keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Minttuteetä Amsterdamissa

Minttuteetä Amsterdamissa




Hollantilainen kauppiaskansa alkoi tiettävästi ensimmäisenä tuoda teetä Eurooppaan kauppatavarana 1600-luvun alussa. Ja minä kun olin aina kuvitellut, että ne englantilaiset..! 

No, kuulemma hollantilaiset saivat pitää teekauppaa hallussan yli puoli vuosisataa. Aivan varmasti ei tiedetä, tuliko tee tänne Kiinasta vai oliko se Jaavan kautta tuotua japanilaista teetä. 
Teetä käytettiin ensin vain lääkkeenä, jota ostettiin apteekista esim. vatsavaivoihin tai päänsärkyyn. Vähitellen tee tuli kuitenkin suosituksi Hollannin kuningashuoneessa ja sitä kautta se kelpasi myös muiden juomaksi. Tämän ja paljon muuta olen lukenut Petäistön Tee teematka-kirjasta. 

Nykyisin hollantilaiset juovat suomalaisten tapaan enimmäkseen kahvia ja kunnollista haudutettua teetä onkin kuppiloista vaikea löytää. Myös me olemme etupäässä kahvin kuluttajia, mutta täällä Amsterdamissa olemme tehneet tuttavuutta myös ihanan minttuteen kanssa. Suomessa minttutee tarkoitti kuumaa vettä ja vihreätä teepussia. Ei siinäkään mitään vikaa varsinaisesti ole, mutta suosittelen  kokeilemaan  teetä, joka valmistetaan tuoreista mintun lehdistä.

Marokolaiseen tapaan minttutee makeutetaan vahvasti esim. agavesiirapilla tai (ruoko)sokerilla tai hunajalla.  Itse juon teeni mieluiten makeuttamattomana ja hyvää se on niinkin.

Marokossa juoma tarjoillaan pienistä laseista ja tuoreen mintun lisäksi mukaan laitetaan usein vihreää teetä sekä mahdollisesti appelsiininkukkavettä. Tämän kansallisjuoman  valmistaminen on  monimutkainen seremonia, jossa juomaa kaadellaan edestakaisin lasiin ja kannuun.

Amsterdamissa minttutee tarjoillaan yleensä isoista laseista ja niin, että mintun oksat näkyvät kauniisti lasin läpi.
Täkäläisittäin myös valmistustapa on hyvin yksinkertainen:

Huutaise pari mintunoksaa ja pätkäise ne lasiin sopiviksi. Kaada päälle keitettyä vettä, makeuta haluamallasi tavalla ja anna hautua pari minuuttia. Tuoksu on aivan huumaava ja juoma kaunis katsella.

Sopii mainiosti seurustelujuomaksi ja sen lisänä voi tarjoilla pieniä makeita leivonnaisia tai miksei arkisemmin esim. iltateenä sämpylän kera.  

Hmm.. ehkäpä kaivelen jonkin helpon sämpyläreseptin seuraavaan postaukseen.

Siihen asti, Doei!
Leena