sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Lauantain retki Utrechtiin ja keittopäivä



Lauantaina oli ihanan aurinkoinen ja lämmin sää ja heti aamusta tuntui siltä, että parempaa retkipäivää ei voisi ajatella. Ihan extempore päätimme lähteä junalla Utrectin kaupunkiin. Koska olemme siellä aikaisemminkin käyneet, ei matkantekoa tarvinnut kummemmin suunnitella, vaan jo reilusti ennen lounasaikaa olimme vanhan kaupungin pittoreskeilla kujilla muiden lauantain kulkijoiden kanssa.

Näinkin hiljainen katu löytyi ihan keskustasta

Tavalisuudesta poiketen, teimme myös oikeasti ostoksia muutamassa pikkukaupassa. Mukaan tarttui Marimekon pöytäliinakangas emma b-liikkeestä ja pari tyynynpäällistä Dille & Kamille-liikkeestä. Tosin molempia hankintoja olimme harkinneet jo viime keväästä lähtien, joten ehkä impulssiostoksista ei voi puhua. Nyt vain oli näköjään otollinen hetki.


emma b:stä löytyy pohjoismaista designia.

Kaduilla ja kujilla oli rentouttavaa kävellä. Tykkään kaupungin nuorekkaasta ilmapiiristä, ihanista kirjakaupoista ja kahviloista. Liikkeelä oli paljon nuoria ja iloisia ihmisiä. Virkistävää todella!

Hollantilaiset ovat melko isokokoisia, mutta tämän takin on täytynyt kuulua jättiläiselle. Kun seisoin  vintage-takin vierellä, pääni ulottui tuskin kauluskäänteiden alareunan tasolle ja leveyskin oli kolminkertainen tavalliseen takkiin verrattuna.



Täällä nautimme leivoskahvit. Siis täydellinen siis retki siis!


Kanavalla kaikenlaista vilinää.

Dille & Kamille-kaupassa olisin jaksanut ihmetellä vaikka kuinka kauan. Onneksi minulla oli kärsivällistä retkiseuraa.


Lauantai on perinteisesti keittopäivä täällä Hollannissa.
Tyypillisin keitto taitaa olla paikallinen paksu hernekeitto. Keitto on kuulemma sopivaa, kun lusikka pysyy siinä itsekseen pystyssä. Herneiden lisäksi keittoon lisätään mm. possua (pork cutlet), savustettua pekonia, savustettua makkaraa, juuriselleriä, sipulia, perunaa sekä mausteita. Pakko myöntää, että ihan hyvää, mutta samalla myös erittäin tuhtia ruokaa. Täällä voi talvella olla todella kostean koleaa ja silloin tuollainen ruoka lämmittää takuulla varmasti.

Kuten mainitsin, lauantain sää oli todella kaunis ja lämmin ja ehkä siksikin tyydyimme vähän kevyempään soppaan. Valmistimme Hesarista löytämälläni ohjeella ihanaa tomaattikeittoa, jossa jujuna oli paahdettuja porkkanoita.


Ohje testattuna ja erinomaiseksi havaittuna:

Paahtoporkkana-tomaattikeitto

Paahdetut porkkanat
500 g porkkanaa
1rkl oliiviöljyä

Keittoon
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1,2 kg kypsiä tomaatteja
2rkl oliiviöljyä
5dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1tl basilikaa
1tl suolaa
1/2tl mustapippuria
2dl ruokakermaa tai kaura-/soijakermaa

Valmista ensin paahtoporkkanat. 
Kuori ja paloittele porkkanat pikkusormen kokoisiksi pätkiksi ja sekoita niihin oliiviöljy. Paahda pellillä leivinpaperin päällä n. 25 min. 240 asteessa.


Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet.

Halkaise tomaatit, poista kanta ja paloittele.


Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulisilppua 5-7 min. Lisää valkosipulisilppu ja sekoittele vielä pari minuuttia.

Lisää tomaatit, paahdetut porkkanat, vesi, kasvisliemi, basilika, suola ja pippuri. Keitä kannella peitettynä n. 20 min.

Soseuta keitto. Lisää kerma ja kiehauta.

Keitosta tuli todella kauniin väristä ja koostumus oli mukavan rouhea. Monien muiden tomaattikeittojen ohjeissa tomaatit usein aluksi kaltataan ja siemenet poistetaan, jotta keitto olisi mahdollisimman samettista. Tämän ohjeen hyvä puoli oli mielestäni juuri keiton mukava tekstuuri. Maun lisäksi tietenkin!

Hei, ja tämänkin kanssa ne helpot sämpylät olisivat sopineet. 

Me söimme lähikaupan focacciaa, joka sekin lämpimänä sopi tomaatin makuun.

Sunnuntai on sujunut etupäässä kotosalla ja aamun hernerokkasumusta toivuttua ihan vain lähitienoilla lenkkeillen.

Kivaa sunnuntai-iltaa! Doei!
Leena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommenttiasi ei heti julkaista, älä hämmenny. Roskapostin välttämiseksi tarkistan ennen julkaisua vanhempiin postauksiin tulevat kommentit. Olen aina tosi iloinen pienestäkin oikeasta kommentista. ISO KIITOS!!