maanantai 11. tammikuuta 2016

Antwerpen tammikuussa

Antwerpen tammikuussaSunnuntaina teimme junalla retken rajan yli Belgian puolelle. Tuntuu hassulta sanoa "rajan yli", koska käytännössä junamatkan aikana ei näy minkäänlaista merkkiä rajan ylityksestä. Ainoastaan jos olet tarkkana, saatat huomata, että junassa liikkuva, kanttiinireppua selässään kuljettava nuori vaihtuu toiseksi. Tosin en tiedä tapahtuuko niinkään aina. Ja sen tiedän, että Roosendaal on tämän reitin viimeinen juna-asema Alankomaiden puolella.

Koska lippujen hinnassa on huima ero riippuen siitä liikkuuko hitaammalla Intercity-junalla vai nopeammalla Thalys-junalla, näitä vapaa-ajan matkoja teemme mieluummin tuolla puolet hitaammalla kulkupelillä. Matka-ajan (pari tuntia) voi käyttää matkaopasta tutkimalla, romaaniin syventymällä tai vain voimia keräämällä ja lepäämällä. Tosin tällä reissulla K teki myös töitä junassa. Minun matkaseuranani olivat K:n lisäksi Lonely Planet sekä "Totuus  Harry Quebertin tapauksesta". Tykkään katsella myös maisemia.

Kohteenamme oli tällä kerralla Antwerpen.Olemme matkanneet useita kertoja Antwerpenin aseman ohitse vaikkapa Brysseliin ja joskus kiireessä myös vaihtaneet junaa siellä. Minä en kuitenkaan ole koskaan ehtinyt katsella rakennusta sen kummemmin. Nyt siihen oli loistava tilaisuus. Ja ihailtavaa riitti. 


Olen jostakin syystä tykästynyt mahtaviin teräsrakenteisiin (esim. Eiffelin torni tai New Yorkin vanhat sillat)) ja vanhoilla Euroopan  juna-asemilla tällaisia rakenteita näkee paljon. Teräs voi näyttää melkein pitsiltä! 


Sää oli Suomen tammikuuhun verrattuna tietenkin lähes keväinen, mutta koska olin juuri toipununut flunssasta, ajoittain puhaltanut tuuli tuntui vilpoiselta ja tutustuminen joihinkin sisätiloihin tuntui erittäin  mukavalta ajatukselta. 

Neitysyt Marian katedraali (Onze Vrowekathedral)

Tämä goottilaistyylinen katedraali on Belgian suurin katolinen katedraali ja protestanttiseen silmään hyvin runsas. Näkyvillä oli useita isoja maalauksia, mm. kaupungin oman taiteilijan, Rubensin töitä. Minä katselin myös valtaisia lasimaalauksia, veistoksia ja etenkin upeita kaaria katoissa.


Antwerpen on eräs maailman tärkeimmistä jalokivikeskuksista ja kuulemma 85% maailman raakatimanteista myydään siellä. Timanttikauppoja olikin runsaasti ja muutenkin kävelykaduilla on paljon kivan näköisiä kauppoja. Koska oli sunnuntai, suurin osa liikkeistä oli kiinni ja ehkä siksi kaupungilla oli aika rauhallista. 


Tosin rynnäkkökiväärien kanssa kulkevia sotilaita katukuvassa näkyi muutamia. Eli pieni muistutus siitä, että turvallisuuteen ei kai sitten voi täysin tuudittautua.


Kävimme katsomassa myös Rubensin kotitaloa, joka on museona.Hän osti talon perheelleen 1610 palattuaan Italiasta Antwerpeniin. Taiteilija ei selvästikään ollut mikään tyhjätasku eikä taloa ole rakennettu ja laajennettu millään pikkurahalla.


Näkyvillä oli taiteilijan omien töiden lisäksi hänen lahjakkaitten oppilaidensa maalauksia. Suuren osan töistä Rubens aikoinaan vain "viimeisteli". Etenkin van Dyckin työt olivat mielestäni kiinnostavia.

Suloiset kasvot van Dyckin maalauksesta
Talossa oli mielenkiintoisia menneestä ajasta kertovia yksityiskohtia, kuten huonekluja, tulisijoja ja kauniita koristetiiliä ja kaakeleita.
Alimmaisen kuvan punaiset samettiverhot vuoteen ympärillä sopisivat myös Amsterdamin vetoisiin vanhoihin asuntoihin tänäkin päivänä.


Palasimme juna-asemalle jo illan pimettyä. Kotimatkalla annoin taas Harrylle mahdollisuuden...


Virkistynein reissuterveisin, Doei!
Leena

2 kommenttia:

 1. Voi kiitos tästä kuvamatkasta!
  Kylläpä olikin paljon kaunista ja todellakin, teräsrakenteet ovat kauniita ja yksityiskohdat upeita.

  Ihanat kuvat ja keväinen tunnelma :)


  Me tulemme muuten keväällä Amsterdamiin lomalle ja otan mielelläni vinkkejä vastaan - mitä pitää ehdottomasti nähdä jne. Tuskin maltan odottaa, sillä en ole aikaisemmin käynytkään siellä teillä päin!

  Mukavaa jatkoa viikolle <3

  VastaaPoista
 2. Hauskaa, että olette päättäneet lähteä tänne lomailemaan. Kerron mielelläni vinkkejä! Kevät täällä on aika arvaamaton ja sateen sekä tuulen varalta kannattaa olla varasuunnitelmia. Mihin kuukauteen reissunne ajoittuu?

  VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!