maanantai 22. tammikuuta 2018

Velvollisuus Haagissa
Lauantaina tuli sitten hoidettua se kansalaisvelvollisuus. Äänestäminen. Amsterdamissa, Rotterdamissa ja Groningenissakin  olisi voinut äänestää ennakkoon, mutta niiden tiukat aika-ikkunat eivät vain sopineet meille. Suurlähetystössä sentään saattoi äänestää myös viikonloppuna juuri meille sopivaan aikaan. 

Vaikka Amsterdam on toki Alankomaiden pääkaupunki, maan hallinnollinen keskus sijaitsee Haagissa, kuten myös oma suurlähetystömme. Konsulipalvelut ja esim. passiasiat ovat sen sijaan siirtyneet kokonaan Brysseliin Belgian Suomen suurlähetystöön. Eli aika työlästä on noita asioita nykyisin hoitaa. Onneksi äänestämään ei tarvinnut sentään Brysseliin asti lahteä.


Haag illan hämärtyessä


Vähän homma vaati vaivannäköä, mutta päätimme tehdä retkestä niin mukavan kuin mahdollista. Varsinainen äänestäminen sujui tietysti lopulta hyvinkin nopeasti. Ei tarvinnut yhtään jonotella. Silti muitakin suomalaisia tupsahteli äänestyspaikalle tipoittain ja kaikkiaan ennakkoäänestäjien määrä Alankomaissa kasvoi tänä vuonna kuulemma reilusti. Nyt äänestäjiä oli ollut yhteensä 1021, kun esim. vuonna 2012 heitä oli ollut vain 664. Hienoa, että meitä ulkosuomalaisiakin kiinnostaa Suomen asiat, varsinkin jos sinne isänmaahan on lähivuosina palailemassa takaisin.

Samalla Haagin reissulla kävimme museokortteinemme tutussa Mauritshuisissa, josta olen postaillut aikaisemminkin joskus..... ja Panorama Mesdagissa. Molemmat noista paikoista on ehdottomasti käymisen arvoisia. Kummassakin olemme käyneet monta kertaa ja aina silti huomaan jotakin uutta ja kiinnostavaa. Ja varsinkin Panorama Mesdagin museokaupasta löytyy tosi kivoja lahja- ja tuliaisideoita. 


Vain lyhyt pala panoramaa
Panorama Mesdagissa on H. Mesdagin 1881 maalaama huikea 360 asteinen, lattiasta kattoon ulottuva panoramakuva rantamaisemasta. Optisen harhan vuoksi se on uskomattoman luonnollisen ja toden tuntuinen. Aivan taianomainen! Ihan kuin pääsisi itse katselemaan kaunista maisemaa rantadyynille rakennetusta huvimajasta. Öljyvärimaalauksen kokonaispinta-ala on 1680 neliömetriä ja ympyrän halkaisija 36 metriä. Panoramakuva on Hollannin suurin ympyränmuotoinen maalaus ja ainoa, jolle on rakennettu oma museorakennus ympärille. Se on myös maailman vanhin alkuperäisessä sijoituspaikassaan oleva panoramakuva. Huima !!

Ja toinen pala


Eräs yksityiskohta panoramasta

ja toinen satunnainen yksityiskohta


Lopuksi vielä muutama kuvavälähdys kivasta hallintokaupungistamme.Kampaamon edustalla foliopäinen sauhuttelija

Tuo sininen on eräs Haagin suosikkikahviloistammeMatkalla kuninkaan luokse, jos kruunuista voi jotain päätellä.

Haagissa on lukematon määrä sisustusliikkeitä ja gallerioita

Pienet putiikit panostavat houkuttelevaan esillepanoon

Isomman brandin keväthoukutuksia

Paikallisten huikopalaa: tuoretta silliä tavallisen snagarin mättösapuskan sijaan. No, kyllä täällä syödään valtavat määrät myös ranuja (eli ranskalaisia perunoita) paperitötteröstä  majoneesin kanssa.

 Kansalaisvelvollisuudesta tuli taaskin lopulta pelkästään iloinen velvollisuus ja hyvä mieli. 

Nyt mukavaa maanantaita!
Tot ziens,
Leena

8 kommenttia:

 1. Luin Tyttö ja heli korvakorun aika pian sen ilmestyttyä kaverini suosituksesta ja sen jälkeen hypöttiin pian autoon ja ajeltiin Haagiin katsomaan taulua.

  VastaaPoista
 2. Minäkin luin sen täällä ollessa ja olen nähnyt tarinan myös leffana. Taisin tykätä kirjasta enemmän, vaikka saattaa kyllä vaikuttaa se, että luin kirjan ensin. Vermeerillä on kyllä muutamia tosi kauniita maalauksia.
  Oletko jo toipumassa? Toivon sinulle pikaista voimien paluuta, mutta yritä nyt kuitenkin malttaa rauhassa myös lepuuttaa ensin.

  VastaaPoista
 3. Olipas teillä kiva äänestysretki. Olisihan se ollutkin vähän tylsää käydä tiputtamassa vain ääni laatikkoon.

  Sait tuon panoraamakuvan kuulostamaan niin hienolta, että tuli melkein pakottava tarve nähdä se. :-)

  Kivoja kuvia! Foliopäisen sauhuttelijan kohdalla repesin! :-D Kyllä se on vaan tupakkaa saatava, vaikka sitten foliot päässä. :-D

  VastaaPoista
 4. Juu. Mietinkin, että onkohan nuo foliot ja muut releet suojavarusteina tupakoinnin haittoja vastaan, vai mistä oikein oli kyse :-D

  Panoraamaa suosittelen kaikille Haagissa käyville. Ja vielä siinä järjestyksessä, että käy ensin siinä Haagin rannassa Scheveningenissä ja sitten sieltä katsomaan tuota museon panoraamaa. Ovat kuin kaksi marjaa! Mitä nyt jotkin rakennukset hieman nykyaikaistuneet.

  VastaaPoista
 5. Kyllä Suomenlippu vaan on niin kaunis! Ja jotenkin vielä juhlavampi, kun sellaisen näkee jossain muualla kuin täällä tutuissa ympyröissä.

  Foliopäinen sauhuttelija on super :D. Joskus olen itse häthätää käynyt samanmoisessa asussa kadulla kääntämässä parkkikiekkoon lisää aikaa, mutta muuten ei kyllä oikein ole tehnyt mieli viitta harteilla ja foliot päässä ihmisten ilmoilla keekoilla :).

  Kiva katsella kuvia täältä käsin. En ole Hollannissa Amsterdamia pidemmällä käynyt ja silloikin vaan vaihtanut konetta (työ)matkalla johonkin suuntaan.

  VastaaPoista
 6. Suomenlippu saa aikaan kyllä paljon suuremmat vibat ulkomailla. Mitä kauempana, sitä suuremmat :)

  VastaaPoista
 7. Onpa siellä äänestäminen ollut iloinen velvollisuus. Ja kaunis on Haag.
  Minä kävin ostoksien lomassa äänestämässä Myllyn ostoskeskuksessa.
  Sunnuntaina olemme viisaampia :)
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 8. Kiitos kommenteistasi Tuula!! Mukavaa viikkoa Sinulle Turkuun ja nyt sitten vaan jännäämään vaalitulosta.

  VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!