torstai 21. heinäkuuta 2016

Cambridge, eloisa pikkukaupunki jossa on paljon historiaa


Cambridge, eloisa pikkukaupunki jossa on paljon historiaa

Työjutut veivät Kn Cambridgeen, ja minä lähdin tietysti mukaan. Muutaman kerran olen käynyt Lontoossa, mutta muilta osin saarivaltio on odottanut oikeaa hetkeä. Uusi kolkka Britaniaa tuli nyt katsastettua.

Lensimme Heathrown kentälle, ja koska kentällä oli ruuhkaa, sopivaa laskeutumishetkeä odotellessa koneemme kaarteli hyvän tovin aika matalalla Lontoon kekskustan yllä. Ilokseni tunnistin lintuperspektiivistä useita tuttuja paikkoja ja rakennuksia. Aika harvoin pääsee isoa kaupunkia näkemään kerralla niin oivallisesta kulmasta. Lontoon keskustassa emme tällä reissulla muuten poikenneetkaan.

Cambridge sijaitsee n. 80 km Lontoosta pohjoiseen ja junalla pääsimmekin sinne todella kätevästi. Hotellimme sijaitsi mukavasti ihan vanhan keskustan tuntumassa. Olisimme toki voineet yöpyä myös college-majoituksessa ja kokeilla miltä tuntuu jakaa yhteinen kylpyhuone ja WC opiskelijoiden asuntolassa. Hetken harkitsimme, mutta tällä kertaa valitsimme toisin. Onneksi. K kiiruhti suoraan omaan kongressiinsa ja minulla oli mahdollisuus lähteä tutkimaan kaupunkia.


 Vanha keskusta on periaatteessa autotonta aluetta.

Vierailin muutamassa collegessa mutta kaikki eivat kuitenkaan olleet turisteille avoinna.

Christi Collegen kappeli


Corpus Christi Collegen pihalta, kappelin oviaukko oikealla


Keskustaa hallitsee ihan selkeästi Cambridgen yliopiston campus-alueet. Cambridge on toinen Englannin arvostetuimmista yliopistoista. Se toinen kuuluisa yliopisto on tietysti Oxford. Vanhat colleget ja yliopiston hallintorakennukset, joista osa on rakennettu jo keskiajalla, antavat kaupungille arvokkaan ilmeen. Arvokkuutta vähän pehmentää valtava määrä nuoria iloisesti häliseviä opiskelijoita ja tietenkin runsaat joukot meitä matkailijoita. Vilkkaimpaan aikaan tungos esim. Kings Collegen nurkilla oli melkein tukala. 


St Johns Collegen portti
 Cambridge on todellakin pikkukaupunki ja vaikka vilinää riitti, aivan nurkan takaa saattoi löytää rauhallisia vehreitä keitaita hetken hengähtämiseen. Kaupungin läpi virtaava Cam-joki tuo virkistävää raikkautta kaupungin ilmeeseen. Joki virtaa vain hiljalleen ja siksi se on omiaan pieneen veneretkeen (punting) tasapohjaisella veneellä, jota ohjataan pitkän sauvan avulla. Mill Lanelta voi vuokrata veneen joko ohjaajalla tai ilman. 
Kokoneen ohjaajan vuokrausta kyllä suositellaan, sillä ilmeisesti homma on paljon raskaampaa ja vaikeampaa kuin ensinäkemältä voisi kuvitella. En vuokrannut venettä enkä kipparia, vaan tyydyin vain katselemaan muiden lipumista hiljaisen virran mukana.  Näytti kyllä kivalta, ja jos oma kipparini ei olisi harmillisesti ollut jossakin collegella työn tiimellyksessä, olisin tahtonut mukaan virran vietäväksi.Vanha keskusta on täynnä kiinnostavia pikkukauppoja ja alennusmyynnit olivat kiivaassa vauhdissa. Tällä hetkellä punnan kurssi oli meille turisteille suotuisa, joten houkutuksia riitti ja jotakin päätyi myös kassiin asti.
Kiinnostavia kirjakauppoja oli useita. Aasialaisten turistien suosikki-brandi


Paljon opiskelijoita - paljon herkkukauppoja!Kauppojen lisäksi hauskoja kahviloita, pieniä ravintoloita ja teehuoneita oli runsaasti. Koska yksin ei tunnelmallisiin ruokapaikkoihin juurikaan tule hakeuduttua (miksei?), minua ilahdutti esimerkiksi itsu-niminen ruokapaikka, josta sai muun muassa aivan mainioita sushi-annoksia. Sushi oli rapsakan tuoretta ja muutenkin niiiin hyvää ja raikasta, että sellaista on vaikeata löytää ainakaan Amsterdamin vastaavista paikoista. Ja hygienia oli omaa luokkaansa!
Opaskirjassa muuten suositeltiin maistamaan paikallista herkkua, Sticky Chelsea bunia. Ja tottakai se piti kokea! Leivonnainen muistutti hieman tuttua korvapuustia, mutta oli aivan mahdottoman makea. Pulla on leivottu saman ohjeen mukaan vuodesta 1921 ja resepti on kuulemma tarkoin varjeltu salaisuus. Hmmmm... ainakin paljon siirappia, tummaa sokeria ja rusinoita! Uuuuh, vaikka herkuttelija olenkin.
Ja THE PULLA kuuluu ostaa ihan tietysta kahvilasta.


Olin päättänyt etukäteen, että ainakin yhteen museoon käyn tutustumassa tänä kesänä. Tähän asti olin enimmät sisäpaikat onnellisesti välttänyt, mutta vaikka sää olikin todella miellyttävä, tämän retken museovierailun aika oli nyt. Eikä kaduta, vaikka en olekaan oikeastaan mikään vitriini-museoiden ystävä. 
Fizwilliam-museo oli kyllä aika ällistyttävä. Valtavat kokoelmat sekä taidetta että kaikenlaista esineistöä muinaisesta Egyptistä, Kreikasta ja Lähi-Idästä japanilaiseen posliiniin asti. Ja kaikkea siltä väliltä. Miná bongasin mm.monet mielenkiintoiset kasvot:

Ja sitten ne vitriinit:

On myönnettävä, että kovin perusteellisesti en kaikkiin kokoelmiin jaksanut keskittyä. Ennemminkin kiinnosti kokonaiskuva valtavasta määrästa arvokkaita maalauksia ja esineitä, joita löytyi museon kolmesta kerroksesta. Pääsylippukaan ei maksanut mitään, joten plussan puolella pysyi tämäkin vierailu. Ja sitäpaitsi museossa oli ihana kauppa ja kiva kahvila, jos nyt ihan pakko oli halpoja puntia johonkin kuluttaa ; ) Viimeisenä Cambridge-päivänä ehdin käväistä vielä Yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa. Se on perustettu 1846 ja sieltä löytyy yli 8000 kasvilajia. Alueella aisti englantilaisen puutarhan hienostunutta tunnelmaa ja voin vain kuvitella sitä valtavaa työmäärää, jota kaiken kauneuden ylläpitäminen vaatii. Mutta kaunista oli. Todella kaunista. Hieman pilvinen sääkään ei puutarhan käytävillä samoilemista haitannut.   
Perjantai-iltana K:kin saattoi vaihtaa vapaalle. Vuokrasimme auton ja kurvailimme kohti East Angliaa. 

Vasenta laitaa! 
Se onkin sitten toinen juttu.

Nyt kuitenkin jo terkut kotoa Amsterdamin tukahduttavasta kuumuudesta. 

Doei!
Leena

4 kommenttia:

 1. Kiitos tästä kivasta postauksesta, joka pitää lukea vielä uudelleen tyttären kanssa. Upea kuvasarja!
  Hyvää viikonloppua täältä lauttajonosta :)

  VastaaPoista
 2. Heips Marianna! Tyttärelle kannattaa vinkata Cambridgesta. Olisi varmasti todella kiinnostavaa opiskella siellä jokunen lukukausi. Tai käydä muuten tutustumassa siellä opiskeleviin nuoriin. Meno näytti kivalta ja opiskelijat mustissa viitoissaan ja muodollisissa asuissaan kerrassaan upeilta.
  Terkut teille vuonoon!

  VastaaPoista
 3. Ihastuttava tuo Campbridgen yliopistokaupunki.
  Oli hauska lukea, että edelleen siellä opiskelijat ovat muodollisissa asuissaan eli koulupuvuissa.
  Ei tarvitse joka päivä miettiä, mitä päälleen laittaisi.
  Osaisivatpa nuo opinahjot kertoa tapahtumista niiden sisällä. Opiskelijoitten ilot ja surut, kun välillä on onnistuttu ja välillä epäonnistuttu.
  Olen joskus kauan sitten käynyt Cambridgessä, siis turistina :) ja vieläkin muistan sen ainutlaatuisen tunnelman. Kiitos hienosta tarinasta ja kuvasarjasta sieltä.
  Mukavaa maanantaita!

  VastaaPoista
 4. Kiitos.
  Tuolla tulee kyllä mieleen, että ollapa vielä nuori. Ja sitten toisaalta taas voin kyllä kuvitella, että nykyään paineet ja epävarmuus ovat vielä paljon suurempia kuin aikoinaan. Hyvä siis näin.
  Joka tapauksessa paikka oli hieno ja vaikuttava monella tapaa.
  Kivaa maanantaita myös Sinulle!

  VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!