maanantai 11. joulukuuta 2017

Pakolliset kaapissa



Satun blogissa (klik) tultiin kaapista ulos ja minäkin innostuin inventoimaan omia herkkujani, joita on oltava kotona. Tai niiden puuttuessa tulee pakollinen kauppareissu heti eikä melkein.

Tumma suklaa on ihan must. Paremman puutteessa menee täkäläinen, mielellään yli seitsemänkymppinen, mutta vielä enemmän tykkään esim. Fazerin ohuista kardemumma- tai sitruuna-inkivääri-suklaista. Nykyisin leivon aniharvoin, ja kaupan keksejäkin yritämme vältellä, joten suklaa on tavallisin herkku kahvin kanssa. Niin ja kunnon purkkaa pitää olla AINA ja lakua ja salmiakkiakin, vaikka niitä syödään nykyisin äärimmäisen säästellen.



Mutta oikeasti, muitakin juttuja kaapissa pitää olla.  Kirjaamisjärjestyseni taitaa vain kieliä jonkinlaisesta asioiden tärkeysjärjestyksestä ; )



Aamupalaksi on lähes aina oltava kaurapuuroa. Alkuvuosina raahasimme esimerkiksi Kuntokauraa tai Alku-kaurahiutaleita Suomesta, mutta nykyisin se on kyllä kokonaan unohtunut. Täkäläiseen puuroon heittelemme sekaan kauraleseitä ja täydestä menee. Minä pärjäisin välillä ilman puuroakin, mutta K:lle se olisi selvästi vaikeampaa.



Suomessa söimme usein Valion marjakeittoja puuron kanssa, mutta täältä ei ihan vastaavaa ole löytynyt. Sen tilalle ovat tulleet jokapäiväiseksi herkuksi tuoreet marjat. Lähes koko vuoden täällä saa kotmaisia marjoja. Nyt joulukuussa mansikoita ja karhunvatukoita.

Aamulla pitää ehdottomasti saada myös kahvia. Olemme vähän harmillisesti totuttaneet itsemme Nespresso-kapseleihin. Matkoilta palatessa olemme onnesta soikeina, kun saamme kotona taas sitä oikeata kahvia


Kahvin sekaan sekoitan aamuisin puoli mukillista lämmitettyä kauramaitoa ja se onkin nykyisin ihan välttämätön juttu meidän jääkaapissa. Etenkin Oatlyn barista-versiosta tulee ihan älyttömän hyvää, jos sen vielä vaahdottaa pikaisesti lämpimänä. Oi, mitä arjen luksusta! Aika kallistahan tuo kauramaito on, mutta kun me nykyisin asumme vain kahden aikuisen taloudessa, olemme todenneet, ettei se maata kaada.


Kaapeista pitää löytyä ehdottomasti myös maustamatonta jogurttia ja rahkaa. K syö laktoositonta, joten merkkejä on tasan yksi. Minä vähän vaihtelen, mutta jogurtti tai rahka ovat meillä lähes must. Joskus jokin soija-juttukin menee, mutta vain korvikkeena hätätilanteessa.


Pakollisia juttuja kaapeissa ovat myös rouhittu mustapippuri ja Pan-suola, jota raijaamme Suomesta, ja joita ilman ruoanlaitto on mahdotonta. No, kyllä meillä muutakin suolaa joskus käytetään esimerkiksi näppisuolana, mutta ruoan valmistuksessa ohjeeni ovat muokkautuneet pansuolan määrien mukaan ja kuvittelen, että se on terveellisempääkin.



Muita pakollisia juttuja ovat kausihedelmät, tomaatit, sitruunat -ihan ehdottomasti!!!-, sipulit ja valkosipulit, chili, inkivääri, hapankorput ja jonkinlaiset siemennäkkärit, juusto, monenlaiset pähkinät, pavut ja hyvä oliiviöljy.

Muuta jos puuttuu, saa puuttua. Silloin ei kauppaan ole niin kauhea hätä ja kauppareissua voi siirtää vaikka huomiseen.

Ehkä sellaiset ihan kamalan tarkasti merkkiuskolliset mieliteot ovat vähentyneet täällä muilla mailla ja korvaavia juttuja on pitänyt etsiä, halusi tai ei. Nykyään yritän ehkä enemmänkin välttää pakkausjätteen määrää, joka täällä näyttää olevan ihan jäätävää. Ehkä se oli sama Suomessakin, mutta vasta täällä olen todella herännyt siihen kamalaan roskamäärään, jonka tuotteiden lisäksi kaupasta kannan kotiin. Mutta se olisikin sitten ihan oman postauksensa ansainnut.

Reipasta joulukuun maanantaita. Täällä tuprautti eilen lunta ja nyt sitä ihmetellään. On se vaan niin harvinaista herkkua sammakoiden maassa ; )

Tot ziens,
Leena

12 kommenttia:

  1. No löytyipäs paljon samoja juttuja, joita meilläkin (tai lähinnä itselläni, koska mies pärjäisi jahtimakkaralla ja maksalaatikolla :D) löytyy aina kotoa, ja jos ei löydy, iskee hetkellinen harmitus. Mm. sitruunat on sellainen, joita ilman mun aamu ei oikei lähde käyntiin, kun olen viimeiset sata vuotta jo aloittanut aamut juomalla lasillisen yön yli seissyttä vettä, johon puristan puolikkaan sitruunan. Paitsi että viime viikonloppuna päätin kokeilla vähän vaihtelua ja keittelin inkivääri-sitruuna-shottia, jonka pullotin jääkaappiin ja jonka pitäisi muutaman aamun piisata. Tujua, mutta hyvää.

    Ja tumma suklaa on mullakin ainut "makea" herkku, jota syön. Ei ole mitään sen suuntaisia mielitekoja. Paitsi Stevialla makeutettuja lakuja mulla on aina varuiksi laukussa, jos iskee "heikotus" elikkäs menee verensokeri liian alas. Ne auttaa.
    Purkka taas on miehen must. Itse en sitä pureskele, kun tuntuu, että turpoaa maha. Oiskohan pureskelutekniikassa jotain parantamisen varaa :D

    Mutta voi teitä onnekkaita, kun on tuoreita marjoja ympäri vuoden. Siitä nauttisin itsekin, mutta pakasteisiin on tyytyminen. Turkasen kalliita vaan ovat, jos ostaa kotimaisia (meillä on niin pieni pakastin, ettei voi isoja määriä varastoida), mutta niinkuin itse sanoit kauramaidosta, niin määrät on kumminkin niin pieniä, ettei siitä maailma kaadu. Parempi marjat kuin irtokarkit.

    Mukavaa alkanutta uutta viikkoa! Huomenna on lunta tännekin luvassa ja vähän veikkaan, että talvi taas yllättää autoilijat, kun ei ole tälle talvelle vielä moiseen taas ehditty tottua.

    VastaaPoista
  2. Inkivääri-sitruuna-shotti!! Voi vitsi että nappais varmaan mullekin. Inkivääri on myös mun heikkous. Löytyisköhän joku tarkempi ohje?
    Hassu juttu muuten tuo marjojen kotimaisuus. Suomessa vierastin kaikkia hollantilaisia vihanneksia ja marjoja ja nyt pidän niitä kotimaisina! No, ei niihin täällä ole kuollut. Ja kyllä ne kuitenkin menee vaikkapa Etelä-Afrikkalaisten ohi. Siis täällä. Jos asuisin Afrikassa, olisin ehkä toista mieltä.

    Täällä liikenne menee lumesta sekaisin, mutta kun itse liikkuu enimmäkseen omin jaloin, lumi tuntuu hauskalta niinä parina päivänä kun sitä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä tulee ohje :).

      Kiehauta puoli litraa vettä ja lisää siihen 100 grammaa tuoretta inkivääriä raasteena. Anna hautua noin 20 min ja siivilöi sen jälkeen pienempään astiaan. Purista liemeen yhden (luomu)sitruunan mehu ja makeuta halutessasi tilkalla hunajaa tai agavesiirappia (itse en laittanut mitään). Pullota ja laita jääkaappiin, josta sitten otetaan aamuisin shottilasillinen tyhjään vatsaan :)

      Jos innostut tekemään, niin olisi hauska kuulla, mitä olit mieltä.

      Poista
    2. Kiitos Annukka, varmasti haluan kokeilla! On niin herkut noi ainesosat. Luulen, etten minäkään tarvitse makeutusta, mutta katsotaan.

      On muuten aika jännittävää suunnitella ottavansa aamushotteja jo ennen kaurapuuroa ;))

      Poista
  3. Minuakin on ruvennut mietityttämään ja huolestuttamaan pakkausjätteen määrä. Täällä Sudanissa juuri mitään ei edes voi kierrättää ja se tietysti tuottaa vielä huonomman omantunnon. Enkä tiedä miten tuota kaikkea muovijätettä välttää. Esim jugurttia ostan kyllä mahdollisimman isoissa purkeissa mutta muoviahan ne isommatkin purnukat ovat. Suodatinkahvin jauhan itse pavuista eli siltä osin en tunne hirveää syyllisyyttä, vaan toisaalta tulevathan nuo kahvipavutkin muovipusseissa.

    Oma pakollisten listani on vaatimattomampi niin kuin Satullekin jo totesin. Maitoa, kananmunia, riisiä, linssejä. Sipuleita ja valkosipulia pitää talossa myös mielellään aina olla, ja perunoita ja banaaneja ja kurkkuja. Näitä kaikkia on toivoa löytääkin täältä aina kaupasta, mutta monen muun jutun varaan en uskalla luottaa ja olenkin siis totutellut elämään ilman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo. Juurikin nuo marjat on aina pakattu muovirasioihin -ymmärrettävää kyllä, mutta niitä rasioita sitten kierrätän hiki hatussa. Kahvikapselitkin kierrätän aina, mutta silti tuo kapselikahvi vähän nolottaa. Parantamisen varaa tuon kertyvän jätteen välttelyssä varmasti olisi paljonkin.

      Poista
  4. Mäkin käytän Nespresso-konetta, mutta olen siirtynyt aidoista (kalliista) kapseleista Aldissa(kin) myytäviin Jacobs'in (yksi Saksan vanhoja tunnettuja kahvimerkkejä) kapseleihin. Ne maksavat 20 kappaletta 3,99€ eli todella edullisia ja mielestäni hyvän makusia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä tutustua. Meillä ei kyllä taida Aldia olla ihan lähellä...

      Poista
    2. Nyt vasta muistin, että Hollanissa onkin (jos on) Aldi Nord, meillä Aldi Süd, jolla on paremmat valikoimat. Jacobsia on kyllä näkynyt muissakin normaaleissa supermarketeissa täällä meillä.

      Poista
    3. Aion kyllä tarkistaa tilanteen..

      Poista
  5. Olipa kiva, että innostuit kaivelemaan kaappejasi! Oli hirmu mielenkiintoista lukea tätä. :-)

    Tästä löytyi monta sellaista juttua, joita minullakin pitää olla, vaikka eivät listassani olleetkaan. Purkka on yksi "paheistani", ja purkan pitää olla juuri tietyn merkkistä, koska siinä säilyy maku tarpeeksi pitkään. Purkka on siinä mielessä pahe, että se ei oikein sovi vatsalleni. T. nimim. perästä kuuluu.

    Mutta pan-suolaan en ole koskaan tutustunut! Onkohan se oikeasti terveellisempää? Tykkään siitä, että ruoassa on tarpeeksi suolaa, ja jos löytyisi jokin terveellisempi vaihtoehto tavalliselle suolalle, se ei olisi yhtään paha asia.

    Lumista maanantaita sinne! Ei taida lumi kestää jouluun asti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla oli niin innostava postaus omassa blogissasi. Ja hauskaahan näitä on vertailla.
      Taitaa tuo purkka kyllä kuulua perästä meilläkin, mutta hammaslekuri on saanut meidät molemmat vakuutettua siitä, että täysksylitol tekee hyvää purukalustolle ;)).
      K taas väittää vakaasti, että Pansuola on mineraalisuola, jossa on puolet vähemmän natriumia kuin tavallisessa suolassa ja siksi sen pitäisi olla sydämelle ja verenpaineelle parempi vaihtoehto. Toisaalta minä sitten huiskautan ruokiin tuota Pansuolaa enemmän kuin muuta suolaa, joten lopputulos saattaapi olla plus miinus nolla. Mutta ainakin yritän.
      Tänään maanantaina tuli vielä toinen mokoma lunta taivaalta, mutta takuuvarmasti se sulaa parissa päivässä pois. Nyt nautitaan!

      Poista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!