sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Kiina, Ylväs Peking ja kielletty kaupunki


Maaseudun askeesista lensimme Pekingiin. Majapaikkamme Novotel-hotellissa tuntui oikeasti luksukselta reikävessojen/suihkujen jälkeen. Oujee, kyllä oli vaihteeksi voittajafiilis!

Ja Peking sitten. Voi, siellä olisi ollut ihan mahdottomasti katsottavaa, mutta meillä oli aikaa vain vähän.
Peking on Kiinan pääkaupunki ja maan toiseksi suurin kaupunki. Sitä pidetään koulutuksen ja kulttuurin keskuksena, kun taas Shanghai ja Hongkong ovat talouden keskuksia. Asukkaita Pekingissä on 21,5 miljoonaa ja se on yksi maailman suosituimmista matkakohteista. Oman huomioni mukaan se on selvästi kiinalainen kaupunki ainakin kansainväliseen Shanghaihin verrattuna. Siellä ei pelkällä englannilla pärjää yhtä hyvin ja muutenkin meno vaikutti meikäläisen silmin jännemmältä. Kiinalaiselta. Tosin kokemustani selittää se, että mukanamme ei ollut perheemme kiinankielentaitoisia nuoria. Onneksi parina päivänä meillä oli seurana ystävällinen Joyce-opas, joka kulki kanssamme Kiinanmuurilla ja vähän kaupungillakin.
Aloitimme kuitenkin keskenämme Kielletystä kaupungista, jota kutsutaan myös palatsimuseoksi. Portilta nappasimme mukaamme audioguidet, jotka sai yllättäen myös suomenkieleisellä selostuksella. 
Sitä oli pakko kokeilla, koska pienen kielialueen turisteina sellaista mahdollisuutta ei usein ole tarjolla. On kyllä totuuden nimissä tunnustettava, että alkuun en kyennyt oikein seuraamaan selostusta, koska puhujan aksentti ja puhetapa oli niin äärimmäisen hauska. Keskityin vain riemuitsemaan  siitä, että purppura olikin pylpula ja keisarillinen oli keisalillinen. Aika lapsellista, mutta en vain voinut itselleni mitään. Kiinalaisten kun on ilmeisen vaikea tehdä eroa L-äänteen ja R-äänteen välillä. No noi voi. Ääntämisen puutteista minun ei pitäisi kommentoida mitään. Olen aivan pulassa itse täällä Hollannissa. Noloa. Taisin olla vielä luonnonpuisto-patikoinnista vähän väsynyt.
Kielletty kaupunki on valtava, n. 72 hehtaaria, ja siellä on n. 900 rakennusta sekä lukuisia puistoja ja temppeleitä ja se onkin maailman suurin palatsialue. Alue on muurien ja vallihaudan ympäröimä ja malliesimerkki kiinalaisesta arkkitehtuurista ja rakennustekniikasta. Vuonna 1987 se nimettiin Unescon maailmanperiontökohteeksi.

Kielletty kaupunki oli aikoinaan Kiinan keisarien asuinalue ja maan hallintokeskus. Palatsialue valmistui vuonna 1420 ja siellä ehti asua kaikkiaan 24 Ming- ja Quing-dynastian hallitsijaa, yhteensä lähes 500 vuotta, aina keisarikunnan kukistumiseen ja vuoteen 1911 saakka. Keisari vietti palatsissaan tarkoin säädettyä ja seremonioiden rytmittämää elämää monituhatpäisen hoviväkensä ympäröimänä. Alueen kiinankielinen nimi Zi jin cheng tarkoittaa Pohjantähden kiellettyä linnoitusta. Pohjantäti oli taivaan korkein tähti, maailmankaikkeuden keskipiste, ja keisari oli hänen inkarnaationsa maan päällä, Taivaan poika. Pohjantähden lisäksi kirjoitusmerkki zi tarkoittaa purppuraa, mikä oli myös keisarillinen väri. Siksi rakennukset ovat väriltään pääosin purppuranpunaisia.  
Palatsialue, jolle pääsy useimmilta almaisilta oli kokonaan kielletty, oli jaettu Ulkokaupunkiin ja Sisäkaupunkiin. Ulkokaupungin alueet rakennuksineen oli varattu seremonioille, mutta sisäkaupungissa, jonne pääsi vain kulkemalla Taivaallisen puhtauden portista, asui keisari, hänen lähisukulaisiaan ja hovi. Hoviin kuuluvat miehet oli kastroitu, ettei kukaan vaimoista tai jalkavaimoista saisi keisarillisen perheen  ulkopuolista lasta. Viimeinen keisari Pu Yi sai asua siellä vuoteen 1924.Minua kiinnosti erityisesti Palatsialueen arkkitehtuuri, joka noudattaa kiinalaisia fengshui-periaatteita. Siellä näkyi paljon samoja mielenkiintoisia yksityiskohtia, joita oli katsellut monissa muissakin rakennuksissa matkamme varrella. Yritän kertoa seuraavassa omista havainnoistani ja pyydän etukäteen anteeksi arkkitehtuurin asiantuntijoilta, jos arveluni menevät metsään. Joka tapauksessa paikka oli todella kiehtova, vaikuttava ja kaunis.


Alue on rakennettu pohjois-etelä-suuntaisesti, kuten muukin Peking ja kaikki tärkeimmät rakennukset on suunnattu etelään auringon kunniaksi. Symmetria on silmiinpistävää ja alueet ovat hyvin suljettuja. Rakennukset ovat siis väriltään pääosin purppuran punaisia  ja niissä on paljon maalattuja koristeellisia puuosia. Etenkin katot oli sisäpuolelta maalattu käyttäen kauniita sinisiä ja vihreitä ja kullan sävyjä.

Arkkitehtuuri laajenee horisontaalisesti (ei vertikaalisesti) ja rakennukset ovat näin ollen aika matalia, mutta niiden ympärillä on hengästyttävän paljon tilaa. 

Pohjana on usein kivestä tai tiivistetystä maasta tehty perustus ja sen päällä puisia pylväitä ja kattoparruja, jotka kannattelevat valtaisaa kattoa. Joskus katto näyttää melkein kuin leijuvan rakennuksen yllä. Perinteisessä puurakentamisessa kaikki liitokset on tehty puuliitoksina, eikä nauloja tai liimaa ole käytetty.

Räystäät ovat hauskasti päistään ylöspäin kaartuvia, ja niiden päällä näkyy mielikuvituksellisia hahmoja peräkkäin istumassa. Niitä näytti usein olevan pariton määrä. Yleensä hahmot liittyvät jollakin tavoin veteen ja ilmeisesti ne näin suojelevat olemasaolollaan tulipaloilta. 
Seinät eivät useinkaan ole kantavia ja niiden rakennusmateriaali on melko kevyttä ja niitä on aikojen kuluessa saatettu siirrellä. Yleensäkään taloja ei rakennettu kovin kestäviksi, vaan niitä uusittiin aina tarpeen mukaan. Kielletyssä kaupungissa monet taloista ovat jostain 1800-luvun paikkeilta.


Keisarillisessa puutarhassa orgaaninen muoto rikkoo kuitenkin alueella olevan jäykän symmetrian. Puutarha oli yksinomaan keisarin ja hänen lähiomaistensa lepopaikka. Siellä on puita, kalalammikoita, kukkaistutuksia, veistoksia ja taolainen temppeli.
Erillisten alueiden sisäänkäyntien luona oli usein vartijaeläimet vartioimassa symmetrisesti portin molemmin puolin. Yleensä ne olivat leijonia tai lohikäärmeitä. Tässä urosleijonalla on tassunsa alla pallo, joka usein symboloi keisarillisen vallan ulottumista ympäri maailmaa. Vastaavasti naarasleijonan tassun alla on leijonan pentu, joka kuvaa keisariperheen vaurautta.

Kielletyn kaupungin palatsimuseossa on noin miljoona taide-esinettä kuten maalauksia, keramiikkaa, kultaisia, hopeisia ja pronssisia esineitä, jade-esineitä, koruommeltöitä, lakkatöitä ja lakattua emalia. Lisäksi siellä on hovin käyttämiä tavaroita, kuten koruja, kelloja, lääkkeitä, huonekaluja ja sisustustarvikkeita. Me painotimme retkemme lähinnä ulkotiloihin, koska aikaa oli rajallisesti ja valintoja täytyi tehdä. Sitäpaitsi ainakin minä yritän kauniilla säällä vältellä kaikenlaisia vitriininäyttelyjä. K olisi varmasti vähän kärsivällisempi kiertelemään myös sellaisia.

En tiedä oletteko huomanneet, että Tampereella Vapriikissa on upea näyttely Kielletystä kaupungista. Näyttely on esillä 21.4 - 1.10.2017, joten Tampereella piipahtavien kannattaa varmaan harkita. Siellä näyttää olevan Pekingistä lennätettynä paljon kiinnostavia esineitä ja muutenkin paljon tietoa keisarillisesta hovielämästä.

Se Kielletystä kaupungista. Upea paikka ja lähes pakollinen Pekinginkävijälle.

Nyt lämpöinen ajatus Teille täältä Amsterdamin helteestä. Monena päivänä lämpötila on noussut reilusti hellerajan yläpuolelle ja yöt ovat olleet läkähdyttävän kuumia. 

Ihanaa kuitenkin, että on ollut kunnon kesäsää!! Toivottavasti teillä muillakin.

Tot ziens!
Leena

7 kommenttia:

 1. Kiva kun jaksat kirjoittaa mielenkiintoista, kertaus tekee hyvää, vaikka olen varmaan joskus vuonna 2001 nähnyt noita paikkoja. Noista räystäistä olen aina tykännyt, meidän ystävillä on sellainen pala räystäästä, heidän poikansa asui seitsemän vuotta Kiinassa. Juu, kuumaa riittää täälläkin. Aamulla kuudelta olin jo ylhäällä ja ulkona oli jo +20C ja nyt on aivan kamalaa.

  VastaaPoista
 2. Jaksanhan minä, kuten te muutkin omista reissuistanne.. Säilyy sellaisena matkapäiväkirjana itsellekin.
  Voi ei. Voimia kuumuuteen.
  Itse olen parhaillaan Turussa ja täällä sataa vettä ja on k-y-l-m-ä kotoisten helteiden jälkeen. Mutta muuten Suomen maisemat näyttävät niin raikkailta ja keskiviikkona juhlimme yhtä valmistuvaa, joten eiköhän tässä tunnelmaan päästä ;)

  VastaaPoista
 3. Kiitos taas! Kiva lukea ja katsella kuvia Kiinasta :)
  Vai Turussa olet? Terveisiä kotikulmille! Turku on kyllä kaunis viileänäkin ja jokivarren vanhat puut lienevät jo lehdessä.
  Oikein mukavaa Suomi-lomaa <3

  VastaaPoista
 4. Kiitos Marianna!
  Juu Turussa oltiin. Ihana sireenien tuoksu leijui kauniin kotikaupunkisi ilmassa. Onnellisissa merkeissä siellä käväisimme, vaikka liian lyhyeksi reissu mielestäni tälläkin kertaa jäi (taas). Rakkaat ehdimme kuitenkin tavata. Se on tärkeintä.

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen postaus! Huikea paikka on Kielletty kaupunki. Ja tuo arkkitehtuuri räystäineen on hurmaavaa. No, nyt olisi tuo Kielletty kaupunki lähellä. Tampereella. Olen siitä lukenut, hyvä kun muistutit. Sinne pitää mennä jossakin vaiheessa.
  Ihanaa kesäkuuta sinne kanaville <3

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen postaus! Huikea paikka on Kielletty kaupunki. Ja tuo arkkitehtuuri räystäineen on hurmaavaa. No, nyt olisi tuo Kielletty kaupunki lähellä. Tampereella. Olen siitä lukenut, hyvä kun muistutit. Sinne pitää mennä jossakin vaiheessa.
  Ihanaa kesäkuuta sinne kanaville <3

  VastaaPoista
 7. Kiitos Tuula. Paikka oli huikea ja Vapriikin näyttely olisi varmasti mielenkiintoinen. Käväisin Tampereella ja Nokialla yhden yön visiitillä vanhempieni luona kuun vaihteessa, mutta Vapriikkiin emme ehtineet. Toivottavasti sinä ehdit!!

  VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!