tiistai 12. joulukuuta 2017

Lumikaaos Amsterdamissa
Maanantaina oli täällä Alankomaissa ihan punainen varoitus (värikoodeilla se kaikkein voimakkain) lumisateesta ja jäästä johtuen. Suomessa samasta määrästä lunta ei tietysti oltaisi oltu moksiskaan -paitsi jos se olisi ollut talven ensimmäinen myräkkä! Onhan se totta, että Suomessakin se ensimmäinen lumi aiheuttaa aina kaaoksen, vaikka myöhemmin joku kymmen senttiä tuprutusta ei tunnu missään.


Suomalaiset (vähän minäkin) naureskelivat täällä pienen lumisateen aiheuttamaa hötäkkää ja täkäläisten suurta hämminkiä talvikelin yllättäessä. Satamäärin lentoja oli joko peruutettu tai ainakin tuntitolkulla myöhässä, ihmisiä kehotettiin pysyttelemään kotosalla, jos ei ollut ihan pakko lähteä liikenteeseen, töitä tehtiin kotoa etänä,  kouluja suljettiin, junat ja bussit eivät kulkeneet.... Maa oli tosiaan hetken sekaisin. 
Tarkemmin ajatellen se on kuitenkin ymmärrettävää, koska olosuhteet Alankomaissa ovat normaalisti hyvin erilaiset. Talvirenkaita autoissa ei juuri tarvita, eikä kunnollista aurauskalustoa ole olemassakaan. Mitäs sellaisilla vesisateessa tekisi?! Koko systeemi on rakennettu ihan toisenlaisiin oloihin. Olisi kai aika mahdotonta ajatella, että Suomen kaltainen varustelutaso odottaisi jossakin varastossa koko vuoden ja olisi sitten nopeasti käyttöön otettavissa niitä yhtä tai kahta mahdollista hässäkkäpäivää varten.


Lapset, lapsenmieliset ja me suomalaiset osasimme kuitenkin ottaa taas tuosta tuprutuksesta ilon irti. Lumiukkoja nousi kuin sieniä sateella ja isoisät raahasivat lapsilauman iloksi puisia kelkkoja varastoistaan. Vaikka lumi oli märkää, se oli kuitenkin niin ihanaa!


Minä ehdin kameran kanssa kuvailemaan vasta hämärän laskeutuessa. Lumisade oli hiljalleen muuttumassa rännäksi ja vedeksi, sulaminen oli jo alkanut ja kaunein pehmeys kadonnut. Maisema oli kuitenkin virkistävän erilainen. Kanavillakin.

Tot ziens,
Leena

P.S. Luin, että Suomeenkin on luvattu lumipyryä. Toivottavasti teidän lumenne siellä säilyy valkoisena, ihanana ja pehmoisena vähän pidempään.

16 kommenttia:

 1. Tunnelmallisia kuvia!

  Vähän naureskelin itsekseni kun Lontoon lähellä asuva tuttu eilen ilmoitti, että teki lumisateen vuoksi töitä etänä kotoa. Ohessa oli kuvakin jossa näin suomalaisin silmin nähtynä näkyi hyvin vaatimaton kevyt kerros lunta. Mutta eipähän sitä tosiaan tietysti ilman talvirenkaita kannata lähteä teille liukastelemaan jos ei ole pakko.

  VastaaPoista
 2. Tunnelma oli viehättävä ja varsinkin vähän myöhemmin, kun kanavia ylittävien siltojen pienet valolamput tuikkivat kellertävää hohdettaan sinisessä hämyssä. Hämärämmässä otetut kuvani ovat kuitenkin yhtä suttua.

  Täällä asuvien Fb-ryhmässä joku kertoi, että oli kilometrin työmatkalla työntänyt lumipenkasta tielle kolme autoa. Toinen sanoi työntäneensä vain yhden, mutta työmatkaa olikin vain puoli kilometriä! Täällä tosiaan oltiin pulassa ;)

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Lumesta jaksaa haltioitua, kun se on harvinaista herkkua. Jotenkin äänimaailmakin on ihan erilainen, kun pintoja peittää tuollainen äänenvaimennin.

   Poista
 4. Kaaoshan siitä lumesta tulee, mutta kauniilta näyttää. Ihan kuin joku olisi ripotellut tomusokeria piparkakkutalojen päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Satukirjamainen tunnelma.
   Vaikka aikamoisen kaaoksen se sai kyllä täällä aikaan.

   Poista
 5. Onhan se suomalaisnäkökulmasta vähän huvittavaa, miten vähäinen lumi voi saada jonkin maan sekaisin. :-) Toisaalta paljon autoilevana ihmisenä ymmärrän sen, sillä kesärenkailla ja auraamattomilla teillä on vähän hankala päästä mihinkään. Tai itse olen ainakin sen verran arka ajaja talvella, että en halua ottaa mitään riskejä.

  Ei pysynyt lumi täälläkään. Tai on sitä vielä, mutta se on muuttunut sellaiseksi hirveäksi loskakasaksi. Tulin juuri äsken ulkoa, enkä muista, että olisi koskaan ollut tuollaista loskakerrosta maassa. Siinä sai paarustaa nilkkoja myöten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä suomalaiset ovat lumiasiantuntijoita hollantilaisiin verrattuna. Täällä ei monella ole lainkaan ajokokemusta tuollaiseen keliin ja tajuavat virheensä vasta ratissa istuessaan. Aika hurjia tilanteita näkee liikenteessä.
   Ja polkupyöräilijöitäkin luiskahtelee kumoon tuon tuosta. Eivätkä nämä pöllöt käytä edes kypärää!
   Loska taitaa olla kyllä tylsin mahdollinen talvikeli. Vähintäänkin kengät ovat sellaisen vesihiihdon jälkeen pilalla.

   Poista
 6. Suomessakin uutiskynnyksen ylitti tuo lumentulo Amsterdamissa. Se on ymmärrettävää, että lumikalustoja ei Hollannissa ole yhden / kahden päivän takia. Mutta kauniita kuvia olet ottanut Amsterdamin talvesta!
  Ja tuli mieleeni yksi kysymys. Amsterdamissa on ainakin joskus harrastettu kanaaleissa luistelemista. Retkiluistelemista. Miten se on mahdollista tai on ollut mahdollista. Jäätyvätkö kanaalit?
  Meillä on nyt paljon lunta - Etelä-Suomessakin. Mutta on myös nollakeli eli miten kauan tämä valkopeite pysyy, saapi nähdä.
  Mukavaa lumista viikkoa Amsterdamiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula!
   Oli muuten hyvä kysymys tuo luisteluasia. Täällä kaikki terottavat joka talvi luistimensa ja odottavat kieli pitkällä luistelusäätä. Ennen sanottiin, että kanaalit jäätyvät keskimäärin kerran seitsemässä vuodessa luistelukelpoisiksi, mutta nykyisin tuo jäätymisväli taitaa olla yli kymmenenkin vuotta. Silloin kun kanavat jäätyvät, kaikki kynnelle kykenevät lähtevät luistelemaan. Täällä järjestetään kuulemma ihan kuninkaan johdolla retkiluisteluita kaupungista toiseen. Muistaisin kuulleeni seitsemän kaupungin reitistä. Kuninkaan läsnäolosta ainakaan koko matkalla en kyllä menisi takuuseen, vaikka meillä täällä reipas kuningas onkin. Me olemme odottaneet tuollaista luistelutalvea ja vaikka nyt alkava talvi on meillä neljäs täällä, ei kyllä ole ollut toivoakaan riittävän monesta pakkasyöstä. Mutta vielä on talvea jäljellä! Joten katsotaan!!

   Poista
  2. Kiitos hyvästä selvennyksestä. Minua on aina kummastuttuanut tuo kanavaluistelu. HIeno traditio. Ja vaikka kanavissa ei paljoa / siis usein pysty harjoittelemaankaan, niin hollantilaiset ovat kuitenkin hyviä luistelijoita.

   Poista
  3. Vanhoissa hollantilaisten maalareiden tauluissa kuvataan usein vauhdikkaita luistelutapahtumia kylissä ja kaupungeissa. Niissä näyttää olevan vauvat, vaarit, koirat ja kaikki mahdolliset jäällä luistimilla tai ilman nauttimassa reippaasta ulkoliikunnasta. Voisin kuvitella tänne samanlaisen meiningin nykypäiväänkin.

   Poista
 7. Huh, näyttääpäs talviselta! Niin kuulosti tutulta kun kerroit miten paikalliset ovat ihmeissään, nimittäin asuessani n.20vuotta sitten Saksassa siellä satoi kerran lunta ja ohhoh miten se oli niin erikoista kaikille! Minä vaan että pöh, lunta tämä vaan on, toivottavasti ei kauaa kestä...:D

  VastaaPoista
 8. Talvista oli hetken. Nyt keskiviikkona sataa jo ropisten vettä.
  Muistelen sitä valoa Amman-postauksesi valokuvissa ja huokailen...

  VastaaPoista
 9. Ihania lumikuvia olet ottanut! Täällä on muutaman päivän satanut lunta ja on kyllä kaunista kun valkoinen lumipeitto maassa:) Ihanaa viikonloppua ja joulunodottelua♥

  VastaaPoista
 10. Voi kuinka kiva, että olette saaneet nauttia lumen tuomasta valosta. Toivotaan todella, että lumipeite kestää jouluun asti!

  VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!