maanantai 4. joulukuuta 2017

Valoja ja värejä Amsterdamin joulukuussa
Lauantaina kävimme korkkaamassa Amsterdamin Light Festivaalit, joka oli kuudes täällä Amsterdamissa järjestetyistä valofestivaaleista. Valoteoksia voi seurata historiallisessa keskustassa kävellen (tai pyöraillen) kanavien varsia pitkin tai vaihtoehtoisesti istahtamalla johonkin kanavia pitkin lipuvista veneistä, joissa useimmissa voi samalla kuunnella myös jonkinlaista selostusta teoksista. 

Tänä vuonna teemana oli Existential. Monista eri maista osallistuvilla taiteilijoilla on aina jokaisella hyvin omanlaisensa tulkinta aiheesta. Varsinainen kävelijöille suunniteltu reitti ei ollut vielä ihan valmis, ja sen varrelle lähdemme vielä uudelleen jonakin toisena hämärtyvänä joulukuun iltana. Me teimme lauantaina perinteisen kanavaristeilyn. Teoksia on kaikkiaan yli 20. Kaikki näkemämme teokset eivät oikein avautuneet minulle, mutta jotkut olivat kyllä aika vaikuttavia. Minua jäi erityisesti vaivaamaan eräs korkealle puiden väliin sijoitettu ja vähän revontulia muistuttava valoteos, jossa näkyi himmeästi myös uivia meduusoja ja muita jännittäviä hahmoja. Kuvaajantaitoni eivät riittäneet tällä kertaa sen taltioimiseen, mutta asia jäi minua vaivaamaan ja luultavasti lähden vielä jonakin toisena iltana pyydystämään sen taikaa kamerallani.

Kuten aikaisempinakin vuosina, eniten taisin kanavaristeilyllämme nauttia teosten kauniista väreistä ja ajoittain satumaisesta tunnelmasta muuten niin pimeässä illassa.Kuten olette ennenkin joutuneet huomaamaan, pimeäkuvaus ei ole  vahvuuteni, mutta muutaman otoksen uskalsin kuitenkin tänne laittaa. Lisäksi joudutte käyttämään vähän mielikuvitusta, tai ehkä tulemaan itse paikan päälle katsomaan. Suosittelen kyllä valoristeilyä, jos satutte olemaan täällä päin reissussa. Festivaali on tänä talvena avoinna 21.01.2018 asti.
 Koska sää oli viikonloppuna mahdollisimman koleankostea, muut ulkoilut jäivät vähemmälle ja sunnuntaina vietimme aamupäivän Vincent Van Gogh -museossa ja siellä sitten jatkoimme vahvoista väreistä nauttimista. 


Perusnäyttelyn olemme museokorttien ansiosta nähneet aika monta kertaa, mutta nyt meitä kiinnosti erikoisnäyttely alankomaalaisista taiteilijoista Pariisissa 1789-1914. Kuten monesta muustakin maasta, myös täältä taiteilijat lähtivät tuohon aikaan hakemaan töihinsä erityistä innoitusta ja Pariisin lumovoimaa. Näyttely oli aika mukava ja siellä ihastuin erityisesti muutamiin Breitnerin, Kaemmererin  ja Van Dongenin maalauksiin. Ehkä vähän turhan suuren huomion saavat aina Vinsentti ja Remprantti; onhan täällä ollut muitakin maalareita.

Oli kyllä sivistynyt olo taas hetken aikaa ;DD

Leppoisaa maanantai-iltaa. Se oli sitten jo neljäs luukku tänä aamuna!!


Tot ziens,
Leena4 kommenttia:

 1. Olipa kiva festivaali ja hienot kuvat, vaikka muuta väititkin. :-)

  Minusta kaikenlaisia valofestivaaleja ja vastaavia saisi olla pimeänä vuodenaikana enemmänkin. Silloin ikään kuin hyödynnettäisiin pimeys eikä annettaisi sen ottaa yliotetta. Ihan kivasti täällä Suomessakin on alkanut olla noita valojuhlia, esimerkiksi Linnanmäen valokarnevaali ja Lux Helsinki, jossa en ole tosin koskaan käynyt. On ollut aina muka liian kylmä, tai sitten on ollut muita (teko)syitä. :-D

  VastaaPoista
 2. Valo on kyllä tervetullutta, vaikka väittävät että valosaaste uhkaa koko planeettamme elämää. Mutta pimeimpään aikaan lisävalo tuntuu ihan kivalta.

  Minä olen LUX:ssa käynyt pari-kolme kertaa... Vai olikohan sen nimi jo silloin LUX? No, muistan ainakin yhtenä vuonna kuinka Hesperian puistoon oli askarreltu isoihin vanhoihin puihin valtavasti värikkäitä isoja lampunvarjostimia valoineen. Puisto näytti aivan satukirjasta repäistyltä. Viime vuosina on taidettu keskittyä enemmän sellaisiin liikkuviin valoshow-juttuihin, mutta niistä olen nähnyt vain kavereiden lähettämiä videoita. Hienoja ovat nekin.
  Valoa sinne Etelä-Suomen joulukuuhun!!

  VastaaPoista
 3. hassut linnut alimmassa kuvassa

  VastaaPoista
 4. Joo, ne kököttää kalenteri-lokerikon päällä ja odottaa seuraavan luukun aukeamista.

  Ne ovat muistaakseni Perussa valmistettuja huovutettuja tipusia, jotka olen ostanut dille ja kamille-kaupasta. Oikeasti, mielestäni vastustamattoman söpöt.

  VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!