tiistai 3. heinäkuuta 2018

Kesän helpoin juustokakku



Viime viikolla leivoin illallisvieraille jälkkäriksi helpon ja nopean juustokakun. Se maistuikin kahvin seurana niin hyvälle, että se syötiin aika nopeasti melkein viimeiseen muruun asti. Äkkäsin vähän liian myöhään, että tämä ohje kannattaisi ehkä laittaa talteen ja siksi kuvailut unohtuivat, kunnes oli jo oikeastaan liian myöhäistä. Koska seuraavat pari-kolme viikkoa ovat niin kiireisiä, etten paljon ehdi leivoskella, laitan ohjeen teille kuitenkin jakoon jo nyt. Olkoonkin vain tynkäkuva kakuntyngästä!

Ohje ei ole itse kehittelemäni, vaan vanha Valion ohje, jonka  hoksasin sattumalta vasta nyt löydettyäni täkäläisestä kaupasta yllättäen laktoosittomat ranskankerman ja maitorahkan ja  mietittyäni mitä niistä tekisin. Vähän jouduin ohjetta tuunailemaan oman kauppamme tarjontaan sopivaksi, mutta olin ihan täpinöissäni.

Ohje tulee tässä:

Kesän helpoin juustokakku

Pohja

200g Digestive-keksejä
75 g sulatettua voita (tai juoksevaa Oivariinia 60g)

Täyte

2 prk (a 200g) rahkaa
2 prk (a 150g) ranskankermaa
1 muna
3/4 dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl vanilijasokeria
2 rkl perunajauhoja tai Maizenaa


Hienonna keksit esim. monitoimikoneella. Sekoita sulanut rasva keksimuruihin. Vuoraa irtopohjaisen vuoan pohja leivinpaperilla. Taputtele keksiseos pohjalle.

Aloita juustokakun valmistaminen hienontamalla keksit esim. monitoimikoneella. Sekoita Oivariini keksimuruihin. (Voit käyttää myös 75 g sulatettua Valio voita.) Vuoraa irtopohjaisen vuoan (Ø n. 24 cm) pohja leivinpaperilla. Taputtele keksiseos pohjalle.

Yhdistä täytteen aineet. Vatkaa seosta sähkövatkaimella n. 1 min., jotta täytteestä tulee kuohkea ja aineet sekoittuvat hyvin. Kaada vuokaan, jonka halkaisija on n. 24 cm.

Paista kakkua uunin alimmalla tasolla 175 asteessa n. puoli tuntia, tai kunnes keskikohtakin on hieman jähmettynyt.

Jäähdytä. Irrota kakun reunat vuoasta varovasti veitsellä. Siirrä tarjoiluvadille. Koristele tuoreilla marjoilla ja/tai sitruunamelissan lehdillä. 

Kakusta tulee aika litteä tällä täytemäärällä, mutta siksi se tuntuu vähän keveämmältä kuin perinteinen juustokakku. Alkuperäisessä ohjeessa käytetään maustettua sitruunarahkaa. Silloin kannattaa varmasti sokerimäärää vähentää ja jättää sitruunankuori kokonaan pois. 


... Ja sitten kesäkuun viimeisenä päivänä otetut kuvat:





Näin pitkällä sitä jo ollaan!


Ihanaa alkanutta heinäkuuta Sinulle!

Tot ziens,
Leena






10 kommenttia:

  1. Resepti lähti talteen, kiitos.

    VastaaPoista
  2. Olepa hyvä. Joskus aika yksinkertaiset jutut ovat lopulta parhaita :-)

    VastaaPoista
  3. Jess! Aina kun näen jonkun houkuttelevan näköisen ohjeen, pelkään, että siihen käytetään liivatetta, koska se on aine, jonka kanssa en ole tullut ikinä toimeen. Siksi ilahduin kun näin, että tässä sun ohjeessa ei sitä ole. Eikä myöskään vehnäjauhoja, joka on mulle toinen sellainen kiitos, mutta ei kiitos-juttu, jotka korvaan jollain muulla (tai siis korvaisin, jos leipoisin...). Rahkasta tulee plussaa ja reseptistä ylipäätään. Kiitos :)

    VastaaPoista
  4. Minäkin välttelen liivatetta ja meidän perheen nuoret enemmän kuin välttelee ;-)
    Nykyisin leivon todella harvoin, mutta hollantilaiset vieraat arvostavat jälkkärinä enemmän muuta kuin meidän suosimia pelkkiä marjoja. Johtunee siitä, että täällä saa laadukkaita marjoja (ainakin tuontitavarana) ympäri vuoden. Sen sijaan varsinaista leipomista arvostetaan ehkä enemmän kuin Suomessa ja monet pitävät leipomisena myös sellaisia valmiista sekoituksista tehtäviä juttuja, joihin lisätään vain vesi ja työnnetään uuniin. Ei niissäkään (ainakaan kiireisenä päivänä) ole mitään vikaa, mutta vaihtoehdot on aika vähissä ja siksi OIKEASTI itse tehdyt pullat ja piirakat ovat arvossaan. No, ehkä yleistän liikaa. On täällä tietysti leipureitakin. Kaikki on vaan nykyisin tehty niin helpoksi. Huh! Olipoas pitkä sepustus;-). Siis että kiitos kommentistasi Annukka!

    VastaaPoista
  5. Kiitos ohjeesta! Kohtuullisen yksinkertainen tehdä ja kaiken lisäsi ilman liivatetta.
    Ihanaa heinäkuuta myös sinulle!

    VastaaPoista
  6. Kiva kun piipahdit blogissani ja vielä kommentoitkin! Juu. Kuten Annukalle vastailinkin, liivatteita minäkin vierastan. Tykkään myös siitä, että ohjeessa raaka-aineita on vähän ja valmistus helppoa. Tämän jaksaa kesälläkin leipaista ;-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piipahtelen täällä harvakseltaan, kommentoinnissa olisi parannettavaa. Tekstisi ja upeat kuvasi kiinnostavat!

      Poista
    2. Kiitos Marjatta. Ilahduin. Ja tervetuloa piipahtelemaan toistekin!

      Poista
  7. Namskis, herkulliselta näyttää. Ja ihanat hedelmäraakilekuvat:) Mukavaa heinäkuuta Leena.

    VastaaPoista
  8. Se oli hyvää. Minä syön nykyisin tosi vähän mitään kakkusia, joten siksikin herkut maistuvat erityisiltä, mutta näkyi tuo maistuvan muillekin ;-).

    Hedelmäraakileet ovat tosiaankin jo aika pitkällä. Taitaa olla sellaista sydänkesää täällä.
    Sinulle Jael toivottelen lisää kuivia päiviä sinne kosteankuumaan Tel Aviviin.

    VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!