torstai 26. marraskuuta 2015

Kanelin kaipuuta

Kanelin kaipuuta




Varsinkin joulun lähestyessä alkaa nenää kutkuttaa ihan uudella tavalla. Ainakin minä tunnen vastustamatonta kaipuuta kaikkeen kanelilta, neilikalta ja inkivääriltä tuoksuvaan. Ei ole tärkeätä, onko kyseessä suolainen vai makea syötävä vai onko syötävä ollenkaan. Pelkkä tuoksukin jo houkuttaa, olkoon vaikka tuoksukynttilä.




Kaivoin esille vanhan, mutta niin herkullisen murean porkkanakakun reseptin. Jo vuosia olen etenkin talvisin leiponut tätä lämpimän tuoksuvaa kakkua K:lle, joka herkuttelee mieluiten laktoosittomilla leivonnaisilla. 

Amsterdamista en ole onnistunut löytämään laktoositonta voita tai margariinia. Väittävät, että täällä laktoosia siedetään hyvin. Vain maitoa (usein Arlan) sekä jogurttia löytyy laktoosittomana isoimmista myymälöistä, muuta ei. Juuri kun Suomessa alkoi olla ihan kaikkea vähintään Hyla-versiona, on täällä joutunut miettimään leivontaa ja ruoanlaittoa aina kahteen kertaan ja versioimaan sitten kekseliäisyyden mukaan. Toki soija- ja mantelimaitoa ym. vastaavia tuotteita on maitoallergisille.

Tässä kuitenkin kakkuni ohje:

Porkkanakakku

2 munaa
2 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl auringonkukka- tai rypsiöljyä
1/2 tl suolaa
1 tl soodaa
2 tl kanelia
3 dl porkkanaraastetta
3 1/2 dl vehnäjauhoja

Kuori ja raasta porkkanat. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää porkkanaraaste ja jauhot joihin on sekoitettu kaneli, suola sekä sooda. Kaada taikina hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.
Paista 175 astetta n. tunti.
Anna kakun hieman jäähtyä ennen kumoamista.

Itse raastan porkkanat hyvin karkeaksi raasteeksi, koska tykkään että kakussa on tekstuuria, mutta se on tietysti makuasia.






Kakun pariksi sopi ihan mahdottoman hyvin Pumpkin spice latte. Tässä kahvijuomassa on sopivassa suhteessa kuumaa maitoa, sokeria, kurpitsasosetta, pumpkin spice-mausteseosta = kanelia, neilikkaa ja inkivääriä sekä vanilijaa ja tietenkin vahvaa espressoa.
Ohjeita tähän latteen löytyy netistä useita, mutta mielestäni erittäin hyvä ohje oli taannoin Vuonon Mariannan blogissa. Kiitos vaan! 






Olin tehnyt kurpitsasosetta itse ja koska olin keittänyt kurpitsanpalat vanilijatangon kanssa, en latteen lisännyt vanilijaa, mutta kanelia taisin kaipuussani huiskauttaa melkein tuplamäärän. Jokohan muuten päivittäinen saantisuositus tuli täyteen?




Tänään on ollut ihanan aurinkoinen ja tuuleton päivä. Näin kauniina päivänä on vaikea uskoa, että marraskuu on kohta lopussa. 

Lämpimän mausteisia terveisiä,

Doei!
Leena

2 kommenttia:

  1. Huomasin vasta nyt tämän porkkanakakun ja kiittelen taas kivasta ohjeesta :)

    VastaaPoista
  2. Se on oikeasti hyvää ja sopii Sinun lattesi kanssa todella mainiosti <3

    VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!