. 


Käytävät, salit, portaat ja holvit ovat kaikessa koruttomuudessaan niin kauniita. Minulle tuo linna on aina jonkinlaisen rauhoittumisen paikka. Keskellä viikkoa ja keskellä päivää saleissa on juhlallisen hiljaista. Ihan parasta. Vielä ei ollut selvästikään luokkaretkikausi alkanut.Minut vietiin Turussa myös kivaan Qwensel-kahvilaan, josta en ollutkaan kuullut aiemmin mitään. Siellä oli ihania suolaisia ja makeita leivonnaisia ja todella kiva mummola-tunnelma. Virkistävän epätrendikäs paikka ja sopii vanhaan miljööseen täydellisesti.
Turku-reissusta jäi hyvä mieli. Tuli juteltua taas tuntikaupalla ja kuunneltua nuorimmaisen kuulumiset ihan perinpohjin. Ja ikkunatkin pesaisin siinä sivussa. Äiti olen, ei siitä mihinkään pääse. Ihanaa kyllä, että saan olla!

Ja sitten niihin väreihin.Viikonlopuksi palailin jo takaisin Amsterdamiin ja sunnuntaina jatkoimme hollantilaisten kevätretkiemme sarjaa. Hyppäsimme tällä kertaa Markeniin suuntaavaan bussiin. Vuorossa oli huima annos sinistä ja vihreää maisemaa.

Marken on Amsterdamin pohjoispuolella oleva pieni kylä. Siellä eleli kahdeksan vuosisadan ajan kalastajayhteisö lähes eristyksissä muusta mantereesta. Vasta 1957 rakennettiin silloiselta saarelta pengertieyhteys mantereelle. 


 Saari säilytti kuitenkin alkuperäisen ilmapiirinsä ja puusta rakennetut talonsa ja jotkut sanovat sen olevan yhä yksi Alankomaiden kauneimmista kylistä. No, ainakin se on hyvin pittoreski. 
Jos nyt uskallan oman mielipiteeni sanoa, niin aikamoinen turistipyydys se taitaa tänä päivänä olla. Ainakin kesäisin. Paikalle kärrätään bussilasteittain turisteja, mutta onneksi suurin osa heistä jää kävelemään vain tietylle alueelle ihan sataman tuntumaan. Sivummalla riittää kyllä tilaa hengitellä ja nauttia maisemista. Keskustassa on somien talojen lisäksi ainakin juustotehdas ja puukenkäverstas sekä muutamia ihan kivoja kahviloita ja ravintoloita terasseineen. Viehättävästä satamasta lähtee myös yhteysaslus esim. Volendamin kalastajakylään.Hauskinta Markenissa on minun mielestäni kuitenkin lähteä kiertämään saarta  rannan tuntumassa kulkevaa polkua pitkin. Maisema on.. kuinka sitä nyt kuvailisin.. sininen ja vihreä. 

Meillä oli onnea, eikä sunnuntaina tuullut juuri lainkaan, joten parinkymmenen asteen lämmössä kävely oli todella miellyttävää. Kovalla tuulella tunnelma on tietysti ihan erilainen. Joka tapauksessa raikasta ilmaa, vettä ja alavaa maata on luvassa enemmän kuin uskaltaa toivoa. 
Tästä näkee, kuinka merenpinta on korkeammalla kuin maanpinta. Aivan kuin purjeveneet lipuisivat kuivalla maalla!

Näin keväällä paikka on mainio myös lintuja tarkkaileville. Monnickendamin ja Markenin välisellä avovesialueella on kesäisin satojatuhansia lintuja. Harmaahaiokaroiden, liejukanojen, sorsien ja muiden vakinaisten asukkaiden lisäksi alueella on paljon muuttolintuja, jotka lentävät kesäksi pohjoiseen. Tasaisen ja hyväkuntoisen kävelyreitin varrella voi katsella vaikkapa yksinäisellä niemellä nököttävää vanhaa majakkaa (Het Paard), joka toimii hyvänä maanmerkkinä. Majakalla ei kuitenkaan pääse vierailemaan, koska se on yksityisomistuksessa. 


Majakan edustalla on pieni hiekkaranta, jossa muutama tenava jo kahlaili rantavedessä. Vähän hirvitti, sillä vesi ei todellakaan ole vielä lämmennyt kahlauslämpöiseksi. Täällä Hollannissa vanhemmilla on kuitenkin selvästi rennompi ote kuin meikäläisellä aikoinaan, ja näyttävät nuo ipanat vähemmälläkin hössötyksellä hengissä säilyvän. Joten se siitä.

Lähettyvillä oli myös lehmiä laitumella, niin että idylli oli lähes täydellinen.

Kävelyä kertyi kaikkineen vähän yli 11 km ihan huomaamatta. Meno oli hyvinkin leppoisaa, mutta kyllä saatu raikas ulkoilma toi illalla unen silmään ihan yrittämättä. Hyvä sunnuntai.

Toivottavasti muillakin on ollut leppoisa viikonloppu.
Kivaa alkanutta viikkoa kaikille Teille!

Makrillipaketti tainnut vähän vuotaa satulalaukussa.

Tot ziens!
Leena9 kommenttia:

 1. Käytiin siellä silloin tällöin ja patikoitiin saaren ympäri. Viehko paikka se on vaikka turisteja riittää. Ihailen hollantilaisten tapaa elää kuitenkin omaa elämämäänsä.

  VastaaPoista
 2. Marken on niin lähellä Amsterdamia, että sinne on helppo kaupunkilaistenkin poiketa.

  Siellä juuri mietin sunnuntaina, että oppisinkohan koskaan juomaan aamukahviani kaikessa rauhassa hiukset pystyssä kotiportailla samalla kun lauma aasialaisturisteja (tai suomalainen mamu) köpöttelee kolmen metrin päästä kameroineen. K sanoi, että haluaisi todella nähdä sen ihmeen ;)). Ei taitaisi onnistua. Ainakaan vielä.

  VastaaPoista
 3. Meillä oli joululomalla tarkoitus käydä Turun linnassa, mutta linna oli sattumalta kiinni sinä päivänä kun kävimme kaupungissa. Kesällä taidamme yrittää uudestaan. Haluan esitellä Turun linnan lapsille ja miehelle. En ole siellä itsekään monesti käynyt mutta muistan kuitenkin kuinka se teki minuun lapsena vaikutuksen ja herätti mielikuvituksen.

  Marken vaikuttaa myös levollisen mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
 4. Turun linnassa aikuisenkin mielikuvitus liitelee, jos sille antaa mahdollisuuden. Lapsille vaikkapa erään ikkunasyvennyksen seinään painetut koiran tassun jäljet näyttävät mahdottoman jännittävältä viestiltä menneisyydestä.

  Markenin väljä ja raikas maisema tekee ajoittain niin hyvää mielelle.

  VastaaPoista
 5. Ihanat nuo Turun Linnan kuvat. Sanoit, että rauhoitut siellä holvien alla, niin minäkin. Sinä siis olet jo ehtinyt Turussa käydä. Ja näyttää olleen kiva Turun reissu Qwenselin kahviloineen ja ikkunanpesuineen :)
  Ja nuo Markenin kuvat! Onpa siellä jo kevät pitkällä. Niin kaunista vihreää. Ja tuo majakka - kiva yksityisasunto, jos se on asuinkäytössä. Ja pikkuväki jo uimassa. Siellä on jo oikea kevät!
  Täällä taas mennään välillä takapakkia, kylmempää on tulossa. Mutta kevät keikkuen tulevi.
  Ihanaa pääsiäisviikkoa kanaville <3

  VastaaPoista
 6. Ihanat nuo Turun Linnan kuvat. Sanoit, että rauhoitut siellä holvien alla, niin minäkin. Sinä siis olet jo ehtinyt Turussa käydä. Ja näyttää olleen kiva Turun reissu Qwenselin kahviloineen ja ikkunanpesuineen :)
  Ja nuo Markenin kuvat! Onpa siellä jo kevät pitkällä. Niin kaunista vihreää. Ja tuo majakka - kiva yksityisasunto, jos se on asuinkäytössä. Ja pikkuväki jo uimassa. Siellä on jo oikea kevät!
  Täällä taas mennään välillä takapakkia, kylmempää on tulossa. Mutta kevät keikkuen tulevi.
  Ihanaa pääsiäisviikkoa kanaville <3

  VastaaPoista
 7. Kyllä Tuula, teillä on todellakin ihana linna siellä! Tykkään erityisesti noista kattoholveista ja kauniista ikkunoista. Maailmalla kun vierailee linnoissa, ne on usein sisustettu aivan täyteen kullalla ja sametilla ja jos jonkinlaisilla vaaseilla. Minä ilmiselvästi viihdyn vähän pelkistetymmässä ympäristössä.
  Oikein ihanaa pääsiäisviikkoa myös sinne suosikkikaupunkiini. Toivottavasti pääsette pian saarimökillenne!

  VastaaPoista
 8. Voi tavaton mikä ihana kuvapaketti!
  Turun linna on kyllä aivan uskomaton paikka ja siellä on aina kiva käydä. Lapsena minua kiehtoi linnan vanha nukkekoti ja tietysti vankityrmä, mutta huomasin viime käynnilläni, että ne kiehtovat vieläkin - lähes yhtä paljon :) Teini-ikäinen tyttäreni pohdiskeli viime vierailullamme, että kuinkahan monta suukkoa linnan pihassa on varastettu!
  Linna on niin kaunis ja upeat kuvat olet ottanut.

  Upeita ovat nuo Markenin kuvatkin! Idyllistä seutua kerrassaan.

  VastaaPoista
 9. Olen ihan varma, että monta romanttista hetkeä ovat linnan vanhat kiviseinät nähneet. Jos sitten niitä armottomia ja karmivia kohtaloita myös. Kuten vaikkapa siellä tyrmässä. Ihana paikka joka tapauksessa ja se taitaa aina vain kiehtoa kaiken ikäisiä vierailijoita.

  Kiva, jos tykkäsit kuvista!

  VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!