torstai 7. tammikuuta 2016

Haagissa Mauritshuis

Haagissa Mauritshuis 


Haagin arkkitehtuuri saattaa yllättää.Alkaneen vuoden toisena päivänä lähdimme vierainemme retkelle Haagiin. Alankomaiden virallinen pääkaupunki on Amsterdam, mutta Haagissa sijaitsee maan hallinto. Myös kuningas asuu ja työskentelee Haagissa. Matka Amsterdamista junalla kestää vain puolisen tuntia.


Retkikohteemme oli tällä kerralla Mauritshuis, jossa on taidekokoelma Alankomaiden kulta-ajalta 1600-luvulta. Siellä on mm. Rembrandtin, Vermeerin, Rubensin, Steenin ym. tunnettujen taiteilijoiden maalauksia. Taidetta on museossa kolmessa kerroksessa ja lisäksi on vielä vaihtuva näyttely jossa meneillään oli "selfieitä kulta-ajalta". Me katsoimme nyt vain pysyvän näyttelyn antia.

Jane Seymor, Englannin kuninkan Henrik VIII:n kolmas vaimo. Sama nimi on on eräällä näyttelijättärellä...

Vaikka olen vieraillut museossa aiemminkin, muutama maalaus pysäyttää aina vain uudelleen. Tykkään kovasti Vermeerin maalauksista ja Mauritshuisissa on nähtävissä mm. Tyttö ja helmikorvakoru (Girl with a Pearl Earring). Aika ihana.


Rembrandtin oppilaan Fabritiuksen Tilhi (The Goldfinch) on elegantti ja tuttu esim. Donna Tartin samannimisestä romaanista.


Minä paneuduin tällä kerralla tutkimaan erityisesti maalauksissa kuvattuja käsiä. Hmm.. kiinnostavaa. 


Museorakennus on 1600-luvulla valmistunut melkoisen hienostunut palatsi parlamenttitalon naapurissa. Se on huolellisesti restauroitu pari vuotta sitten ja paikat hohtavat kunnostuksen jäljiltä. Myös museokauppa on kiva.


Haagissa on Alankomaiden vanhin katettu kauppakäytävä Passage. Se on elegantti ja henkii vanhaa tunnelmaa etenkin joulukoristeisiin puettuna. Siellä voi ihailla sateenvarjo-, täytekynä- ja sikarikauppojen näyteikkunoita ja toki uudemmassa osassa myös monien muiden merkkiliikkeiden tarjontaa. Paikka muistuttaa mielestäni aika tavalla Brysselin Royal Galleries of Saint-Hubert-ostosaluetta. Tosin ehkä hieman vaatimattomampana versiona.


Retki oli onnistunut ja ennen juna-asemalle ryntäämistä pistelimme vielä poskeemme kahvin kera kuumat oliebollenit, ettei menisi liian fiiniksi ja kultturelliksi tämäkään reissu. Suupielet tomusokerissa on vaikea esittää kovin hienostunutta kulttuurimatkaajaa.


Iloisin terveisin, Doei!
Leena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!