keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Nostalgia-ruokaa pikkujouluissa



Onnistuin tiistaina saamaan nuorimmaisemme kiinni puhelimella, kun hän oli parhaillaan ruokakaupassa suunnittelemassa itsenäisyyspäivän sapuskoita. Olivat tyttöystävän kanssa päätyneet porottomaan käristykseen. Hetken päässäni surisi tyhjää kunnes tajusin, että kai sellaista voi tehdä vaikkapa siitä sikäläisestä härkiksestä (vai mikä se nyt olikaan). Yhtäkaikki, minulle vakuutettiin, että hyvää tulee kun sitä syö puolukkasurvoksen ja perunamuusin kera. 

Ihanaa, että laittavat itse hyvää kotiruokaa!!

Kerroin samalla, että meillä oli täällä Amsterdamin kotona tiistai-iltana Sinterklaas-juhlinnan kunniaksi varsinaista hipparuokaa. Söimme nimittäin pikkujouluisissa tunnelmissa yhtä kuopuksemme lapsuuden lempimurkinaa. Silloin kyllä vielä valmistimme sen aina ihan tavallisena jauheliha-versiona. Härkiksistä ei silloin parikymmentä vuotta sitten tiedetty mitään ;). 

Ja myönnettävä on, että tiistainakin käytin vähärasvaista jauhelihaa, vaikka se taisi kyllä olla oikeasti ainoa kerta tooodella pitkään aikaan, kun punaista lihaa käytin. Joka tapauksessa lupasin kirjoitella ohjeen muistiin, koska koko ruoka oli täysin unohtunut meiltä kaikilta useiksi vuosiksi.

Jaan sen samalla tässä. Ehkä siitä tulee jollekin muullekin nostalgisia muistoja. 

Mutta ainakin A ja V, tässä tulee, hypätkää kyytiin:

Matkalla Akapulcoon

500g vähärasvaista jauhelihaa, tai muuta vastaavaa ; )
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
suolaa
savupaprikajauhetta
tabascoa 
1 punainen chili-palko

vihreitä paprikatäytteisiä oliiveja
taco-lastuja
runsaasti cheddar-juustoraastetta (tai muuta vahvanmakuista juustoa)


Hienonna sipulit ja valkosipulit ja kuullota öljyssä. Lisää jauheliha ja ruskistele kevyesti, mutta älä anna valkosipulin kärähtää, muuten tulee kitkerä maku. Poista siemenet chilistä ja leikkaa palko pitkittäin hyvin ohuiksi pitkiksi suikaleiksi. Lisää chilit, suola ja muut mausteet jauhelihan sekaan. Itse tykkään aika tulisesta versiosta, mutta aloita maustaminen varovasti. 
Jätä seos hetkeksi hautumaan, jotta maut tasaantuvat.

(Tässä vaiheessa voi keskittyä vaikkapa pilahviriisin valmistukseen.)

Kumoa sitten jauhelihaseos matalaan uunivuokaan. Lisää pinnalle halkaistuja vihreitä oliiveja ja pistele tacolastut jauhelihan pintaan hauskasti pystyyn. Ripottele päälle runsaasti juustoraastetta ja laita vuoka uuniin lämpövastuksen alle, kunnes juusto vähän sulaa ja saa kauniin värin.

Tarjoile Pilahviriisin kanssa.





Pilahviriisi

4 dl pitkäjyväistä riisiä
6 dl kasvislientä (tai nestemäärä pakkauksen ohjeen mukaan)
200 g herne-maissi-paprikaseosta
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
1-2 rkl öljyä

Hienonna sipuli ja valkosipuli hienoksi silpuksi. Kuullota sipulit kasarissa öljytilkassa ja lisää sitten kuiva riisi ja kuullota pari minuuttia, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää lämmin kasvisliemi ja laita kansi kattilan päälle. Keitä hiljalleen kypsäksi riisipakkauksen ohjeen mukaan. Lisää sulanut herne-maissi-paprikaseos ja anna lämmetä muutama minuutti. Voit myös lisätä sekaan hienonnettua persiljaa.

(Minulla on vähän aversio herne-maissi-paprika-seosta vastaan ja käytän mieluummin tässä itse kuutioimaani keltaista paprikaa, jonka kuullotan pikaisesti erikseen öljyssä, mutta homma taitaa olla vain omaa hienosteluani. Valmis pakaste on ihan OK).



Sinterklaasin kunniaksi pilahviriisin paprika oli tiistaina punaista, vaikka keltainen on mielestäni tässä kauniimpaa.

Tänä iltana meilläkin syödään vähän isänmaallisemmin.  

Juhlavaa itsenäisyyspäivää kaikille suomalaisille. Lämpöinen ajatus sinne,

Leena

   

2 kommenttia:

  1. Meillä nachosherkut ovat usein toivelistalla viikonloppuisin :) Hyväähän se on, pakko myöntää!

    Eilen meillä syötiin hernekeittoa ja pannukakkua (pitkästä aikaa) ja nehän menivät kuin kuumille kiville!

    Hyvää viikonloppua.

    VastaaPoista
  2. Hei Marianna, nuo vanhat klassikko-sapuskat ovat joskus aika hauskoja. Täällä Hollannissa syödään myös hernekeittoa, mutta täkäläisessä versiossa käytetään liemessä paljon selleriä. K on allerginen sellerille, joten muualla kuin kotona, täällä ei uskalla hernekeittoa ainakaan yhdessä maistella.

    Hyvää viikonloppua myös Norjaan!

    VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!