maanantai 25. huhtikuuta 2016

Viikonlopun tulppaanimania
Viikonlopun tulppaanimaniaViikonloppuna lähdimme pienelle retkelle tulppanipelloille. De Bollenstreek, 30 kilometrin mittainen kaistale Haarlemin ja Leidenin välillä, on Hollannin pääasiallisin tulppaanien ja muiden sipulikukkien viljelyalue. 


Maaliskuusta lähtien pellot hehkuvat siellä upeissa väreissä. Krookukset aloittavat väriloiston ja koko ihanuus kulminoituu huhtikuun puolessa välissä majesteettisten tulppaanien väritykitykseen. Toukokuun lopussa on sitten vielä liljojen vuoro kukoistaa.

Me aloitimme reissun matkustamalla Amsterdamista junalla Slotervijkin asemalta Hillegomiin, jonne matka kesti vain hetken istahduksen. Olimme suunnitelleet nappaavamme asemalta OV-vuokrafillarit, mutta vapaita pyöriä ei löytynytkään, joten lähdimme tepastelemaan peltojen reunoja jalkapatikassa. Minun kannaltani juttu ei ollutkaan hassumpi, koska pyöräillessä valokuvaaminen on hivenen hankalaa tai vaarallista. Jutussa olevat kuvat otin Zilkin ja Hillegomin väliltä. Voi - niitä kertyikin todella paljon! Tässä vain jäävuoren huippu.
Näkymiä on sanoin vaikea kuvailla, niin kaunista ja hengästyttävää väriloisto oli. Maisemassa näkyi voimakkan väristen tulppaanien lisäksi hillitymmän värisiä hyasinttipeltoja ja voitte kuvitella ilmassa väreilevän tuoksun. Se oli oikeastaan aivan ihana, koska ulkoilmassa kaikkein voimakkain ödööri laimentui vienoksi kukkaistuoksuksi. Aivan ihastuttavaa! Kuten olen varmaan jossakin aiemmin maininnut, hyasintti on täällä oikeastaan kevätkukka, vaikka joulun tienoillakin niitä toki kaupoissa näkyy.
Retki oli oikein onnistunut ja ulkona tuli käveltyä yhteensä kolmisen tuntia, ehkä vähän ylikin. Sää oli tuulinen, kuinka ollakaan, mutta etupäässä aurinkoinen tai pilvipoutainen. Tosin yksi napakka raekuuro rummutti kukkapeltoja, mutta se kesti vain hetken. Me olimme onneksi varautuneet sateenvarjolla, joten siitäkin selvittiin.


Tulppaanin historia on aika mielenkiintoinen. Lyhyesti kerrottuna tulppaanin kantamuodot ovat kotoisin Turkista Himalajalle ulottuvalta vyöhykkeeltä. Tulppaanien kaupallinen kasvatus alkoi noin tuhat vuotta sitten osmanien valtakunnassa, nykyisen Turkin alueella. 


Tulppaanit valloittivat Euroopan ja Hollannin 1500-luvulla ja 1634 - 1637 harvinaisimmista sipuleista olitiin valmiita maksamaan huomattavia summia. Kiinnostavimpia tulppaaneja olivat sellaiset, joissa virus aiheutti uusia värimuunnoksia. Esim. punavalkoraitaisen ns. Rembrandt-tulppaanin sipulit olivat huikeissa hinnoissa. Yksi ainut tulppaanin sipuli saattoi maksaa usean kivitalon verran.Tulppaanikaupan kiihtyessä markkinat ylikuumenivat ja syntyi sijoituskupla, jossa vastikään markkinoille tulleiden tulppaaninsipulien hinnat kohosivat ennätyslukemiin ja lopulta romahtivat.Tulppaanimaniaksi kutsuttu ilmiö oli Euroopan ensimmäinen pörssiromahdus. Läheisellä Keukenhofin alueella (katso aiempi postaus helmikuulta: Vierailulle Amsterdamiin Welkom!) on todella upea ja valtavan kokoinen puutarha, jonne hirmuiset määrät turisteja kuljetetaan joka kevät ihailemaan upeita istutuksia. Sinne on kuitenkin pääsymaksu ja vilkkaimpaan aikaan jonot ovat pitkiä ja tungos ainakin viikonloppuisin melkoinen. Sitä huolimatta sanoisin, että siellä kannattaa käydä ainakin kerran. Silti joka kevät ei ainakaan minulla ole tarvetta niin ohjailtuun kukkien ihmettelyyn, vaan pyöräily tai kävely viljelyalueilla parhaaseen kukinta-aikaan on oikeastaan hauskempi tapa nauttia kauniista kevätpäivästä.Tällaisen tulppaanimanian jälkeen tämä nimenomainen kukka kärsii ainakin minun mielessäni pienoisen inflaation, mutta eipä aikaakaan kun taas tulee hankittua ihanan raikas kimppu kotia piristämään.

Kauniita päiviä,
Doei!
Leena 

2 kommenttia:

 1. Voi miten kaunista!
  Me lennämme sinne torstaina ja sääennustehan ei kovin suuria lupaile, mutta jospa kuitenkin.....edes pikkuisen poutaa :)
  Haluaisin nimenomaan tulppaaneja katsomaan ja kuvaamaan - nämä sinun kuvasi ovat hurmaavia ja tuoksuvat miltei tänne Norjaan asti!

  Matkakuume kasvaa :)

  VastaaPoista
 2. Jo torstaina! Kuinka mukavaa!
  Olen varma, että jos molemmat pidämme oikein napakasti peukkuja pystyssä, sääkin suosii viikon lopulla. Ennusteista viis.
  Ja kuten sanottu, vaatetuskysymys ;). Tosin valokuvaaminen ei kaatosateessa ole oikein hyvä juttu..

  Oikein ihanaa matkaa teille. Rento loma juhlarutistusten jälkeen on varmasti ansaittu.
  Tervetuloa!

  VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!