torstai 5. marraskuuta 2015

Lämmittäviä värejä ja lohikeittoa 



Harmaan pilvisenä torstaina tuli mieleen lämpöisen makuinen ja -värinen kalakeitto. Curryn  tuoksu leijailee ilmassa houkuttelevasti ja lämmittää jo sellaisenaan.

Keitto on äärimmäisen helppo valmistaa ja oikean mausteisuuden löydät kokeilemalla. Itse lisäilen mausteisuutta (ja muitakin määriä) fiiliksen ja syöjien mukaan. Koska ulkona satoi kunnolla, en tällä kerralla lähtenyt kauppaan hakemaan timjamia keiton pinnalle. Maku oli silti mainio.



Punainen lohikeitto

2-3 rkl öljyä
2-3 rkl suolatonta currya
2 isohkoa sipulia ohueksi suikaloituina
3 valkosipulin kynttä
1 tölkki tomaattimurskaa 
1 l vettä
2 kalaliemikuutiota 
5 perunaa
n. 400g kalaa

sitruunan mehua
mustapippuria
suolaa
(valkoviiniä, basilikaa, timjamia)

Lorauta isohkon kattilan pohjalle öljyä ja currya ja pyörittele niitä hetki miedolla lämmöllä. Lisää ihanasti tuksuvaan seokseen ohuiksi leikatut sipulisuikaleet ja hetken kuluttua myös hienonnettu valkosipuli. Pidä lämpötila melko alhaisena ettei etenkään valkosipuli kärähdä ja sipulikin vain lempeästi pehmenee. 

Lisää muutaman minuutin kuluttua tomaattimurska, vesi, liemikuutiot ja mausteet sekä lohkotut perunat. Anna kiehua hiljalleen, kunnes perunat tuntuvat melkein kypsiltä. 

Poista lohifileestä nahka ja kuutioi kala sopiviksi paloiksi. Lisää kalapalat perunoiden sekaan. Itse tykkään aika isoista paloista, jotka pysyvät ehjinä. Kalan ei tarvitse enää montaa minuuttia kiehua, vaan se kypsyy kuumassa liemessä todella nopeasti. Tarkista lopuksi maku ja lisää sitruunan mehu.

Juhlatuulella ollessani lorautan loppuvaiheessa sekaan 1-2 dl valkoviiniä sekä reilut parisataa grammaa katkaravun pyrstöjä ja väriksi hienonnettuja basilikan tai timjamin lehtiä.

Vinkki: Mielestäni Muttin kokonaiset tomaatit tölkissä ovat parhaita. Leikkaa kokonaiset tomaatit paloiksi keittiösaksilla suoraan tölkissä ja kaada kattilaan. On parempaa kuin valmis murska!
Lämpimiä tuoksuja ja värejä pilvisiin päiviin!



Doei!
Leena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommenttiasi ei heti julkaista, älä hämmenny. Roskapostin välttämiseksi tarkistan ennen julkaisua vanhempiin postauksiin tulevat kommentit. Olen aina tosi iloinen pienestäkin oikeasta kommentista. ISO KIITOS!!