keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Joulukuun aurinko ja marinadi vaalealle kalalle





Perjantaina sain vihdoin lapseni taas tänne Eurooppaan ehjänä ja hyvissä voimissa. Monia kokemuksia rikkaampana ja taas hieman entistä aikuisempana. Saimme kuulla kiinnostavia tarnoita ja katsella upeita valokuvia ja vain nauttia yhdessäolosta. 


Itsenäisyyspäivää vietimme hyvin suomalaisittain ja tarjosimme lounaalla hollantilaisille vieraillemme karjalanpiirakoita ja munavoita, savuporoa ja leipäjuustoa, lapinrieskasta tehtyjä kylmäsavulohirullia ja muita suomalaisia erikoisuuksia. Vieraat olivat uteliaita ja rohkeasti maistelivat kaikkea. Etenkin karjalanpiirakat ja savulohirullat näyttivät maistuvan todella hyvin. Myös leipäjuusto kiinnosti, vaikka se kieltämättä on hieman erikoista "juustoa" täällä Edamin ja Goudan maassa. Illalla olimmekin sitten oman porukan kanssa ja ihailimme suorana lähetyksenä linnan pukuloistoa ja polttelimme kynttilöitä ikkunoilla.


Eilen tiistaina tarjosin lounaaksi kalaa, jonka marinadi sai innoitusta Aasian valokuvista ja ruokakokemuksista.
Lupasin laittaa kehittelemäni marinadiohjeen tänne muistiin. Marinoin Pangasius-fileitä, joita täällä saa kalatiskistä ja Suomesta ainakin pakastealtaasta. Pangasius on miedon makuinen vaalea kala ja suomennettuna kuulemma Haimonni.




Pannulla paistettu Pangasius

Marinadi:
1/2 dl ruokaöljyä
1/2 dl soijakastiketta
sitruunan tai limen mehu
1 rkl hunajaa
1 punainen chilipaprika
3 valkosipulin kynttä
1 1/2 rkl tuoretta raastettua inkivääriä

Hienonna valkosipuli ja chili ja raasta inkivääri. Lisää muut ainekset. Määrät eivät ole kovin tarkkoja.
Asettele Pangasius-fileet kulhoon ja kaada marinadi päälle. Kääntele fileitä ajoittain ja katso, että marinadia tulee jokaiselle fileelle. Anna kalojen olla marinadissa jääkaapissa vähintään tunti.

Kuivaa fileet talouspaperilla ja paista ne pannussa voi-öljy-seoksessa kypsiksi.

Tarjoa esim. perunalumen tai perunasoseen kanssa ja lisäkkeenä raikasta salaattia. Meillä oli tällä kertaa myös rapsakoiksi keitettyjä pikkuparsoja. Halutessasi voit toki tehdä lisäksi esim. tartar-tyyppisen kastikkeen.

Tiistaina saattelin muruseni taas lentokenttäbussiin ja kotimatkalle Suomeen. Onneksi seuraavan kerran tapaamme jo jouluna, ja tieto siitä lievitti haikeutta joka aina lähtemisiin liittyy.


Tänään keskiviikkona täällä Amsterdamissa on ollut pakahduttavan ihana auringonpaiste. Kyllä tällaista päivää on taas odotettukin! Mitä siitä, vaikka onkin joulukuu.


Kuvissa tunnelmia keskiviikon iltapäivästä. Ei hassumpaa säätä, vai mitä?










Ruusuiset terkut ja Doei!
Leena

2 kommenttia:

  1. Tuo marinadi sopii taatusti vaalealle kalalle noin ylipäätään. Täytyy kokeilla.

    Karjalanpiirakat ja joulutortut ovat maistuneet hienosti norjalaisillekin, mutta suurin hitti suomalaisten ruokien suhteen on meillä ollut lanttulaatikko :) Moni on pyytänyt ohjeen ja laittavat sitä oman jouluperinneruokansa pinnekjøttin (kuivattuja, suolattuja lampaan rintaluita) kaveriksi.

    Kauniita kuvia maisemistanne jälleen kerran!

    Kiva, että lapset ovat turvallisesti kotona. Oikein mukavaa viikonloppua teille.

    VastaaPoista
  2. Seuraaville hollantilaisille vieraille lanttulaatikkoa! En ole varma, miten se heidän makumaailmaansa istuu, mutta jos kerran norjalaisillekin... Itse rakastan kotona tehtyä lanttulaatikkoa!
    Mukavaa viikonloppua teillekin sinne Vuonoon.

    VastaaPoista

Jos kommenttiasi ei heti julkaista, älä hämmenny. Roskapostin välttämiseksi tarkistan ennen julkaisua vanhempiin postauksiin tulevat kommentit. Olen aina tosi iloinen pienestäkin oikeasta kommentista. ISO KIITOS!!