keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Brugge (Bruges)


Brugge (Bruges)

Taas yksi kanavien kaupunki, mikäs sen parempi retkikohde tällaiselle kanavan daamille! 

Viime perjantaina aloitimme Belgian Mechelenistä K:n työasioissa ja jatkoimme sieltä illalla toiseen pikkukaupunkiin, Bruggeen. Brugge sijaitsee Brysselistä luoteeseen, lähelle Pohjanmeren rannikkoa. Matkustimme junalla.

Bruggea on joskus kutsuttu Pohjolan Venetsiaksi. Aikoinaan sielläkin nimittäin liikenne järjestettiin kaikkialla risteilevien kanavien varaan. Venetsian tapaan myös Brugge oli 1300-luvulla yksi Euroopan mahtavimmista kaupan keskuksista. Maan kohoamisen seurauksena Bruggen satama menetti kuitenkin meriyhteytensä, ja kilpailevien kaupunkien nousu teki lopun sen mahtiasemasta. Seurasi monen sadan vuoden Ruususen uni, joka teki aikoinaan Euroopan rikkaimmasta kaupungista pelkän hyvin säilyneen keskiaikaisen museokylän. Nykyään Brygge on Belgian suosituin turistikaupunki, Unescon maailmanperintökohde ja College of Europen kotipaikka.


Vanhassa kaupungissa on idyllisisä nupukivikatuja, pitsi- ja suklaakauppoja sekä kanavamaisemia. Olimme etukäteen kuulleet ja lukeneet varoituksia siitä, että Brugge on aina täynnä turisteja, eikä etenkään kesällä tai viikonloppuisin sinne kannata hirvittävän tungoksen takia yrittää. Päättelimme siis, että maaliskuu voisi olla sopiva ajankohta, vaikkakin vain viikonloppureissu oli meille mahdollinen. 

Ilmat eivät meitä nyt suosineet, mutta aivan keskusaukiota lukuunottamatta tungoksesta ei tarvinnut kärsiä. Ehkä huono sää oli saanut useimmat päiväretkeläiset jäämään Brysseliin tai Antwerpeniin shoppailemaan. 


Majapaikkamme omistaja kertoi myös, että varsinkin amerikkalaiset ja aasialaiset turistit pelkäävät Euroopan terrorismia ja välttelevät ainakin Brysselin ja Pariisin lähistöjä. Hänen mukaansa turistien määrä Bruggessa on romahtanut kolmisenkymmentä prosenttia vain parissa vuodessa. 
Yövyimme Bed and Breakfast -paikassa vähän vanhan kaupungin ulkopuolella, mutta kuitenkin kivan kävelymatkan päässä. Iltaisin, kun päivämatkalaiset olivat jättäneet kaupungin, sivukaduilla oli jopa hämmentävän hiljaista. Silloin tuntui, kuin olisi matkustanut ajassa satoja vuosia taaksepäin. Vain himmeät katulyhdyt loistivat, eikä ketään näkynyt missään. Kummallinen kokemus.Vähän keskusta-alueen ulkopuolella kanavamaisemat ja talojen arkkitehtuuri saivat tuntumaan siltä, kuin olisi putkahtanut suoraan keskiaikaiseen satukaupunkiin. Missään muualla en ole kokenut samaa tunnelmaa. Saatoin kuvitella leipurimestarin apupojan vilistävän nurkan taakse tai ehkä joitakin Grimmin satujen hahmoja vaeltelemaan kujilla tai kurkkimaan ikkunoista. Mielikuvitus kyllä laukkasi. 

Vaikka sää oli enimmäkseen pilvinen ja ankea, jopa sateinen, lämpötila oli kuitenkin ihan sopiva ulkona kävelyyn ja kävelimme kaupunkia kilometrikaupalla ristiin rastiin. Minä tykkään katsella rakennuksia ja kamera olikin kovassa käytössä. Kuvailin paljon hauskannäköisiä taloja. Ja kyllä -myös kanavia! Kaupungin isot julkiset maanmerkit jätin suosiolla kuvaamatta, sillä upeita kuvia niistä jokaisesta löytyy kyllä turistioppaista. Etupäässä kuvailin itseäni kiinnostavia näkymiä. Toivottavasti niistä kuitenkin välittyy muillekin kaupungin omaleimaista tunnelmaa.


Brugge on kuuluisa ihanista pitseistään ja tietenkin belgialaisesta suklaasta. Näitä ja ihanan tuoksuvia lämpimiä vohveleita kaupataan turisteille keskustan pienissä puodeissa.
Kamerani linssiin etsiytyi joitakin kivoja yksityiskohtia katujen varsilta. Tässä muutamia:

Begijnhof eli begiinien kortteli on tyypillinen nähtävyys monissa Belgian kaupungeissa, mutta Bruggen korttelissa on yksi parhaiten säilyneistä pihapiireistä. Begiinit olivat maallikkonaisia, jotka omistivat elämänsä Jumalalle, liittymättä kuitenkaan luostarijärjrestöihin. He alkoivat perustaa 1200-luvulla yhteisöjään, ja elättivät itseään palkkatyöllä, esimerkiksi kotiopettajina.
Tämä valkoisista pikkutaloista muodostuva kortteli ja sitä ympäröivä vihreä alue Minnewaterin ympärillä oli ihanan rauhallinen keidas, jossa oli miellyttävä kävellä.

Belgia on selvästi herkuttelijoiden valtakuntaa, eikä Bruggekaan tee poikkeusta. Kahviloista ja ravintoloista saisi varmasti oman postauksensa, mutta minä mainitsen tässä vain uuden löytömme. Vanhastakaupungista löytyi ihana Fish Veggie Vegan-ravintola Reliva. Annokset olivat älyttömän herkullisia ja kauniita ja tunnelma raikkaan miellyttävä. Tämä ravintola löytyy myös tripadvisorin sivuilta. Suosittelen todella!

Toivottavasti viihdyitte mukana tässä välillä vähän sateisessakin reissussa.

Tot ziens,
Leena


2 kommenttia:

  1. Minusta monet Belgian kaupungit ovat just sellaisia rakennuskannaltaan, että alkaa nähdä mielikuvituksessaan entisaikojen näkyjä kuten juuri leipurin apupoikia tai vaikkapa olutpanimon työläisiä tai juustomestareita yms. Brugge on nätti, ikisuosikkejani ovat myös Gent ja Leuven. Hyviä kevätsäitä toivottelen sinne teille päin! Viimeisessä kuvassa onkin ihanan kirkas sininen taivas, mutta puissa ei ilmeisesti lehtiä vielä :)

    VastaaPoista
  2. Nuo molemmat mainitsemasi kaupungit ovat meidänkin listallamme!

    Suurin osa puista on kyllä vielä lehdettömiä, mitä nyt joissakin pensaissa on pienet hiirenkorvat. Kevät tulee tosiaankin keikkuen edestakaisin. Tänään torstaina Amsterdamissa on vaihteeksi ihanan aurinkoista ja keväistä, mutta huomisesta ei tiedä ;). Voi tulla mitä vaan.
    Kairossa taitaa olla vähän vähemmän vaihtelevaa, vaikka luinkin kyllä viimeisimmän sade-postauksesi.

    VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!