torstai 16. helmikuuta 2017

Kylmää vettä ja muita karaisukeinoja


Olen täällä blogissani välillä kertoillut hollantilaisesta meiningistä ja tavoista. Monille vähän erikoisille jutuille olen varmasti tullut jo sokeaksikin ja huomaan ne vasta, kun joku vieraamme niitä ihmettelee. Muutamien erikoisuuksien kanssa on kuitenkin yhä totuttelemista. Ensimmäisiä kummallisuuksia, joihin täällä asunnossamme aikoinaan törmäsimme oli varmasti se, että että wc:n hanasta tulee vain jääkylmää vettä! Eikä se suinkaan ole oman ullakkohuoneistomme pikantti mauste, vaan enemmän kuin tavallista muissakin Amsterdamin asunnoissa.Yleensä käsienpesuallas on vielä pikkuruistakin pikkuisempi kupponen ja käsien pesu senkin vuoksi on aikamoista voimistelua. Toki siihenkin toimenpiteeseen oppii soveltamaan ihan erityistä tekniikkaa (eikä lattia enää yleensä lainehdi pesun jälkeen), mutta lämpimän veden puuttuminen tuntuu kyllä aika tylsältä. Eli voitte kuvitella bide-suihkun olevan vain haave.
Olen yrittänyt selvittää, mistä moinen askeettisuus vessoissa johtuu. Useinmiten saan vastaukseksi, että lämmin vesi wc:ssä on aivan turhaa tuhlausta. Jotkut täällä väittävät, että kädet pestään (jos edes pestään) kuitenkin niin nopeasti, että lämmin vesi ei ehtisi edetä putkistoissa riittävän nopeasti hanaan asti kunnes se jo suljetaan. Että sellaista. Turhaakin turhempaa ylellisyyttä! Huomaatte varmaan, että en ole vieläkään päässyt tuon yli. Hämmästyn vähän itsekin. Pikkujuttuhan se oikeasti on. Sitäpaitsi tässä vaiheessa lienee reilua kertoa, että kylppärissä saamme kyllä nauttia mielin määrin lämpimästä vedestä ja kahdesta isosta lavuaarista. Ja suihkusta. Ja ammeesta. Eli pitäisi kelvata prinsessallekin. Joten ymmärrän lopettaa narinan tästä asiasta NYT.Toinen jo heti asuntonäytöissä silloin muinoin valjennut erikoisuus on etenkin kaupunkiasuntojen erikoinen arkkitehtuuri. Vanhat talot ovat kapeita, koska aikoinaan rakennuksia verotettiin niiden katuosuuden mukaan. Oli edullisempaa rakentaa talo, joka oli hyvin kapea kadulta katsottaessa ja joka sitten jatkui ylös ja pitkälle myös takapihalle päin. Lisäksi vanhat talot ovat kadulle ja kanaviin päin kallellaan, jotta tavaroiden lastaaminen yläkerroksiin ikkunoiden kautta oli helpompaa. Miksi ikkunoiden ???! No koska portaikot ovat kapeaakin kapeampia ja todella jyrkkiä. Meidänkin kotitalossa kaikki huoneistot ovat päällekkäin. Jokaisessa kerroksessa on siis vain yksi huoneisto, eikä seinänaapureita omassa talossa ole. Ihan kiva, mutta se tarkoittaa myös sitä, että portaikko on aikoinaan ollut pakko rakentaa nousemaan jyrkästi ylös. Hissille ei tietysti ole ollut lainkaan tilaa. 


Oma asuinkerros on tietysti valintakysymys ja eri elämänvaiheissa on varmaankin pakko miettiä kulloisetkin tarpeet aina uudelleen. Me asumme neljännessä/ylimmässä kerroksessa, ja meille saa kiivetä vähän laskutavasta riippuen 82-84 porrasta. Portaat ovat jyrkät ja askelmat niin lyhyet, ettei minun 38 numeron kenkäni mahdu astumaan askelmalle suoraan, vaan on kuljettava koko ajan vähän viistosti. Jos selässä on painava reppu, on kuljettava myös vähän etukumarassa, muuten käy huonosti. Kuten olen tainnut aikaisemminkin mainita, tästä on myös hyötyä, sillä kaupassa tulee paljon tarkemmin mietittyä ostosten määrän kanssa. Ja toki jalkalihakset pysyvät hyvässä kunnossa! Aikaisemmin olen tainnut kertoa, että muutot hoidetaan täällä hyvin usein ikkunoiden kautta kätevällä nostolavalla ja samalla tavalla toimitaan myös esimerkiksi kiireellisissä sairauskuljetuksissa. Synnyttävä äiti saattaa siis lähteä nosturilla hakemaan vauvelinsa, vaikka täällä kyllä suositaan kotisynnytyksiä ihan julkisen terveydenhoidonkin siunauksella. Ehkä on helpompaa rahdata kätilö portaita pitkin ylös kuin supisteleva äiti portaita alas. Toinen, ehkä totuudenmukaisempi syy lienee se, että hollantilaiset tykkäävät kaikesta luonnonmukaisuudesta. Synnytyshän ei ole mikään lääketieteellinen juttu, vaan hyvin luonnollinen tapahtuma. Äidit kuulemma haluavat yleensä synnyttää myös ilman kivunlievitystä. Olen ollut ymmärtävinäni, että asiasta vähän kilpaillaan kuten Suomessa vaikkapa imetys-asiassa eli hyvät vs. huonot. Hmm.. kaikenlaisia paineita aivan turhaan.
Kolmas, etenkin näin talvella hammasten kiristystä aiheuttava asia ovat nuo himputin tuuletusluukut. Makuuhuoneiden katonrajassa on muovihäkkyrät, joista päivä paistaa läpi. Niissä on naruilla säädeltävä systeemi, jolla aukkoa voi yrittää pienentää hieman, mutta ainakaan meillä ne eivät toimi kunnolla. Sisällä käy tuulisella ilmalla sellainen viuhe, että sukat pyörii jalassa ja aamuisin nenä on jääkylmä. Ensimmäisenä talvena yritimme tukkia luukkuja pahimmilla pakkasilla, mutta niin ei kyllä saisi tehdä. Nykyisin on alistuttu ja niitä vain harmitellaan. Täällä ilmasto on kostea, ja tuuletuksen täytyy toimia taloissa ensiluokkaisesti, tai home uhkaa varmasti. Olen kuullut että täällä asuntojen home on hyvin yleistä, mutta siitä ei tehdä niin suurta numeroa kuin Suomessa. Maalataan vain vanhan homeen päälle! Onneksi meidän koti on rempattu huolellisesti, eikä ongelmia ole ollut. Avainsana kaikkeen on vain tuuletus! Hrrr...

Useimmat hollantilaiset ovat aika reippaita, säästäväisiä ja ehkä vähän askeettisiakin ulkoilmaihmisiä. Moni tinkii mukavuuksista ja on aika karaistunut monen asian suhteen. Varsinkaan sade tai koleus ei heitä juuri hetkauta. Joissakin asioissa he kuitenkin ovat yllättäen taas aika rentoja ja mukavuudenhaluisia. Lisää huomioita hollantilaisesta elämänmenosta keräilen edelleen ja yllätyksiä tulee eteen vielä aika usein. Niistä lisää joskus.Nyt Tot ziens! tällä erää ja kivaa loppuviikkoa,

Leena 

4 kommenttia:

 1. Saksassakin näkee tuo sama juttu eli vierasvessassa vain kylmä vesi ja mekin jouduimme maksamaan vähän lisää, että saimme sinne myös lämpimän veden. Bidet-suihkuja täällä ei ole lainkaan ja yksi suomalaisen tuttu toi sellaisen Suomesta ja putkimies laittoi sen kyllä paikalleen, mutta oli väittänyt, ettei sellainen olisi täällä sallittu, en tiedä miksi. Oliskohan lattiakaivon puutteen takia, enpä tiedä.

  VastaaPoista
 2. Me asumme täällä vuokra-asunnossa, joten muutoksia ei kovin paljon viitsi tehdä. Ne joutuisi itse kustantamaan ainakin tässä talossa, joten olemme valinneet karaisulinjan. Ja kuten sanoin, pikkujuttuja lopulta ovat, jos muuten viihtyy ;)

  VastaaPoista
 3. Viime syksyisellä Amsterdamin matkalla jäimme katsomaan kummissaan, kun potilasta siirrettiin kolmannen kerroksen ikkunan kautta ambulanssiin. Hyvin se onnistui!
  Terveiset Kasselista!
  Anne

  VastaaPoista
 4. Kiitos terkuista! Ehkä parisen viikkoa sitten jännittyneenä seurasin vastaavaa toimenpidettä ikkunastamme. Kadulla oli kaksi paloautoa, joista toisessa oli nostolaite ja toinen oli vain pysäyttämässä liikennettä. Ambulanssi odotti alhaalla potilasta. Liikenne oli aamuruuhkassa kyllä melkoisen tukossa ja ainakin kolme raitiovaunua oli jumissa toimituksen ajan. Tärkeintä tietysti oli, että potilas pääsi ajoissa sairaalaan. Toivottavasti loppu hyvin, kaikki hyvin.

  VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!