keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Amsterdam light festival -teemana ystävyys

Amsterdam light festival -teemana ystävyysLuin Hesarista, että Helsingissä on meneillään Lux Helsinki. Kun vielä asuimme Kruununhaassa, kävelimme joitakin kertoja valoreitin ja ihmettelimme muiden mukana kaikenlaisia valotaideteoksia.

Myös Amsterdamissa on tällä hetkellä meneillään Amsterdam light festival. Täällä voi joko kävellä merkityn reitin tai tehdä valoristeilyn kanavia pitkin. Viime vuoden kokemuksesta innostuneina päätimme tänäkin vuonna tehdä kanavaristeilyn ja varasimme liput myös vieraillemme vuoden ensimmäisen päivän illaksi. Risteilyilta oli yllättävän lämmin (n. 8 astetta), tuuleton ja poutainen eli siis ihan huippusää veneajelulle.


Vuoden pimeimpään aikaan valo on tervetullutta, vaikka keinotekoisenakin ja jotkin teokset onnistuivat luomaan sadunomaisen ja salaperäisen tunnelman heijastuessaan kanavien vedenpinnasta. 


Run beyond: Bonello, Italia
Bonello rohkaisee meitä uskaltautumaan pelottavltakin tuntuvaan hyppyyn. Voittamaan pelkomme ja avautumaan myös muille kulttuureille, uusille ystäville ja tuntemattomalle maailmalle.
Friendala: Mezza & Orellana, Chile
Big mandala eli intialainen symboli yhtenäisyydestä ja ihmisten välisestä integraatiosta. Veden pinnasta heijastuva toinen puolikas täydentää kuvion kokonaiseksi.
My light is your light: Minavi, Libanon
Hahmoista näkyy vain ääriviivat ja ne ovat onttoja. Ne kuvaavat pakolaisia, joiden on täytynyt jättää taakseen kaikki. Uusi elämä uudessa maassa voi taas vähitellen täyttää puuttuvan osan ihmisestä, sanoo taiteilija.Talking heads: Vicek, Unkari
Kaksi valtavaa päätä vastakkaisilla kanavan reunoilla kommunikoivat keskenään led-valojen muodostaessa erilaisia ilmeitä kasvoille. Valot toimivat pienten ilmeitä muodostavien lihasten tavoin. Kommunikaatiota ilman sanoja.


Bands of friedship: Gujar & Patil, Intia
Ystävyyden renkaat symboloivat päättymätöntä ystävyyttä. Tässä teoksessa ne on aseteltu siten, että riippuen katsojan omasta perspektiivistä, niiden muodostama kuvio näyttää aina vähän erilaiselta. Jos niitä katsoo sivusta (ylempi kuva) renkaat ovat erillisiä, mutta kun katsoja siirtyy, renkaat liittyvät toisiinsa ja muodostavat lopulta yhtenäisen valotunnelin. Taiteilijat viittaavat renkailla EU-maihin.

Strangers in the light: Vendel & de Wolf, Alankomaat
Teoksessa on kaksi usean metrin mittaista hahmoa, liikennevaloista tutut punainen ja vihreä. Yleensä jalankulkijoita kuvaavat hahmot eivät koskaan kohtaa toisiaan. Vasta kun toinen sammuu, toinen syttyy. Valoteoksen hahmot voisivat olla Amsterdamin kaltaisessa kaupungissa vierailevia turisteja ja kaupungin asukkaita. Valot palavat samanaikaisesti ja nyt avautuukin uusi tilaisuus: tämän teoksen luona tuntemattomatkin voisivat kohdata toisensa vaikkapa kättelemällä.Light wawe: Doornhein, Alankomaat
Vaikuttava, läpikuultavan sininen, aalto jonka läpi veneet pääsevät kulkemaan. Tuntuu kuin olisi veden tai jäävuoren alla. Minulle ei kuitenkaan selvinnyt, miten tämä teos liittyi ystävyys-teemaan.


Sadasta finalistista raati oli valinnut 38 valoteosta mukaan festivaaleille, joten tässä oli vain raapaisu . Pimeässä kuvaaminen ei ole vahvin lajini, joten moni teos tallentui vain muistiini. Onneksi sentään muutaman sain kuviinikin näkymään. 

Ainakin minun mielestäni valotaide toimii hienosti tällä tavalla, jokapaäiväiseen ja arkiseen ympäristöön tuotuna. Se saa katsomaan tuttuja kulmia ihan uudella tavalla. Minä olin jälleen kerran ihan myyty.


Toivon upeita valokokemuksia talven pimeyteen myös teille -Ehkä jopa revontulien muodossa! Niitä ei Amsterdamin taivaalla näy.

Kivaa tammikuuta, Doei!
Leena
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!