maanantai 14. maaliskuuta 2016

Lund-Malmö-Kööpenhamina

Lund-Malmö-Kööpenhamina
Virkistävä ja onnellinen viikonloppu takana! Meidän nuorimies on puolisen vuotta opiskelijavaihdossa Lundin maineikkaassa yliopstossa ja nyt järjestyi sitsien, speksien ja muiden tosi tärkeiden opiskelijapippaloiden väliin aikaa myös viihdyttää meitä vanhuksia. Viimeksi olimmekin nähneet jouluna.

Lensimme ensin Köpikseen, jonne täältä Amsterdamista suhauttaa todella nopeasti. Köpiksen lentokentältä junalla pääsi Malmöhön kuuluisaa siltaa pitkin ihan hujauksessa. Yövyimme pari yötä hotellissa Malmössa. Lund onkin sieltä sitten vain vartin junamatkan päässä.


Lund on todella viehättävä ruotsalaisen oloinen pikkukaupunki, joka sijaitsee Skånen läänissä Etelä-Ruotsissa. Kaupunki on yksi Ruotsin vanhimmista ja se on perustettu noin vuonna 990. 

Hennosti roosan värisiä taloja oli useita. 
Asukkaita on n. 80 000, joista jotakuinkin puolet on opiskelijoita ja yliopston henkilökuntaa. Kaupungin keskustasta todella iso osa koostuukin yliopiston kampuksesta. Lundin yliopisto on kuulemma Ruotsin suosituin ja muutenkin kuuluu olevan merkittävä ja  arvostettu opinahjo laajemmaltikin. Yliopiston rakennukset ihan keskustassa tuovat kaupunkiin vähän samanlaista sivistynyttä tunnelmaa kuin vaikkapa Oxfordissa tai Uppsalassa.


Päärakennus

Myös suuri katedraali on ulkoa näyttävä ja sisältä kaunis. 
Jostakin syystä olen viehtynyt näihin vanhoihin astronomisiin kelloihin, joiden toiminnasta en kuitenkaan ymmärrä mitään. Täälläkin kirkossa oli sellainen.Uuniperuna-lounas etenkin opiskelijoiden suosimassa Ebbas skafterissa. Hyvää.
Lauantai-iltana ennen illallista kävimme ihmettelemässä kaupungin ulkopuolella sijaitsevaa Jakriborg-asuinaluetta. Talot on rakennettu 1990-luvulla, mutta alueesta on haluttu tehdä vanhan näköinen. Minulla ensimmäiset mielikuvat olivat lähinnä epäileviä. Hassua, mutta ensivaikutelman jälkeen aloin suorastaan fanittaa tätä lähiötä. Joskus Vantaan Kartanonkoskella vierailleena on sanottava, että tämä oli minun mielestäni selvästi onnistuneempi kokonaisuus.


Pihan lapset oli huudettu sisälle syömään illallista.Harmonisia värejä
Varmasti moni arkkitehti repii hiuksiaan tällaisen rakentamisen takia, mutta mielestäni tämä ympäristö näyttää selvästi hauskemmalta, kuin moni betonilähiö kaupunkien laitamilla. Entä teistä?Sunnuntaina Köpis


Sunnuntaita lähdimme viettämään Kööpenhaminaan. Aamupäivä oli vähän sumuinen ja viileähkö, mutta iltapäiväksi kirkastui ja Nyhavnin värikkäät talot pääsivät oikeuksiinsa ja ulkoterassit täyttyivät ääriään myöten meistä turisteista ja auringossa paistattelevista kaupunkilaisista.


Lounaaksi poikkesimme syömään Smörrebrödejä. Snapsin kera tottakai.
No yksi tyrnimarja-snapsi riitti. Huuuuh. Sentään vasta lounas.


Kyllä Kööpenhamina on mukava kaupunki näin varhain keväälläkin. Tärkeintä toki oli yhdessä vietetty aika, joka tällä kokoonpanolla on todella harvinaista herkkua nykyisin.


Kaunista skandinaavista muotoilua löytyy esim. Illums Bolighus-     liikkeestä niin paljon, että aikaa saisi kulumaan siellä useita tunteja. Onneksi miespuoliset seuralaiseni olivat design-asioista kiinnostuneita, niin että kulutimme kaupassa hyvän tovin.

Alla satunnaisia räpsäisyjä..

Uutta Iittalaakin mukana


Herkullinen pinta tässä posliinirasiassa Viikonloppuna oli siis kaikkea sopivasti. Rakkaita ihmisiä, kivaa koettavaa yhdessä ja hyvää ruokaa.
Tämä oli hyvä retki, josta jäi hyvä mieli.

Ihanaa todeta, että Lundissakin kaikki hyvin. Äidille se on huipputärkeä tieto. <3 Ajatus vielä sinne <3 ja kiitos seurasta!

Kiitos myös Sinulle, joka jaksoit kahlata virtuaalisesti reissussamme mukana.

Doei!
Leena
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!