maanantai 27. maaliskuuta 2017

No nyt kyllä kelpaa!
Kevät hellii meitä ja tänään maanantainakin lämpötila nousi 17 asteeseen. Ja alkavalla viikolla pitäisi joinakin päivinä olla jopa 18 astetta. Jihuu! En oikein meinaa käsittää tätä ihanuutta.

Kevätilma houkuttaa ulos katselemaan paikkoja, eikä vapaapäivinä kukaan voi kököttää vain sisällä. Meillä ei täällä ole varsinaista puutarhaa, johon pääsisi kuopsuttelemaan, ja siksi on keksittävä muuta hupia. Me kiertelemme lähialueita ja tutustumme ympäristön pikkukyliin ja -kaupunkeihin.
Lauantaina lähdimme seikkailemaan taas vaihteeksi junalla ja päädyimme Amersfoort-nimiseen pikkukaupunkiin. Olemme käyneet siellä aikaisemminkin pari vuotta sitten keväällä ja mieleen oli jäänyt kuva leppoisasta vanhastakaupungista, kauniista porteista ja muuritalojen (Muurhuizen) reunustamasta kanavasta ja siellähän se kaikki oli yhä paikallaan meitä odottamassa. Toki vanhankaupungin ulkopuolella on sitten hyvinkin modernisti rakennettua kaupunkia, mutta ymmärrettävästi siinä ei ole mitään niin kovin kiinnostavaa tällaisille lauantai-retkeläisille.

Amersfoort sijaitsee Utrechtin provinssissa n. 50 kilometriä Amsterdamista kaakkoon. Se on perustettu joskus 1200-luvun paikkeilla Eem-joen varrelle (ennen tuo joki oli nimeltään Amer). Yhä vielä joesta johdetut kanavat ympäröivät vanhan kaupungin keskustaa ja maisemaa hallitsee Onze Lieve Vrouvetoren eli 98m korkea kirkontorni.
Tornista kuuluu pitkin päivää hauskoja kelloilla soitettuja sävelmiä. Varsinaisesta kappelista on jäljellä vain ääriviivat aukion kiveyksessä, koska siellä aikoinaan säilytetty ruuti räjäytti kappelin taivaan tuuliin 1787. Vanhassa kaupungissa on kuitenkin jäljellä paljon muita rakennuksia 1300-1400-luvuilta. Amersfoort on myös maailmankuulun abstraktimaalari Piet Mondriaanin syntymäkaupunki ja siellä voikin vierailla hänen syntymäkodissaan ja tutustua tuon kuuluisan taiteilijan vaiheisiin. Olimme edellisellä kerralla vierailleet siellä, joten nyt jätimme paikan väliin. Sen sijaan kävelimme tapamme mukaan  katuja edestakaisin ja katselimme kaikenlaista.


Koska ilma oli huippukeväinen pysyttelimme ulkosalla lounas-, kahvi- ja illallispysähdyksiä lukuunottamatta. Kaupungissa on harvinaisen paljon tosi kivoja ravintoloita ja kahviloita ja terasseja. Koska oli niin lämmintä ja ihanaa, istuskelimme myös puistojen penkeillä, katselimme ohi kulkevia ihmisiä ja välillä tosissamme mietimme millaista olisi asua tuollaisessa somassa pikkukaupungissa ja erityisesti sen vanhassa osassa. Emme päässeet lopulliseen yksimielisyyteen siitä, olisiko plussia vai miinuksia enemmän. Aikamoinen ero kuitenkin olisi varmasti lähes kaikessa esimerkiksi Amsterdamiin verrattuna.
Tästä tuli jälleen kerran tällainen enemmänkin kuvapostaus hollantilaisista keväisistä näkymistä. Mutta siihen olette kai jo tottuneet. Kiva, jos jaksoitte tänne asti. Meillä reissu venähti koko päivän mittaiseksi ja palailimme kotiovelle vasta puoli yhdentoista aikoihin illalla. Jalat kyllä tiesivät kävelleensä!

Minä jään nyt jännittyneenä odottelemaan, tuleeko lämpimiä päiviä lisää. Hollannissa sää on jatkuvasti vähän kiikun kaakun, joten kauniista ilmoista on otettava kaikki irti silloin kuin sellaisia sattuu olemaan.

Mukavaa viikon alkua, voikaahan taas paksusti!
Tot ziens,
Leena

8 kommenttia:

 1. Sikäläinen kevät on kyllä kaunis ja riemastuttava! Ja olin ihan kokonaan unohtanut kuinka sielläpäin maailmaa pääsee usein ihastelemaan ikkunoissa istuskelevia kissoja.

  VastaaPoista
 2. Joo. Täällä pääsee keväällä lähes samanlaiseen euforian tilaan kuin Suomessakin, vaikka olen kyllä oppinut tykkäämään myös syksystä.

  Sudanissa mahtaa kevät olla aika tavalla toisenlainen. Arvatenkin sellainen eurooppalainen alkukevään raikkaus ja puhtaus taitavat sieltä puuttua. Tosin ainoa oma kokemus lähimaillakaan on jostakin Nasser-järven tuntumasta Egyptin puolelta tammikuussa. Joten...

  Kissoja täällä tosiaan näkyy ikkunoissa hyvin usein. Yleensä niitä ei voi kuvata, koska toisten koteihin ei tietenkään voi kameralla osoitella. Kauppojen ja kahviloiden ikkunoita uskallan joskus vähän tähtäillä ;)

  VastaaPoista
 3. Sudanissa kevät on tosiaan aika tukahduttava vuodenaika, raikkaudesta tai puhtaudesta ei voi puhua täällä oikein minään vuodenaikana, mutta varsinkaan ei näin keväällä kun kuivuus on pahimmillaan ja lämpötilat nousussa. Minä en koskaan Suomessa osannut oikein innostua keväästä, loskainen kausi kestää siellä minun makuuni tavallisesti vähän turhan kauan, mutta Keski-Euroopan kevät sen sijaan jaksaa aina ihastuttaa. Nauttikaa!

  VastaaPoista
 4. Suomen keväässä kaikki tapahtuu myöhään, mutta sitten yleensä salaman nopeasti. Yhdessä humauksessa. Täällä Keski-Euroopassa saa tosiaan hehkuttaa vähän pidempään.
  Kyllä. Nautitaan.
  Tsemppiä sinne. Pitäisi ehkä toivotella viileähköjä päiviä, vaikka se täällä hoopolta kuulostaakin. Teidän viileä on toki eri juutu kuin meidän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä maaliskuun lopulla täällä mennään päivittäin reippaasti yli 30 asteessa eikä viileämpiä päiviä ikävä kyllä oikein enää voi realistisesti odottaa. Ja kauhistus on se, että edessä on vielä paljon kuumempaa säätä! Mutta onneksi sentään illaksi kuumuus vähän hellittää, ja näin seitsemän pintaan kun istun tässä ulko-ovensuussa katselemassa kun mies pelaa tyttöjen kanssa pihalla jalkapalloa ja koirat leikkivät omiaan, on ulkona oikein miellyttävää. Kolmisenkymmentä astetta ja aurinko jo melko matalalla.

   Niin totta, että Suomessa kevät tulee myöhään ja yhdessä humauksessa. Esikoisen syntymäpäivä on huhti-toukokuun vaihteessa ja muistan miten kun menimme synnytyssairaalaan oli vielä aika talvisenoloista mutta kun vain muutamaa päivää myöhemmin lähdimme pienen nyytin kanssa sairaalasta pois oli ulkona yhtäkkiä runsaan vihreää.

   Poista
 5. Iltanne kuulostaa idylliseltä. Ihanaa yhdessäoloa teille!!

  VastaaPoista
 6. Kiitos kauniista kuvista ja kuvaretkestä!
  Meilläkin käväisi lämpöaalto, mutta todellakin vain käväisi - nyt satelee taas ja mittarissa on +9.

  Kevät on upeaa aikaa! Meillä se saapuu varhain, mutta edistyy hitaasti. Tällä hetkellä aukeamassa ovat tulppaanit, kirsikka kukkii jo osittain ja valkovuokkojakin näin eilen.

  Ihanaa alkavaa huhtikuuta sinne teille!

  VastaaPoista
 7. Kiva, jos käväisit kuvaretkellä mukana!
  Täällä lämpöaalto vielä hellii lähes parissakymmenessä asteessa parhaimmillaan, mutta olen jo oppinut, että koskaan ei huomisesta tiedä. Nyt on nautittava.
  Taidamme edetä kevään suhteen aika samoissa kuin te siellä. Nyt ovat magnoliat hengästyttävän kauniita ja valkovuokkoja on myös ollut, vaikka ehkä jo vähän vähenemässä. Ihanaa aikaa -kyllä.

  Kaunista huhtikuuta myös sinne Norjaan!

  VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!