tiistai 9. helmikuuta 2016

Strasbourg - Very first time

Strasbourg - Very first timePääsin viikonloppuna ensimmäistä kertaa vierailemaan Strasbourgissa. Ennakolta tiesin kaupungista oikeastaan aika vähän. Toki muistin, että siellä sijaitsee Euroopan neuvosto, Euroopan parlamentin päämaja sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja että sitä on kutsuttu myös Brysselin ohella Euroopan pääkaupungiksi. Ensimmäinen mielikuva on aina  Strasbourgista puhuttaessa ollut toimittaja Helena Petäistön kasvot ja otsatukka televisiouutisissa kuvattuna jossakin parlamentin käytävällä. Kovin paljon ei toki yhden viikonlopun aikan ehdi, mutta hieman käsitykseni avartui entisestä. Pääasiassa kiertelimme vanhaa keskustaa, josta suurin osa kuvistakin on.

Etenkin lauantai oli hyvin keväinen

Kaupungin arkkitehtuurissa on vahvasti sekä ranskalaisia että saksalaisia piirteitä. Historiallinen keskusta on kuulunut jo pitkään maailmanperintöluetteloon ja  viehättävyydessään se onkin aivan helmi. Se on hyvin säilynyt (säilytetty) kaupunginosa, jossa on lukuisia puukehyksisiä taloja ja mutkittelevia kapeita katuja. Aivan ihana! Etenkin iltaisin siellä on tunnelmallista vaellella ja poiketa syömään tai viinitupaan lasilliselle.

Ilta alkaa hämärtyä ja ensimmäiset valot syttyvät

Vaikka kaupungissa on useita Michelin-ravintoloita, tarjolla on myös runsaasti edullisempia vaihtoehtoja ja etenkin turisteille tarjoillaan elsassilaisia herkkuja: paljon hapankaalia, makkaraa, erilaisia lihoja, ankkaa ja juustoa. Eli kamalan tuhtia. Kevyempiä ruokia tai pelkkää kasvisruokaa oli vaikea löytää vajavaisella ranskankielen taidolla. Melkein paras löytö taisi olla niin kutsuttu Flammekuechen eli pellillä paistettu OHUT hiivataikinapohja, jonka päälle oli sivelty runsaasti ranskankermaa, silputtua sipulia, pekonia, suolaa ja pippuria. Se oli todella hyvää paikallisen kylmän valkoviin kanssa. Viinit ja oluet olivat huippuluokkaa!

Täällä söimme  Flammekuechenit.

Myös Strasbourgissa on keskiajalla rakennettuja kanaaleja, joita pitkin turisteja nykyään ajelutetaan virtaviivaisilla laivoilla ja pitihän tuota tässäkin kaupungissa kokeilla. Englanninkielinen selostus avasi paljon uutta kaupungin historiasta ja eri rakennuksista. Mukava juttu oli sekin, että laiva vei kierrokselle myös Europan neuvoston nurkille. 

Virtaviivainen  Batorama-laiva


Euroopan parlamentin lasiseinää laivasta katsottuna..

... ja  ihmisoikeustuomioistuin


Laiva-ajelulla näki lähietäisyydeltä kaikki neljä suurta tornia (Ponts Couverts) ja niiden välissä kulkevat Ill-joen ylittävät sillat. Alla olevaan kuvaan tosin mahtui vain kaksi näistä torneista.


Hentoa iltaruskoa Ill-joelta


Vaikuttava nähtävyys oli myös Notre-Dame-katedraali ja sen 142m korkea torni. Sisällä saattoi ihailla isoja värikkäitä ikkunoita. Myös sisäpuolella oleva astronominen kello oli erittäin kiinnostavan näköinen. Siitä ei tullutkaan kunnon kuvaa.

Katedraalin julkisivuaJulkisivun lasi-ikkuna sisältä kuvattunaSama rakennus iltavalaistuksessa oli vielä vaikuttavampi.

Hotellimme sijaitsi aivan Lafayette-tavaratalon vieressä. Paikka oli mainio, koska sekä katedraali että Petite France olivat myös ihan lähellä. 

 
Lafayette-tavaratalo purppuraisessa ilta-asussaanReissu oli kiva. Toivoisin pääseväni Strasbourgiin uudelleenkin, mieluiten kesällä. Nyt tuli vain hipaistua pintaa, joka sekin toki oli mukavaa. 

Palatessa koneemme lähtö viivästyi Amsterdamissa vallitsevan huonon sään vuoksi. Tunnin myöhässä pääsimme ilmaan, enkä muista aiemmin pelänneeni lentokoneessa yhtä paljon. Sekä Ranskasta noustessa, että Alankomaihin laskeutuessa turbulenssit heittelivät melko pientä konetta miten sattui. Huh! Reidet vapisivat vielä kotiovellakin. Mutta selvittiin!

Terveiset Amsterdamin tiistai-sateesta, Doei!
Leena

2 kommenttia:

 1. Tavattoman viehättävän näköistä ja ihania rakennuksia.
  Hurmaavan kauniit kuvat nuo, joissa talot heijastuvat veteen<3

  Kiitos jälleen retkestä ja sightseeingistä!

  VastaaPoista
 2. Eikös vain olekin kauniita vanhoja rakennuksia!
  Mukavaa viikkoa Sinulle Marianna <3

  VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!