torstai 5. heinäkuuta 2018

Affogato suola-karamellikastikkeella


Kylmää ja kuumaa. Suolaista ja makeaa. Sitä kaikkea yhtaikaa löytyy tästä Affogatosta. 

Kunnollinen vanilijajäätelö jollakin lisukkeella on mielestäni aina hyvä valinta silloin kun pitää keksiä helppo ja tyylikäs jälkiruoka kevyehkölle aterialle. Jos varsinainen pääruoka on jo itsessään hyvin tanakka, jätski voi joskus tuntua liian tuhdilta lopetukselta, mutta yleensä kai kyse on kuitenkin annosten koosta. Usein minä täällä Hollannissa emmin myös sen suhteen, että pitäisikö ensin olla jokin varsinainen jälkiruoka ja sitten vielä ihan lopuksi kahvi tai tee (mahdollisine härpäkkeineen).

Olen huomannut, että täällä toimitaan noissa kahvi-asioissa usein vähän eri tavalla kuin Suomessa. Esimerkiksi jos ravintolassa tilaan jälkiruoaksi (tai muuten vain) suklaakakun ja kahvin, kahvi kiikutetaan heti ja kiireesti pöytään. Sitten joudun juomaan pelkän kahvin ensin, tai vaihtoehtoisesti saan juoda kylmää kahvia ainakin 10 minuuttia myöhemmin saapuvan kakkupalan kanssa. Toki aina tarjoilijalle voi vinkata, että haluaisi molemmat tilaukset yhtaikaa, mutta se on tosiaan itse muistettava hyvissä ajoin pyytää. Ja siltikin unohtavat usein toiveen toteuttaa.

Kotona voi tietenkin toimia kuten haluaa, ja vieraamme ovatkin saaneet tottua meidän systeemiimme eli että yhtaikaa tarjotaan kakut ja kahvit. Aluksi kyllä huomasin kummastuneita katseita ja vieraat olivat vähän ymmällään että miten pitäisi toimia. Muutenkin täällä syödään vaikkapa ruokatunnilla töissä useita eväsleipiä ihan kuiviltaan juomatta mitään ja vasta lopuksi ehkä hörppäistään  päälle tetrallinen maitoa tai vähän vettä. No juu. Meneehän se niinkin. Mikäs minä olen arvostelemaan toisten tapoja.

Seuraavan italialaisen jälkkärin kanssa ei tarvitse törmäillä kulttuurieroihin, vaan siinä on kätevästi kaikki samassa lasissa yhtaikaa. Nautitaan siis Affogatot (italiaksi hukkunut tai jotain sellaista). Saisiko olla?




Affogato suola-karamellikastikkeella

100 g sokeria
1 rkl vettä
50g santen -kookoskermaa 
200 ml kookosmaitoa
1/2 tl suolaa

jäätelöpalloja
espressokahvia

Suola-karamellikastike:

Laita kattilan pohjalle ruokalusikallinen vettä ja anna sokerin sulaa siihen ja sekoittele alhaisella lämmöllä kärsivällisesti kunnes massa muuttuu kullanruskeaksi. Tähän kuluu yllättävän kauan aikaa, mutta lopulta kärsivällisyys palkitaan

Kun sokerimassa on kauniin väristä ja tasaista, lisää varovasti ensin kookoskerma ja sitten kookosmaito ja suola. Seos kuohahtaa, varaudu siihen ja jatka hämmentämistä. Karamelli on nyt hyvin kuumaa. Se muuttuu ensin kiinteäksi, mutta vähitellen kyllä kaikki liukenee ja tasoittuu. 

Hämmentele vielä kunnes kastike on samettisen sileää.

Kokoa annokset:

Asettele pari jäätelöpalloa lasien pohjalle. Lusikoi jäätelöpalloille karamellikastiketta ja lorauta lopuksi päälle vahvaa ja kuumaa espressokahvia. Namis!

Ohjeessa valmiin kastikkeen määrä on reilu ja siitä riittää todella moneen Affogato-annokseen, mutta olen huomannut, että kerralla kannattaa tehdä kunnon satsi. Jos kastikkeen säilyttää jääkaapissa kunnolla suljetussa astiassa, se säilyy kuulemma kolmekin kuukautta. 

Tosin meillä ei säily. Sitä voi nimittäin nauttia marjojen ja hedelmien kanssa tai kakun välissä tai... 

Lähes yhtä hyvän jälkkärin saa valmiistakin kinuskikastikkeesta, mutta tämä itse tehty kastike on varmasti vegaaninen, gluteiiniton ja laktoositon. Jäätelö kannattaa tietysti valita erityisruokavalioiden mukaan, mutta ainakin Suomessa on tarjolla monenlaista vaihtoehtoa.

Minä käytän täällä Go-Tan-kookoskermaa ja katsoin, että sitä pitäisi saada Suomestakin ainakin isoista K-marketeista. Siinä on kätevästi 3 x 50g pussit, joten annostelu on helppoa eikä isoa tölkkiä tarvitse availla 50 g:n takia. Kätevää muuten muuhunkin ruoanlaittoon ;-).


  
Aika usein ainakin meillä jälkkäriksi riittää pelkät marjat, mutta tietenkin ruokavieraat ovat kiva tekosyy nähdä vähän vaivaakin. Tällä kertaa nautimme nuo kahviherkut kyllä ihan vaan tavallisena keskiviikkona kahdestaan.

Hauskoja herkutteluhetkiä etenkin kaikille teille lomalaisille. Täällä varsinaiset kesälomat pidetään usein vasta elokuulla.

Tot ziens,
Leena



10 kommenttia:

  1. Herkkuja jälleen! Jälkiruoka kuuluu ehdottomasti ainakin ruokailuun, jolloin syöjiä on enemmän kuin kotiväki. Kuuma kinuski ja marjat, jäätelö lisukkeilla jne. Yksi herkku on myös puolitettu ananas, jossa hedelmäosat paloitellaan ja pannaan takaisin puolikkaaseen. Päälle jäätelöä.
    Ruoka on lempiaihe, sillä meillä tarjotaan aina ruokaa ja samoin läheisillä sekä ystävillä. Vaikutteita on matkoilta sekä erityisesti ajalta, jolloin asuin useita viikkoja kielikurssiperheessä ja joka ilta söimme pitkän kaavan mukaan. Oi ihana Nizza!
    Hyvää viikonloppua sinulle & co!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin ruokaa tarjotaan lähes kaikille vieraille. Pöydän ympärillä on luontevaa jutella, vaihtaa kuulumisia tai parantaa maailmaa. Aika usein isoimman osan illasta istummekin pöydässä. Mitään kovin suureellista tarjottavan ei tarvitse olla, enemmänkin aika rentoa mutta hyvää. Ananas kuulostaa kyllä tosi raikkaalta jälkiruoalta. Ihan tuli vesi kielelle!
      Oi, sinä olet viettänyt pidemmänkin ajan Ranskan ruokapöydissä. Minä olen käynyt Etelä-RAnskassa vain lomalla. Nizzassa oli muuten aivan tajuttoman hyvää jäätelöä!
      Hyvää viikonloppua myös sinulle!

      Poista
    2. Kiitos toivotuksista! Lomalla minäkin olin kielikurssilla. Olin opiskellut vuosia Kalliolan vapaaopistossa ranskaa ja jatkoin niin, että kirjoitin yo-ranskan samaan aikaan kuin tytär oikeasti. Olen tavalla tai toisella yrittänyt pitää kielitaitoa yllä, mutta silti taidot ovat ruostuneet. Jälkiruoasta kieltenopiskeluun! Yritän jatkossa pysyä aiheessa.

      Poista
    3. Kielten opiskelu virkistää aivoja, mutta näin vanhemmiten se on ainakin minulle tosi työlästä. Nostan kyllä sinulle hattua! Ihan mahtavaa, että olet kirjoittant ranskan vielä aikuisena. Minä en ranskaa osaa ollenkaan paria tervehdystä ja kohteliaisuutta lukuunottamatta. Kiinnostava aihe jälkiruokien jälkeen ;-)

      Poista
  2. Affogato on tosi hyvää, torin lempparikahvikaupassa&kahvilassa on nyt sitä kun on lämmintä, Ihanalta kuulostava affogato sinulla suolakaramellikastikkeella, oliko jäätelökin laktoositonta?
    Vähän hassua että kahvi tuodaan erikseen jälkiruuan kanssa.Täälläkin aikuisten lomat elokuussa, nyt on vain koululaisilla lomaa täällä-
    Mukavaa loppuviikkoa Leena:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus onnistun löytämään täältäkin laktoositonta jätskiä. Parasta on ruotsalainen soijajätski, jota aina hamstraan kun sitä löydän.
      Eikö olekin kumma, että kahvi tulee ravintolassa erikseen!? Muualla en ole tainnut törmätä vastaavaan.
      Kivaa viikonloppua sinullekin Jael :-)

      Poista
  3. Lindas imagens. Que delícia, adoro mirtilos. Cumprimentos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sandra, kiva jos pidit kuvistani. Mustikat ovat minunkin herkkuani.
      Hola Sandra. Bien si te gustaron las fotos. Los arándanos son mi delicadeza.

      Poista
  4. Vesi kielellä täällä katselen tuota kuvaa ja ohjetta :)

    Edelleen hyvää kesää sinulle Leena <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin sinulle Marianna, hyvää kesää :-)

      Poista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!