keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Kevättä ihastuttavassa talvipuutarhassa
Nyt ei ollakaan hehkuttamassani Krunikassa, vaan pistäydytään kuin varkain Töölön kaupunginosan puolella, ihan Töölönlahden pohjukassa ja Stadikan kupeessa. Laittelen nyt näitä Helsinki-postauksia tulemaan ihan urakalla, koska joku innokas jo kyseli sellaisia suunnitellessaan kesä-Hesa-reissuja. 

Talvipuutarha on perustettu 1893 ja silloin se oli Helsingin ensimmäisiä mannermaisia nähtävyyksiä. Rakennuttaja oli J.J. af Lindfors, joka muuten rakennutti puutarhan ihan omalla kustannuksellaan ja lahjoitti sen Puutarhayhdistykselle. Rakentaminen kesti vain vuoden. Talvipuutarha oli tuolloin lähes ainoa nähtävyys Helsingissä ja siitä tuli heti erittäin suosittu. Kävijöitä oli kuulemma parhaimmillaan yli 5000 päivässä. Rakennuttaja-Lindforsin ehdoton ehto oli, että puutarhaan on kaikilla vapaa pääsy, aina. Ja niin on yhä tänäkin päivänä. Kaupunki osti Talvipuutarhan ja puutarhayhdistyksen muut rakennukset 1907.

Nykyiseen Talvipuutarhaan on hauska poiketa vaikka vain lyhyeksikin ajaksi lämmittelemään Töölönlahden viimasta ja ihmettelemään vihreyttä, veden solinaa ja kauniiden karppien uiskentelua sisäaltaassa. Aika usein olen kuullut kerrottavan, että paikka on mainio myös vaikkapa vähän erikoisempana treffi-paikkana. Kesällä pihassa on pieni kahvila ja myös puutarhan sisätiloissa on kivoja pieniä istuskeluryhmiä, joissa voi vaikka pakkasen paukkuessa ulkosalla nautiskella omia eväitään lähes trooppisessa lämmössä. Joka tapauksessa Talvipuutarha on siis ollut jo yli 120 vuotta kaupunkilaisten kohtauspaikkana kaikkina vuodenaikoina. 


Näkymä puutarhan portailta Töölönlahdelle päin. Kesällä edustalla kukkii n. 3000 ruusua!


Mahtavat ruusupenkit odottelevat vielä heinäkuuta

Talvipuutarhan edessä oleva, geometrista puutarhatyyliä edustava ruusutarha perustettiin 1924. Samaan kokonaisuuteen kuuluvat myös pihan harmaakiviset tukimuurit. Heinäkuun tienoilta pitkälle syksyyn loistavat upeat ryhmäruusuistutukset kaikkien ohikulkijoidenkin ilona. Puutarhassa kukkii kuulemani mukaan yli 3000 ruusua. 

Toki myös Talvipuutarhan varsinainen rakennus on jo ulkoa katsottuinakin mielestäni todella kaunis. Sen kantavat rakenteet ovat valurautaa ja sen kattoa kannattavat tyypilliset kaarikannattimet, ympyrän muotoiset kattotuolit. Kattolasitus on suora ja sillä vältettiin aikoinaan kaksoislasituksen ja kaarevuuden aiheuttamat rakenteelliset ongelmat.

Sisätiloissa onkin sitten paljon katseltavaa ihan ympäri vuoden. Varsinkin jouluna ja pääsiäisenä sisätilat ovat aina ihan erityisen hienossa kunnossa ja siksi moni helsinkiläinen hakeekin juhlatunnelmaa juuri tuolta talvipuutarhan näyttelystä, oli sitten kyse joulukukista ja kynttilöistä tai narsisseista ja muista kevätkukista. 


Talvipuutarhan arvokkain kasvi taitaa olla Aurora Karamzinin huvilasta 1917 siirretty kameliapuu, joka silloin oli ollut miehenkorkuinen. Tai tosiasiassa kamelioita oli ollut kaksi, mutta toinen kasveista on ilmeisesti kuollut, ehkä pakollisten remonttien aikana.Viimeisin suuri kunnostustyö puutarhassa oli vuosina 2010-2012. Remontin aikana kasvihuoneet oli suljettu, mutta paljon kasveja saatiin säästettyä, mm. toinen Auroran  kameliapuista. Myös kaktushuoneen kasvit ovat pääosin tallella. 
Nykyisin Talvipuutarhassa kasveja on paljon aiempaa vähemmän, eli vähän yli 200 erilaista, lähinnä Välimeren alueen kasvia. Niitä ei ole valittu tieteellisin perustein vaan esteettisyyden ja historiallisen kiinnostavuuden takia.

Keskellä olevassa Palmuhuoneessa viihtyvät palmujen lisäksi huonekuuset ja puutarhan vanhimmat kasvit, eli tuo yli 100-vuotias kameliapuu, jonka epäillään olevan vanhimpia koko Suomessa.Länsisiivessä on kääpiöpalmuja, käpypalmu ja kuningasmagnolia sekä vanhan ajan huonekasveja. Kaktushuone on kaktusten ja mehikasvien valtakuntaa.Anopinjakkara?

Agave


Nämä kaunokaiset olivat elegantteja ja sen näköisiä, että tiesivät itsekin kuuluvansa ihan omaan kastiinsa. Kauniita olivat.


cymbidium-hybridi

Venuksenkenkä


Upea Lumikuningatar ei ollut nyt kukassa, mutta sen kummalliset juurimöhkylät olivat hienosti näkyvissä

Kävin puutarhassa viimeksi toukokuun alkupuolella, ja silloin oli meneillään myös kaktusten kukinta. Talvipuutarhan takana yleisöltä vähän piilossa on Kaupunginpuutarha, jossa tuotetaan kukkia kaupungin omiin tarpeisiin. Ison puutarha-alueen kulmauksessa on myös ihastuttava Villa Jyränkö. .Kaksikerroksinen rapattu kivirakennus julkisivuineen ja pylväineen edustaa tyylillisesti kansallisromantiikkaa. Tuo kaunis villa on rakennettu 1909 silloisen kaupunginpuutarhurin virka-asunnoksi, mutta nykyisin sitä käytetään kokous- ja juhlatilana. Toukokuun alkupäivinä ihailin etenkin villan pihassa valkoisena hohtavaa, juhlallisen kaunista Japaninmagnoliaa. 

Kuten jo viime postauksessa totesin, kevät etenee hurjaa vauhtia ja selviä muutoksia näihin toukokuun alun kuviin verrattuna on maisemissa jo näkyvissä. Viikkoa tai paria aiemmin otetut valokuvat ovat mainioita silloin, kun kevään edistymistä on muuten vähän vaikea havaita.Kaikille iloista keskiviikkoa ja jo toukokuun puoliväliä!
Terkuin,
Leena

16 kommenttia:

 1. Kivat kuvat ja teksti! Sait taas minut muistelemaan omia Helsingin vuosien, jopa vuosikymmenien, suosikkikohteita ja Talvipuutarha oli yksi niistä. Ihastuttava ja rauhoittava paikka ja aina tuolla kukkii.
  Toivottavasti saamme lukea lisää Helsinki-postauksia!
  Kivoja toukokuun päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, jos onnistuin herättelemään sinunkin muistojasi. Näitä Helsinki-postauksia kirjoitellessani ajattelen, että joku on ehkä jo unohtanut jonkin näistä kivoista paikoista, tai ei ehkä ollenkaan ole tullut astuneeksi sisään, vaikka ohittaisi paikan useinkin. Ainakin itselläni on monissa Suomen kaupungeissa juuri sellaisia kohteita. Ehkä kesällä moni teistä käväisee myös Helsingissä ja juuri Talvipuutarha sopii erityisesti jalkojen lepuutteluun kaupunkikävelyiden välissä.

   Poista
 2. Tuli oikein ikävä Talvipuutarhaa! En muista, milloin olen siellä viimeksi käynyt. Siitä on varmasti ainakin 10-15 vuotta, ellei enemmänkin. Kääk!

  Ihania nuo kaktusten kukat. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös minulla on pitkiä taukoja monien kivojenkin paikkojen kohdalla. Tarvitsen aina välillä jostain tulevaa muistinvirkistystä ja sitten taas innostun uudelleen poikkeilemaan.
   Juu! Kaktukset ovat tosi söpöjä kukkiessaan ;-) vaikka tykkään niistä kyllä muutenkin.

   Poista
 3. Oi, miten ihania kuvia. Olet saanut kevään vangituksi kuviisi. Nyt tunnustan, en ole koskaan käynyt Talvipuutarhassa sisällä. Siellä pitää käydä jollakin Helsingin reissulla. Pitää ottaa se aika siihen!
  Kiitos hienosta postauksesta. Ihanaa toukokuuta, Leena <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät alkaa olla parhaimmillaan. Varsinkin nämä pari viimeisintä lämpöistä päivää ovat humauttaneet vihreyden valloilleen. Jalkojen ja pään lepuutukseen Talvipuutarha on tosi sopiva. Pieni rauhoittumisen hetki tekee hyvää kaupunkihulinan tauolla.

   Poista
 4. Ihana ja kovin tuttu paikka! Nämä sun Helsinkikatsaukset on muuten aivan mainioita. Yritin edellistäkin kommentoida mutta mulla on kommentoinnin kanssa nykyisin jatkuvasti vaikeuksia - toivotaan, että tällä kertaa onnistuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulle paikka tosiaan on varmaan hyvin tuttu, kun olet lapsuudessa ja/tai nuoruudessa Linnunlaulun tienoilla kuljeskellut. Kiva, että kommentointisi onnistui! On varmasti välillä vähän kimuranttia, kun netti toimii pätkittäin tai tökkää ihan kokonaan. Olet kuitenkin ilmeisesti tottunut kaikenlaisiin hidasteisiin ;-). Voimia ja ajatus sinne.

   Poista
 5. Upeat kuvat💚Tuo on kyllä niin upea paikka, muutaman kerran olen ollut sisäpuolella, ja kesäisin myös ulkopuutarha on niin kaunis💚Etenkn talvella kun ulkona ei oikein kasva mitään on tuo talvipuutarha kyllä oikea keidas💚☘️🌳

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael. Tuo puutarha on loistava paikka rauhoittumiseen. Varsinkin talvella sisällä tulviva vihreys ja lämpö tuntuvat ihan maagisilta. Ainoa haittapuoli silloin on, että tällaisella rillipäällä kestää aina tovi saada linsseihin pukkaava höyry tasoittumaan.

   Poista
 6. P.S.samaisia kaktuksia kukkii kotini lähellä olevassa kaktuspuistossa🌵🌵🌺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On varmasti aika ihanaa, että voi ihailla kukkivia kaktuksia kotinurkilla ja ulkosalla!! Täällä Suomessa sellainen ei taida olla kovin tavallista ainakaan ;-)

   Poista
 7. Jostain blogi-taknisestä (?) syystä en saa vastattua kommentteihinne. Olen vähän ymmälläni, mutta yritän myöhemmin uudelleen. Kiitos kuitenkin kommenteista!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. UUUUH... Vihdoin sain taas tekniikasta yliotteen ja tökkien, mutta kuitenkin, vastaaminen onnistui. Kataa kyllä ajattelin tuossa kohtaa :-D. Juuri kun hän oli kertonut kommentti-hankaluuksistaan :-DD
   Ihmeellistä tämä Bloggeroiminen.

   Poista
 8. Hyvä, että huomasin eilen tämän postauksen ja kun meidän paluulento oli myöhässä, ehdimme nopeasti käväistä tuolla. Olen usein ajanut siitä ohi, mutta en ole koskaan tajunnut mikä tuo rakennus on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta jes! Ihanaa, että kerroit. Mulle tuli hyvä mieli.

   Kurjaa lentojen myöhästely, mutta onneksi kokonaislentoaika teillä ei ole niin hirvittävän pitkä ja saitte tiedon myöhästymisestä ennenkuin istuitte jo koneessa. Teillä olikin ihan mukavat Suomi-säät :-)

   Poista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!