perjantai 19. tammikuuta 2018

Irlannin tuliaisia: Soodaleipä





Ihastuin Irlannissa maistamaani ihanan murenevaan ja vähän kuivahkoon leipään, jota sain hotellimme aamiaisella ja salaatin tai keiton kylkiäisenä kahviloissa ja ravintoloissa. Hollantilaiseen ilmavaan höttöön verrattuna tämä tuntui kunnon leivältä. Soodaleivän rakenne ja suutuntuma oli samalla jotenkin hassusti kakkumainen. En osaa sitä oikein kuvailla, mutta jos olette maistaneet, tiedätte mistä puhun.

Leipä on äärimmäisen nopea ja helppo leipoa, koska se kohotetaan soodalla, eikä sitä näin ollen tarvitse vaivata tai kohotella. Soodaleipä on parhaimmillaan heti lämpimänä, ja se onkin herkullisinta vain pari päivää. Eli jos leivot kerralla enemmän kuin yhden, loput kannattaa heti työntää pakastimeen odottamaan seuraavaa herkuttelua.

Olihan leivän leipomista kokeiltava kotonakin. Sain eri ohjeita yhdistelemällä ja muokkailemalla aikaiseksi ihan kauniin lämpimäisen, mutta seuraavalla kerralla aion pitää leipää vielä hetken kauemmin uunissa, jotta saisin rakenteen täsmälleen oikeaksi. Omasta mielestäni tämän leivän kuuluu tosiaankin olla kuivaa ja murenevaa.

Ohje tulee tässä:

Irlantilainen soodaleipä

6 dl täysjyvävehnäjauhoja
1dl vehnäleseitä
1 tl suolaa 
1tl soodaa
3,5 dl piimää
1 rkl öljyä

Sekoita kuivat aineet. Lisää piimä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Taikinan tulisi olla pehmeää, mutta silti muotoiltavissa.

Taputtele taikina jauhojen avulla pyöreäksi leiväksi tai kippaa taikina kulhosta suoraan leivinpaperilla vuoratulle uunipellille sen kummempia muotoilematta. Näin saat vähän krouvimman ulkonäön leivällesi. 

Leikkaa leivän pintaan terävällä veitsellä ristiviilto ja paista 200- asteisessa uunissa 30 - 40 min.

Leipä on kypsä, kun se kumisee ontosti pohjaan koputettaessa.

P.S. Jos haluat gluteiinitonta soodaleipää, voit käyttää 5dl gluteiinitonta jauhoseosta ja 1,5 dl gluteiinittomia kaurahiutaleita.
Täältä kotikaupoista en ole löytänyt laktoositonta piimää, joten itse käytin nesteenä 3dl maustamatonta jogurttia johon sekoitin 0,5 dl vettä.
Amerikkalaisissa versioissa taikinaan lisäillään hunajaa, rusinoita, voita jne., mutta se onkin sitten ihan toinen juttu. Hyvää kyllä varmasti niinkin. 

Ja tässä lämmintä leipää, olkaapa hyvät.




Meillä on viikonloppuna edessä ennakkoäänestys-reissu Haagiin Suomen suurlähetystöön. Jokos siellä on valinnat tehty?

Tot ziens,
Leena




6 kommenttia:

  1. Ei ole tullut koskaan kokeiltua, vaikka paljon olen tuosta leivästä kuullut.
    Vaalit jää nyt valitettavasti käymättä.

    VastaaPoista
  2. Minä innostun nykyään melkein kaikista leipäohjeista, koska en ole täältä vieläkään löytänyt suosikkiani. Tuntuu, että nämä täällä tykkäävät sellaisesta leivästä jonka läpi voi vaivatta puhaltaa ja viipaleen toisella puolella ihan tuulee ;). Eli hötöä puperoa! Anteeksi vaan hollantilaiset.

    VastaaPoista
  3. En muista, olenko koskaan maistanut soodaleipää. Kuulostaa kyllä hyvältä, varsinkin tuo sana 'kuiva'. :-D Mä olen täällä Boliviassa ihastunut yhteen leipään, joka on kanssa varsin kuivaa. Tästä tuli mieleeni, että se leipä pitäisikin varmasti kuvata.

    Ihana leipuri! :-)

    Jaa nytkös ne ennakkovaalit jo ovat? Täytyypä katsoa, milloin varsinainen äänestyspäivä on, ja ehdinkö äänestämään ollenkaan.

    VastaaPoista
  4. Hauskaa, että löytyi toinenkin kuivan kaveri ;-D.
    Tämä leipuri oli kyllä ensimmäisestä soodaleivästään ylpeä, vaikka vielä kuivempaa olisikin pitänyt olla.

    Kiva, jos kuvaat meille muille bolivialaisen leivän. Minulla ainakaan ei ole aavistustakaan, millainen se voisi olla.

    VastaaPoista
  5. Nyt on kyllä soodaleivän aika! Olin koko leivän unohtanut. Ja ohjekin on joutunut ties minne.
    Kiitos hyvästä ohjeesta!

    VastaaPoista
  6. Tuon leipominen on helppoa, mutta vähän pitää kyllä vielä harjoitella. Haluaisin seuraavasta leivästäni vielä kuivemman oloisen. Lämmin leipä on aina ihanaa!

    VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!