tiistai 28. kesäkuuta 2016

Pala Suomea Amsterdamissa - A Piece of Finland


Pala Suomea Amsterdamissa - A Piece of Finland


Juhannus-aattoilta kului kattoterassilla aurinkoisesta säästä nauttien ja muutama valssikin tuli siellä naapureiden kummastukseksi pyörähdeltyä. Saarenmaan valssi sopi muuten tännekin kuin nenä päähän.

Koska sää ei enää juhannuspäivänä suosinut kokoaikaista ulkona istuskelua, päätimme lähteä käväisemään Amsterdamin Suomi-palassa. Meillä on täällä nimittäin aivan mainio koti-ikävän lievittäjä ihan omasta takaa.

A Piece of Finland on suomalainen design kauppa ja kahvila osoitteessa Haarlemmerdijk 66. (www.apieceoffinland.nl). Jo näyteikkunan perusteella voi päätellä, että Iittalan, Marimekon, Tonfiskin, Lapuan kankureiden, Nokian kumisaapaiden ja Lumi-tuotteiden valikoimaa on saatavana. Ovesta sisään astuessaan ei mitenkään voi välttyä tuttuuden tuulahdukselta. Kaupan taka-osassa on kahvilan lisäksi tarjolla suomalaisia ruokatarvikkeita Nalle-puurohiutaleista Fazerin herkkuihin ja kaikenlaista siltä väliltä. Pakasteesta saa ainakin saaristolaisleipää, karjalanpiirakoita, Oivariinia ja kinuskikastiketta. Muun muassa.
Joskus olen poikennut sinne vain kahville, korvapuustille ja suomalaiselle juttutuokiolle tai vaihtamaan suomenkielisiä kierrätyskirjoja (tosi kiva idea!). Lähes aina mukaan tarttuu myös salmiakkia tai mustikkamehua.
Paikan varsinainen suola ovat mielestäni kuitenkin kaupan ihanat suomalaiset daamit, Anna ja Ramona. Heiltä liikenee aina aikaa pienelle juttutuokiolle. Heillä taitaa olla harjaantunut silmä havaitsemaan ulkosuomalaisen tarpeen jutella tovi omalla äidinkielellään. 
Kaupassa järjestetään myös monenlaisia tilaisuuksia ja juhannuspäivänä siellä tietenkin vietettiin keskikesän juhlaa. Nautimme puffetista keitettyjä, ihanasti tilliltä tuoksuvia uusia perunoita, silliä, makkaraa, raikasta salaattia ja saaristolaisleipää, jonka päällä oli lohta. Niin ja tietysti lasilliset kuohujuomaa. Ei haitannut ulkona ripsuva sadekaan.
Kotiin viemisiksi ostimme vielä pienen pussillisen uusia perunoita, joita sitten sunnuntaina keitimme savulohen seuraksi. Olivat muuten parhaat perunat pitkään aikaan! Kuori irtosi pestessä lähes kokonaan, ja osa perunoista oli kuin pieniä linnunmunia. Niitä oli kypsänä nautittava muutama ihan sellaisenaan. Ja sitten loput lämpimän kalan kanssa. Nam.
Savustukseen olemme täällä käyttäneet Suomesta saatavia savustuspusseja. Täällä ei juuri lämminsavulohta kaupoista löydä, joten nämä nimenomaiset pussit ovat pelastaneet meillä monta kesäruokaa. Mahdottoman kätevä tapa saada tuoreesti savustettua kalaa. Olemme etupäässä savustelleet ulkona kattoterassilla, mutta sama homma sujuu myös uunissa. Jos ette ole vielä kokeilleet, suosittelen lämpimästi! (Huom! Isä, Ehkei se ihan täysin peittoa mökillä syötyä vanhaan tapaan savustettua kalaa, mutta kaupunkiolosuhteissa se on ihan riittävän hyvä menetelmä parempaa odotellessa).


Tänään tiistaina aurinkoa tuovat lähinnä ihanat auringonkukat ikkunalla. Muuten on aika pilvistä ja sadettakin ropsauttelee aina välillä. Tyypillistä kesää, sanoisin.

Kivoja kesäkuun viimeisiä päiviä ja ihanaa lomaa niille, jotka heinäkuussa kesälaitumille säntäävät!

Doei!
Leena


2 kommenttia:

 1. Voi miten kiva kauppa - tuostapa liikeidea tännekin!
  Kiva, että valikoima on niin vaihteleva ja juuri tuo mahdollisuus juoda kahvit ja rupatella tekee kaupasta vielä mukavamman.

  Me palailimme vasta Italiasta ja täällä tulee vettä jo neljättä päivää kaatamalla, joten heinäkuu ei kovin heinäkuiselta tunnu :(
  Mites teillä?

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Vastaukseni tulee vähän jälkijunassa..Kiitos kuitenkin kommentistasi!

  Kauppa on tosi kiva ja samanlainen menestyisi varmasti monessa muussakin kaupungissa. Varsinkin japanilaiset turistit näyttävät hamstraavan sieltä mm. Muumi-mukeja ja muuta aiheeseen liittyvää. Eivät ehkä aina ehdi Suomeen asti.

  Säiden puolesta myös täällä viime viikko oli suorastaan järkyttävä. Kylmää ja sateista oli siis täälläkin. Nyt maanantaina näyttää vähän paremmalta.

  VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!