tiistai 17. marraskuuta 2015

Viikonloppupyrähdys Suomessa ja lohturuokaa





Harjumaisemaa Pirkanmaalta

Viikonloppuna tuli mahdollisuus käväistä Suomessa tervehtimässä läheisiä ihmisiä. Perjantaina ehdin hetken kierrellä myös Helsingin keskustassa. Kevyttoppiksia katukuvassa ja kauppojen tangoilla näkyi enemmän kuin missään muualla lähiaikoina käymässäni paikassa!

Vierailu oli lyhyt, mutta ehdimme pikaisesti tavata suurimman osan lähimmistä. Nuorimies on opiskelijavaihdossa Kiinassa vielä parisen viikkoa. Vaikka emme muutenkaan Amsterdamin ja Turun välimatkasta johtuen voi tavata niin usein kuin haluaisin, on matka Etelä-Kiinaan sentään aika paljon pitempi. Etenkin henkisesti. 


Palatessa raahasimme koneeseen taas proosallisesti muovikassillisen tuttuja elintarvikkeita, joita täältä Alankomaista ei saa. Yleensä tuliaisina on etupäässä ruisleipää ja kunnollista xylitol-purkkaa, laktoosittomia tuotteita ja muutamia Meiran mausteita, joihin olen kehittänyt jonkinlaisen addiktion. Nyt itsenäisyyspäivän lähestyessä kahmimme mukaan myös suomalaisia makeisia, suutarinlohta, poroa, kuivattuja mustikoita ja..ja..

Johtuikohan maailman tapahtumista vai Suomi-matkasta, mutta maanantaina teki mieli tasaista, tuttua ja turvallista kotiruokaa. Luulen, etten Amsterdamissa ole aikaisemmin valmistanutkaan perusmakaronilaatikkoa, mutta tänään sellaista tein. Ja lisäksi leivoin pullaa! Eipä hassumpaa oikeastaan.




Makaroni-jauhelihalaatikko

3 dl täysjyvämakaroneja
vettä, suolaa
250 g jauhelihaa
1-2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
suolaa, pippuria ja reilusti yrttimausteita
5 dl maitoa
2 munaa
Pinnalle voimakkaan makuista juustoraastetta

Keitä makaronit kypsiksi. 
Ruskista jauheliha ja sipulit kevyesti, mausta ja sekoita makaroneihin.
Kaada seos voideltuun vuokaan ja lisää munamaito ja juustoraaste.
Paista 175-200-asteisessa uunissa noin tunti. 

Omaa laatikkoani pidin uunissa vähän liian pitkään, koska K:n työpäivä vain venyi ja venyi. Hyvää oli silti.




Kierrepullat

5 dl maitoa
1 muna
1 1/2 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
n. 1 1/2 l vehnäjauhoja
2 pussia kuivahiivaa
150 g sulatettua voita

täyte:
n. 100g rouhittuja pistaasipähkinöitä
n. 3-4 rkl sulatettua voita
150 g mantelimassaa
mantelilastuja
sokeria

voidellaan kananmunalla 

Lämmitä maito reilusti käden lämpöiseksi. Lisää maitoon muna, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikina kimmoisaksi. Lisää voisula alustuksen loppuvaiheessa. 

Ja taas! Mitä pehmeämpi taikina, sitä parempaa pullaa!

Kohota taikina liinalla peitettynä ainakin 30 min. 

Laita mantelimassa pakasteeseen kohmettumaan.

Kauli ensin puolet taikinasta jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi. Sekoita voisula ja rouhitut pistaasipähkinät. Levitä puolet seoksesta taikinalevylle ja ripottele levylle vielä mantelilastuja ja sokeria. Raasta kohmeinen mantelimassa ja lisää puolet seoksen päälle.

Kääri levy tiukaksi rullaksi ja leikkaa sitten n. 2 cm viipaleiksi. Puolikkaasta tulee n. 15 pullaa. Laita viipaleet kohoamaan leivinpaperilla peitetylle pellille ja peitä liinalla. Kohota  n. 30 min. 

Tee toisesta taikinapuolikkaasta samanlainen rulla.

Voitele kohotetut leivonnaiset kananmunalla ja ripottele päälle mantelilastuja ja ripaus sokeria.

Paista 225 asteessa n. 8-10 min.



Lempeitä pullantuoksuisia päiviä ja toivottavasti ihan tasaista ja turvallista arkea Teille kaikille. 


Marraskuun kauniita värejä Vondelparkin lenkkipolulta


Doei!
Leena




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommenttiasi ei heti julkaista, älä hämmenny. Roskapostin välttämiseksi tarkistan ennen julkaisua vanhempiin postauksiin tulevat kommentit. Olen aina tosi iloinen pienestäkin oikeasta kommentista. ISO KIITOS!!