perjantai 2. lokakuuta 2015

Leipäasiaa

Leipäasiaa




Täältä oli aluksi todella vaikeata löytää mieleistä leipää. Hassu juttu sikäli, koska hollantilaisille leipä on todella iso juttu. Meille entuudestaan elintärkeätä täysjyväruisleipää emme tietenkään uskoneet täältä löytävämme, mutta että edes sellaista rapeakuorista sisältä pehmeätä moniviljaleipää, joka ei maistuisi sahajauholle... 

Vieläkään en ole onnistunut löytämään lähistön ruokakaupoista omasta mielestäni täydellistä leipää, vaikka joskus jonkin pienemmän leipomon liikkeestä on saattanut löytyä esimerkiksi ihan kelvollista spelttileipää. Olen varma, että aika tekee tehtävänsä ja väsytystekniikalla kaikki vähän vähemmän höttö alkaa maistua ihan ookoolta. 

Suurin osa supermarkettien leivistä myydään valmiiksi siivutettuna ja erillisillä leipätiskeilläkin saa olla salaman nopea, että ehtii pyytää valitsemansa leivän kokonaisena. Nopeasti arvioiden ihmiset näyttävät todellakin ostavan suuret määrät siivutettua vuokaleipää. Viipaleiden väliin sivellään sitten erilaisia suolaisia tai makeita tahnoja. Oikeastaan monien päivään sisältyy kaksi leipä-ateriaa: aamiainen ja lounas.

Tuoreen leivän tuoksu on vastustamaton (erään tutkimuksen mukaan vastapaistetun leivän aromi oli tuoksuvoittaja ja sen jälkeen tulivat sitten äskettäin leikatun ruohon tuoksu ja tuore kahvi). Ilmankos aika usein tekeekin mieli leipoa kotona omatekoisia sämpylöitä. Tässä tulee helppo ohje, jota voi muunnella vaikkapa vaihtelemalla jauhojen laatua. Myös nesteenä voi olla maitoa tai vettä ja pinnalle lisättävät härpäkkeet voi vaihtaa välillä kaurahiutaleiksi, unikon-, seesamin-, kurpitsan-, auringonkukan- tai chiansiemeniksi.

Tässä ohje:

Kaurasämpylät

3dl haaleaa nestettä
puolet kuivahiivapussista
1tl suolaa
1rkl hunajaa
2dl kaurahiutaleita
n. 5dl jauhoja
2rkl ruokaöljyä

Lämmitä vesi tai maito kädenlämpöiseksi ja lisää nesteeseen suola ja hunaja.

Lisää kaurahiutaleet ja jauhoja sekä kuivahiiva jauhoihin sekoitettuna. Vaivaa ja lisäile vähitellen jauhoja sen verran, että taikina jää selvästi pehmeäksi. Lisää öljy ja vaivaa kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Tässä vaiheessa voit tarvittaessa lisätä vielä hieman jauhoja. 

Huom! Pehmeästä taikinasta tulee pehmeämpiä sämpylöitä.

Kohota taikinaa liinan alla vedottomassa paikassa n. 30 min. Kaada sen jälkeen taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa sitä hieman, jotta ilmakuplat poistuvat ja taikina on helposti käsiteltävää. Leivo taikinasta 8-12 sämpylää, asettele ne leivinpaperille ja kohota liinan alla vielä 15 min.

Halutessasi voit voidella sämpylät munalla tai vedellä ja ripotella pinnalle siemeniä tai vaikka huiskauksen jauhoja.

Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 12 min. tai kunnes näyttävät kauniin kullanruskeilta. 

Voin luvata, että tuoksu on aivan mahtava. Nämä sämpylät sopivat esim. jauhelihakeiton kaveriksi tai juuston kera iltateelle.

Niin ja viikonlopun brunssilla lämmitettyjen sämpylöiden väliin voi sujauttaa Philadelphia-tuorejuustoa ja aprikoosihilloa. 
Maistuu ihanalta kunnon maitokahvin kanssa!!

Leppoisaa loppuviikkoa ja kauniita syyspäiviä toivottelee Leena.

Doei!