lauantai 13. helmikuuta 2016

Vierailulle Amsterdamiin - Welkom!
Lupasin kertoa joitakin vinkkejä vierailukohteista Amsterdamissa. Ajattelinkin tähän kerätä nyt muutamia kivoiksi havaittuja paikkoja, joista itse olemme tykänneet.

Aika paljon riippuu tietenkin sekä vuodenajasta, matkalaisten iästä sekä käytettävissä olevista matkapäivistä, mihin kukakin haluaa matkapäivinään satsata. Olemme myös oppineet, että aina pitää olla varasuunnitelma huonon sään varalle. Täällä sään vaihtelut ovat todella nopeita ja sadepäiviä vuodessa kertyy runsaasti. Polkupyöriä on kaupungissa enemmän kuin asukkaita ja niillä on lähes aina etuajo-oikeus. Pyörätiet on onneksi hyvin merkitty, mutta vauhti fillaristeilla on kova ja varisnkin risteyksissä niiden alle jää todella helposti, jos ei pidä varaansa. Kuulostaa huvittavalta ja liioitellulta, mutta on silti auttamattoman totta.Kunhan polkupyöriä muistaa varoa, Amsterdam on turvallinen, kompakti ja helppo turistikaupunki. Tosin turisteja sitten todellakin riittää ympäri vuoden ja aika nopeasti ainakin minulle tulee keskustassa hetken palloiltuani vähän tukala olo jatkuvassa vilinässä ja kaipailen sivummalle.Kanavaristeilyt
Kanaalikierros pikkulaivalla kuuluu varmasti monen vierailijan ohjelmaan ainakin kauniilla säällä (tosin paateissa on myös katto suojana sateen ja tuulen sattuessa). Kanavia on kuulemma enemmän kuin Venetsiassa ja siltoja enemmän kuin Pariisissa! Netistä löytyy useammankin risteily-yrityksen sivut (Canal cruising).

Oma viehätyksensä on illan hämärtyessä tiirailla laivalta kauniiden kanaalitalojen valoisista avoimista ikkunoista sisään hulppeisiin olohuoneisiin. Amsterdamilaiset eivät  useinkaan pidä verhoja ikkunoissaan! Aika hämmentävää mutta uteliaisuutta kutkuttavaa on ohi lipuessa katsella myös asuntolaivojen ikkunoista sisään tavallisten kaupunkilaisten elämää.
Toki kanavia voi ihailla myös kävellen kanavien laitoja (esim. Herengracht, Keizersgracht ja Prinsengracht).


Vanhojen talojen vinous näkyy hauskasti kanavaa pitkin seilatessa. Talot on jo alun perin rakennettu kallistumaan eteenpäin, jotta tavaraa oli helpompi ulkokautta vinssata yläkerroksiin.Kanavatalojen fasadeissa voi nähdä erilaisia päätykolmioita.


Vondelpark-puistoJos matkaseurue viihtyy ulkoilmassa, ehdoton suosikkini on Vondelpark. 1865 avattu puisto toimii Amsterdamin keuhkoina. Olen vähän jäävi tässä asiassa, koska asumme puiston nurkalla ja lenkkeilen siellä monta kertaa viikossa, mutta se on vaan niin ihana etenkin kesäisin ja alkusyksystä. Puistossa on vanha maineikas kahvila-ravintola Groot Melkhuis
Jos kiertää koko puiston, matkaa kertyy reilut neljä kilometriä, mutta pikkuteitä oikomalla voi teki tehdä vain pieniä pyrähdyksiäkin. Matkalla näkymät ovat kauniita ja lähes takuuvarmasti näkee myös villinä lenteleviä vihreitä papukaijoja ja hyvällä tuurilla muutaman haikarankin.


Vondelparkissa asustaa vihreitä papukaijoja ympäri vuoden. Tässä niitä näkyy Melkhuisin kahvilan ruokokatolla.
 Lisäksi voi myös vuokrata fillarit ja jatkaa kierrosta pidemmällekin lähiympäristöön. Muita kivoja puistoja ovat esim. Hortus Botanicus (pääsymaksu),Westerpark ja todella iso ulkoilualue Amsterdamse Bos vähän sivummalla.Taidemuseot


Maalaus Rijks Museumissa


Maalaustaiteesta tykkääville Amsterdam on oikea helmi. Tavallisin vierailukohde on varmaankin Vincent Van Gogh-museo, jossa on todella mahtava kokoelma taiteilijan tuotantoa. Siellä suosittelen ottamaan audioguiden, niin saa näyttelystä vielä enemmän irti. Liput kannattaa muuten ehdottomasti varata jo kotoa käsin netissä, koska jonot ovat muuten auttamattoman pitkät ja jonottamiseen kuluu turhan paljon aikaa. Myös restauroidussa Rijks-museossa on mieletön kokoelma Hollannin kulta-ajan taidetta (mm. Rembrandt, Vermeer ja kumppanit). Siellä on myös vaihtuvia näyttelyitä, joita voi tsekkailla museon kotisivuilta.


Rijks Museumin kahvila-ravintola

Muitakin museoita löytyy aina kidutusmuseosta laukkumuseoon asti ja kaikkea siltä väliltä. Myös Valokuvamuseo vaihtuvine näyttelyineen on vierailun arvoinen.

Anne Frankin talo on HYVIN suosittu ja sinne on varattava liput TODELLA aikaisin, jos haluaa säästyä loputtomalta jonotukselta.


Keukenhof
Jos matka ajoittuu huhtikuun tienoille, ehdottoman hieno nähtävyys on Keukenhofin kukkapellot ja upea puutarha näyttelyhalleineen. Sinnekin liput hommaamme netistä etukäteen. Jos käytössä ei ole autoa, Keukenhofiin on järjestetty hyvä bussikuljetus maalis-toukokuussa.


Täältä voisi saada vinkkejä kotipihan suunnitteluun ja kukkasipuleiden valintaan.

Lajikkeita löytyy..Ja sittenkö ostoksille?

Tuliaisostoksia voi siirtyä etsimään esim.Singelin Bloemenmarktille ja hankkia kotiinviemisiksi upeita kukkasipuleita vaikka kassikaupalla. Muinoin kukkakauppiaat tulivat paikalle kanavaa pitkin veneet täynnä kukkia. Nykyisin kojut ovat kiinteästi kanavan rantaan ankkuroituja, mutta paikka on yhä mukava väriläiskä kukkineen ja sipulipusseineen.Nämäkin kuvat on otettu Keukenhofissa.Tietysti muutakin löytyy kuin sipulikukkia. Erityisesti juustot ovat mainioita Hollannin tuliaisia. Gouda ja Edam ovat ehkä helpoimmat valinnat, mutta tarjonta on todellakin runsasta.
Ainoa kunnollinen tavaratalo on mielestäni de Bijenkorf, josta sitten löytääkin oikeastaan kaiken taloustavaroista vaatteisiin, laukkuihin ja meikkeihin. Kalverstraatilla on paljon etenkin nuorille mieluisia vaateputiikkeja ja monet kansainväliset ketjut näkyvät katukuvassa. Vaatteiden hinnat eivät mielestäni kovin paljon poikkea esim. Suomen hinnoista, mutta tarjontaa on runsaammin. Sisustusliikkeitä Amsterdamissa on myös aika paljon, sillä hollantilaiset selvästi tykkäävät sisustamisesta. Koska Hollannilla on värikäs siirtomaa-menneisyys, sen perintönä Amsterdamissa on myös kiinnostava antiikkikauppojen keskittymä. Varsinkin kaakkoisaasialaisia esineitä ja taidetta on paljon saatavilla. Hinnatkin voivat tosin olla huikeita. Useimmat hienoimmista antiikkikaupoista sijaitsevat  Nieuwe Spiegelstraatin ympäristössä tai Rijksmuseumilta kaupungin keskustaa kohti vievien pikkukatujen varrella. Jordaanin kaupunginosasta löytyy paljon kiinnostavia pikkuputiikkeja, joissa on sitten vähän vaihtoehtoisempaa tavaraa. Esimerkiksi vaatteiden vintage-liikkeitä on useita. Tästä kaupunginosasta on tullut myös muodikas asuinpaikka. Negen Straatjes (yhdeksän pikkukatua) kanava-alueella ovat myös suosittuja ostoskatuja.Pienemmissä ruokakaupoissa ja putiikeissa sekä joissakin ravintoloissa ja kahviloissa ei voi välttämättä maksaa eurooppalaisella luottokortilla, joten käteistä rahaa kannattaa pitää mukana. Ruokakaupoista yleisin keskustassa on Albert Heijn ja lisäksi saatatte bongata ehkä Jumbon tai Dirkin.


Muuta


Keskusta on aika kompakti, mutta jos haluaa lepuuttaa jalkojaan, raitiovaunulla matkustaminen on todella kätevää. Lippuja saa kuljettajalta tai rahastajalta. Mielestäni päärautatieaseman seutu on aika ruma ja likainenkin ja siksi suosittelen lähtemään vähän kauemmas pahimmasta hässäkästä. Toisaalta jotkut ovat kanssani eri mieltä ja nauttivat hyvästä menosta ja eläväisestä tunnelmasta. Onneksi jokaisella on mahdollisuus valita kiinnostuksensa mukaa katseltavaa ja koettavaa. 
Jos ostokset eivät kiinnosta tai ne on jo tehty, kaupungista löytyy paljon kivoja katuja ihan vaan kävelyyn ja ihmettelyyn. Itse tykkään maleksia kanavien varsilla ja jo mainitsemallani Jordaanin alueella, mutta koska siellä on aikaisia sunnuntai-aamuja lukuunottamatta aina valtavasti turisteja (kuten muuten koko keskustassa), kävelen mieluiten lähellä kotinurkkiani esim. Willemsparkin kulmilla tai rauhallisen Emmalaanin kaduilla. Etenkin keväisin, kun magnoliat ja kirsikkapuut kukkivat, on siellä todella kaunista ja rauhallista.

Syksylläkin on ihan kaunista.Nälkä ja jano?

Kahviloita ja ruokapaikkoja on runsaasti. Perinteiset ruskeat kahvilat (seinät tummuneet ajan saatossa savusta) ovat paikallisten suosiossa ja niissä tarjoillaan kahvia, olutta ja pientä purtavaa. Ihmiset tulevat niihin viihtymään. 

Yksi minun suosikkikahviloistani on kuitenkin Leidsepleinilla sijaitseva Cafe Americain, josta saa esim. ihania savulohibageleita, hyvää kahvia ja viiniä pöytiin tarjoiltuna ja toki myös tukevampaakin lounasta. Kahvila on kansainvälisen oloinen ainakin noihin ruskeisiin kahviloihin verrattuna. 


Toinen suosikkini on Concertgebouwn ihana aurinkoinen kahvila, jonne pääsee suoraan kadulta. Sieltä saa herkullisia salaatteja ja kakkusia.Concertgebown kahvilan ilmavaa tunnelmaa

Kumpikaan edellä mainituista ei kyllä  taida olla tyypillisiä hollantilaisia kahviloita, vaan ne voisivat olla lähes missä tahansa.
Luku sinänsä ovat ns. coffeeshopit, joissa etenkin turistit pössyttelevät puolilaillisesti kannabista. Tuoksu leijailee jo ulko-ovella eikä niihin ainakaan vahingossa voi eksyä.

Keväisin ja kesäisin myös monet terassit houkuttelevat istumaan ulkona auringossa. Ihan keskustassa onkin sitten tosiaan ohi kulkevaa vilinää seurattavana ihan yllin kyllin!

Vaikka hollantilainen ruoka ei mielestäni ole mitenkään erityisen houkuttelevaa (herkkuina mm. suomalaisillekin tutut silli, hernekeitto, pannukakut, perunamuussin tapainen stamppot ja ranskanperunat), hyvää ruokaa on paljon tarjolla ja ravintoloita lähes joka makuun. Alankomaiden värikkäästä historiasta johtuu, että tarjolla on paljon myös etnistä ruokaa. Meidän kotimme lähipiiristä löytyy ainakin japanilainen, indonesialainen, kiinalainen, brasilialainen, muutama italialainen, israelilainen, libanonilainen ja espanjalainen ravintola. Sekä muutama muu. 

Suosituimpiin ravintoloihin on joskus aika vaikea päästä, ja esim. suosikkeihimme indonesialaiseen (Blauw), italialaiseen (Toscanini) sekä uuden hollantilaisen keittiön ravintolaan (Ron) pitää viikonloppu-illaksi varata pöytä hyvinkin ajoissa jo edellisellä viikolla. Onneksi valinnan varaa kuitenkin löytyy. Aika mukava ja mutkaton paikka on myös lähellä Museumpleinia sijaitseva George W.P.A., jossa ainakin parsa on taivaallista sesonkiruokaa. Tosin viimeisin kerta Yrjössä oli pienoinen pettymys. Salaatti oli aika vaisu ja aika ahdastakin oli. Lauantain alkuiltapäivä ei ehkä ole paras mahdollinen ajankohta tässä hyvin suositussa ravintolassa.


Lopuksi laitan tähän vielä listaa muista nyt mieleen tulevista kivoista vierailukohteista:

- Nemo tiedekeskus, etenkin lapsiperheille

- Eye- elokuvainstituutti, hieno paikka Ijn rannalla (ilmainen 
  lauttayhteys rautatieasemalta

- Concertgebow, aivan loistava maailmanluokan akustiikka ;)

- Plantage, kasvitieteellinen puutarha

- Spui, amerikkalainen sekä englantilainen kirjakauppa ja        perjantaisin kirjamarkkinat

- Foodhallen, mutkattomia pikku ruokakojuja, joista jokainen voi valita mieleistään syötävää

Ja sitten tietysti lähiseudun kylät ja kaupungit. Kulkeminen kaupunkien välillä on kätevää junalla tai bussilla (Haarlem, Monnickendam, Marken, Volendam, Edam, Leiden, Alkmaar, Utrecht jne.)

Kiva jos pistäydytte.

Voin selvittää lisää netti- tai muita osoitteita, aukioloaikoja, lippujen hintoja yms. ja vastata muihinkin kysymyksiin, jos vaan osaan.

Doei!
Leena
7 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisia, henkilökohtaisia vinkkejä. Onko sinulla vihjettä, miten Amsterdamista pääsee kätevimmin Pohjanmeren rannalle.

  Terv. Anne

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoisia, henkilökohtaisia vinkkejä. Onko sinulla vihjettä, miten Amsterdamista pääsee kätevimmin Pohjanmeren rannalle.

  Terv. Anne

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi!
  Alankomailla on paljon rantaviivaa Pohjanmeren rannalla ja riippuukin vähän siitä, mitä rannalla haluaisit tehdä. Niin ja liikutko julkisilla liikennevälineillä.
  Jos haluat vain lähimpään Pohjanmeren rantaan, neuvoisin suuntaamaan kohti Zandvordia. Sinne pääsee keskusrautatieasemalta Haarlemin junalla. Matka Haarlemiin taitaa kestää parisenkymmentä minuuttia ja siellä sitten pitää vaihtaa vielä hetkeksi Zandvordin junaan. Matka on todella helppo ja neuvon mielelläni lisää, kunhan kerrot toiveistasi ja suunnitelmistasi.
  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Kiitos, Leena! Olemme kuusi päivää lomalla Amsterdamissa ja haluamme päiväksi meren rannalla. Vihjeesi kuulostaa mukavalta.

  VastaaPoista
 5. Kiva, jos vinkistä oli apua. Mietin tuossa, että toinen vaihtoehto hitusen kauempana on tietysti Haagin kupeessa sijaitseva Scheveningen. Haagiin pääsee junalla myös kohtuullisen nopeasti ja asemalta huristelee ratikalla rannalle tosi kätevästi. Molemmat rannat ovat melko vilkkaita, mutta tilaa on riittänyt. Kolmas vaihtoehto voisi olla Castricumin dyynit, joista postailin elokuun blogissa. Siihen reissuun kyllä helposti uppoaa sitten ihan koko päivä, mutta mielestäni noissa maisemissa oli kaikkein autenttisin tunnelma.
  P.S. Kävin vilkaisemassa blogiasi; Olipa muuten kauniita kuvia!!

  VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!