maanantai 11. heinäkuuta 2016

Tämän Hollannikkaan viikonloppu
Tämän Hollannikkaan viikonloppu 

-Tuulta, hiekkarantaa, artisokkia, yhdessäoloa, taidemuseota ja EM-kisojaSiinä sitä! Keskimmäinen perheemme lapsista oli viettämässä pitkää viikonloppua kanssamme täällä Amsterdamissa. 
Olipa rentoa ja kivaa.

Lauantaina teimme retken Zandvoordtin kylään. Matkustimme junalla Haarlemiin ja siellä vaihdoimme vielä pikku paikkuriin, jolla loppumatka kestikin vain muutaman minuutin. Entinen kalastajakylä on nykyään osa ranta-aluetta, jossa puoli Amsterdamia viettää aurinkoisia kesäpäiviään rantaelämästä nautiskellen. Alue on kuuluisa myös lähistön moottoriurheiluradasta, jossa aiemmin on pidetty jopa F1-kilpailuja.

Hiekkaranta on useiden kilometrien pituinen ja sen vuoksi suurikin ihmisjoukko sulautuu maisemaan aivan mainiosti ja olo on todella väljää. Tavallisimpien rantaleikkien lisäksi siellä voi surffata, liitovarjoilla, lennättää leijaa, pomppia tramboliineilla... mm. 


Hollantilaisten kesämökkinä on usein tällainen pieni lautamökki hiekkarannalla. Niitä voi vuokrata viikonlopuksi tai pidemmäksikin aikaa. Vieri vieressä ovat, mutta tunnelma on aika kiva.

Rannalla oli paljon petankkin pelaajia. Mukava meininki!


Tarkoituksemme oli tehdä kunnon rantakävely ja lounastaa jossakin kivassa rantaravintolassa. Sää oli tuulinen ja raikas ja sopikin paremmin reippailuun kuin löhöilyyn. Kävelyä kertyi reissussa nelisentoista kilometriä, josta iso osa rantahiekalla. Hyvää jalkatreeniä siis.
Rantamökkien takapihaa.Paluumatkalla poikkesimme Haarlemiin ja Grote Marktilla komeilevaan Grote Kerkiin. Kirkko on rakennettu 1400-1500-luvuilla. Kirkossa on paljon kauniita yksityiskohtia, mutta silti suurta kirkkosalia dominoivat valtavan kokoiset 1700-luvulla rakennetut urut. Väitetään, että itse Mozart on lapsena soittanut noita urkuja.
Kaunis kello kirkon sisäkatossa varsinaisen kellotornin alapuolella.


Kotiin tultua, illallisen alkuruoaksi, ensin keitimme ja sitten vielä grillasimme latva-artisokkia. Emme olleet aikaisemmin valmistaneet niitä kotona, mutta silti onnistuimme hienosti. Latva-artisokkien syöminen on verrattavissa rapujen syömiseen, eli sellaista mukavaa askartelua seurustelun lomaan. Nälkä ei pelkällä artisokalla lähde.


Artisokat esikäsittelyn jälkeen odottamassa höyrykattilaa.

Sunnuntai-aamupäivällä kävelimme kauniissa auringonpaisteessa Museumpleinille katsomaan EM-puolimaratonin lähtöjä. Tunnelma oli innostunut ja juoksijat näyttivät kadehdittavan hyväkuntoisilta. Muutamia suomalaisiakin juoksijoita bongasimme. Suomalaisia oli myöskin yleisön joukossa heiluttelemassa Suomen lippuja. Näytti kivalta ja iloiselta.Lähtötiimellystä

Lähtökannustusten jälkeen suuntasimme Rijksmuseumiin katsomaan paria Rembdrantin maalausta 1600-luvun vihkiparista nimeltä Marten ja Oopjen. Hollanti ja Ranska hankkivat muotokuvat äskettäin  yhteisvoimin 160 miljoonalla eurolla Rothschildtin suvulta ja ne ovat nyt ensimmäistä kertaa kunnolla esillä 150 vuoteen. Sopimuksen mukaan taulut ovat näytteillä vuorotellen sijoitettuna eri museoihin. Täältä ne kuljetetaan taas lokakuussa vaihteeksi Louvreen. Mielenkiintoista yhteistyötä!Sulhasen kenkämuotia 1600-luvultaMorsiamella on vihkisormus etusormessa ja toinen sormus riippuu kaulaketjussa.Sulhasen puku on ollut todella paksua silkkiä.

Maalaukset olivat kyllä oikeasti upeita ja kiinnostavia kaikkine yksityiskohtineen. Muotokuvien pariskunnan vaatteiden musta silkki, pitsikaulukset ja korut ovat sellaisinaan hienoa ajankuvaa. Tällä museokäynnillä emme sitten paljon muuta katsoneet. Koska olemme hankkineet vuodeksi kerrallaan museokortit, joilla voi vierailla rajattomasti lähes kaikissa Hollannin museoissa, voimme tehdä lyhyitäkin vierailuja, eikä aina tarvitse viettää aikaa museossa koko rahan edestä. Palasimme siis Rijksin edustalle seuraamaan maratoonareiden maaliintuloa ja siivittämään taputuksin ja kannustuksin vielä viimeisiä metrejä.Suomalainen juoksija naisten puolimaratonilla sai kannustukset.

Iltapäivällä K ja A lähtivät kävelymatkan etäisyydellä sijaitsevalle stadikalle EM-yleisurheilukisojen viimeisen päivän ohjelmaa seuraamaan. Luvassa oli monta jännittävää viestiä, kolmiloikkaa, moukaria, kuulaa ym.ym. Minä seurailin kisoja telkkarista välillä puolella silmällä ja välillä yritin löytää tuttuja katsomosta siinä kuitenkaan onnistumatta.

Myöhäisilta kului jalkapallon EM-loppuottelua jännätessä. Urheilun täyteinen päivä siis tuo sunnuntai! Ihan kuin tuntuisi vähän kropassa...

Ja kameraankin sain taas ehjän objektiivin. Kaikki hyvin.

Kesäterkuin,
Leena

Doei!


2 kommenttia:

 1. Kiva reissupostaus taas!
  Nuo rantamökit ovat valtavan kivoja - värit ja takapihat :)

  1600-luvun häämuoti on ollut aika prämeää ja taatusti raskasta kantaa.... se tuli mieleen näistä kuvista :D

  Hyvää viikkoa teille.

  VastaaPoista
 2. 'Kiitos Marianna! Voisin kuvitella sinun sisustavan tuollaisen ranta-asumuksen tosi somaksi ihan suit sait.
  Aurinkoista keskiviikkoa teille!

  VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!