maanantai 12. lokakuuta 2015

Varsovassa

Varsovassa 


Pääsin mukaan muutaman päivän piipahdukselle Puolaan.
Varsovassa oli kylmää, mutta aurinkoista. Hyppy Amsterdamin leudosta alkusyksystä Varsovan viiltävän kirpakkaan ilmaan tuntui aluksi aika karulta. Varsinkin aamuisin ihmiset paarustivat kaulaliinojensa sisässä pipot syvällä päässä ja rukkaset kädessä. Karvakaulukset ja turkisreunukset hupuissa olivat enemmän sääntö kuin poikkeus. Syksy tosiaankin vyöryi kerralla tietoisuuteen.

Aurinko kuitenkin paistoi joka päivä ja keskipäivällä se jopa lämmitti. Hotellimme oli hyvin perinteinen ja mielestäni tyylikäs sikäläiseen tapaan. Aamiaisella olisi voinut halutessaan nauttia myös vodkaa ja kuohuviiniä paikallisten herkkujen palanpainikkeina. 

Laitan tähän kuvatunnelmia reissusta.

Polonia Palace-hotelliKulttuuri- ja tiedepalatsi iltavalaistuksessa hotellimme ikkunasta kuvattuna.


Tässä kuva kulttuuripalatsin 30. kerroksen tasanteelta hotellille päin.


Uudehkoa arkkitehtuuria

Lauantai-aamupäivän vietimme kierrellen vanhankaupungin katuja.
Jonkin verran olin ehtinyt tutustua Varsovan historiaan ennalta. Kun katsoin videonpätkiä toisen maailmansodan aikaisten pommitusten jälkeisestä Varsovasta, näky oli lohduton. 85% kaupungista oli tuhottu. Sodan jälkeen talot oli kuitenkin rakennettu uudelleen samanlaisiksi kuin ne olivat olleet ennen pommituksia. Aika vaikuttavaa.

Kävelymatka majapaikasta vanhaan kaupunkiin kesti puolisen tuntia. 


Kaikkialla oli hämmästyttävän siistiä ja puhdasta.
Vanhankaupungin portteja


Koska sää oli kaunis, emme halunneet viettää aikaa sisätiloissa, mutta Kuninkaan linnan sisäpihalla pysähdyimme tutkimaan näyttelyä kylmän sodan ajalta. Kuvat teksteineen olivat puhuttelevia.


Ja sitten välillä niitä valoisampia puolia...


Vanhassakaupungissa söimme paikalliseen tapaan. Minun annoksessani oli viiriäistä aprikoositäytteellä  ja K:lla peuraa karpalokastikkeella. Hyvää.


Iltapäivän vietimme Puolan juutalaisten museossa. Puolassa on maailman suurin juutalainen yhteisö ja sen historiaa kuvattiin aina keskiajalta nykypäivään asti. Vaikka näyttely oli mielenkiintoinen, voimat alkoivat loppupuolella harmittavasti hiipua kesken kaiken. 


Eilen illalla palailimme kotiin ja tänään maanantaina pyykkikone on pyörinyt kiitettävästi. Erona Varsovaan, täällä näkyy paljon enemmän iloisia kasvoja kadulla vilakasta säästä huolimatta. 
Hmm -Olenkohan nyt puolueellinen? ;) 

P.S. Jos minulla olisi takataskussa helppo unikonsiemen-leivonnaisen resepti, sellaisen paikka olisi nyt. Vaan kun ei ole. Harmi.

Doei!
Leena
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!