keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Kuninkaanpäivänä
Kuninkaanpäivänä


Tänä vuonna sääennusteista osasimme jo päätellä, että sää ei juhlijoita helli. Ehkä ihan pahinta pelättyä ilmaa ei saatu, mutta kyllä sadetta ja rakeita tuli taivaalta ihan riittävästi. Kuvat on otettu viime vuoden synttäreiltä. Tämän päivän sää ei innostanut kaivamaan kameraa edes esiin.


Lippujen ohessa oranssi viiri


Kuninkaanpäivää vietetään 27.5. nykyisen kuninkaan, Willem- Alexanderin, syntymäpäivänä. W.A. on muuten ensimmäinen miespuolinen monarkki Hollannissa 123 vuoteen. Kuninkaan syntymäpäivä on kansallinen vapaapäivä. Ja silloin todella juhlitaan! Mikä väri on tänään in? Arvaa!

Jokainen kynnelle kykenevä yrittää mahdollisuuksiensa mukaan pukeutua oranssiin. Hillityimmillään se tarkoittaa esim. oranssia kaulahuivia tai kukkaa hiuksissa. On kuitenkin ihan tavallista nähdä juhlija päästä varpaisiin oranssissa ja kasvotkin maalattuna. Kukin tyylillään. Oranssi on kuningasperheen ja Orange-Nassau-suvun väri. Kuningasperheestä ollaan aika ylpeitä.

Juhlat alkavat oikeastaan jo edellisen päivän iltana, Kuninkaan yönä- Koningsnacht-, jolloin parhaat baarit, klubit ja pubit järjestävät kunnon bileitä, joista voi sitten suoraan seuraavana aamuna jatkaa kuninkaanpäivän juhlintaa. Vertaisin mesoamista suomalaisten vapun viettoon.  Oranssia terassitungosta


Tungosta näinä päivinä riittää vielä tavallistakin enemmän. Amsterdamissa asustaa n. 800 000 ihmistä, mutta kuninkaanpäivänä juhlijoita tulee 600 000 - 1000000 lisää. Jokainen voi sitten itse mielessään miettiä tykkääkö todellisista megabileistä vai ei. Jos tykkää, niin tänne vaan! Jos ei, kannattaa näitä paria päivää vältellä ja ehkä vielä paria seuraavaakin, kunnes jäljet saadaan siivottua.Myös tänä vuonna kirjasto myi pilkkahinnalla vanhoja kirjoja.

Kuninkaanpäivänä voi löytää aarteita ainakin aamuvarhaisella. Täällä nimittäin puistoihin, kadunkulmiin ja muihinkin julkisiin paikkoihin saa pystyttää kirppispöydän.Kaikki kadut yhtä kirppistä!

 Vondelpark on varattu erityisesti lasten kaupantekoon. He voivat myydä siellä lelujaan, kirjojaan ym. tarpeetonta roinaa ja esittää esim. harrastuksissaan oppimiaan taitoja. Hyvällä säällä moni pieni viuluviikari tai kärrynpyörien heittäjä kerää esiintymisellään kolikoita hattuun ihailevalta yleisöltä. Samalla he saavat esiintymikokemusta kuin vahingossa. Oikeastaan ihan kiva idea.Jos jonkinlaista yritystä. Esim. vasaralla sai yrittää osua putkesta tupsahtavaan tomaattiin.Kanavilla juhlinta näkyy laivabileinä. Oranssilla värillä koristellut veneet ja juhlijat täyttävät kanaalit ja meno on melkoinen. Tätä bailausta voi veneetönkin seurata kanavia ylittäviltä silloilta.

Jokainen varmasti valitsee oman tapansa juhlia. Osa hipsii vähin äänin kaupungista maalle, osa osallistuu megalomaanisiin ulkoilmabileisiin ja osa tykkää viettää päivää kantakahvilassaan mukavassa seurassa. 

Puistossa puhallettiin saippuakuplia.

Me taidamme olla vähän tylsiä juhlijoita. Jos on hyvä ilma, hauskinta on käveleskellä ulkona kaduilla ja puistoissa ja ihmetellä yleistä hulinaa ja sitten palailla kotiterassille nostamaan malja tai pari Kuninkaan Kunniaksi ja grillailemaan tai muuten syömään jotakin hyvää. Niin teimme viime vuonna. Tänään kyllä kävelimme ja katselimme aikamme ulkona. Kurja sanoa, mutta minua kyllä lannisti kylmä ja kostea sää. Poikkesimme kuitenkin Consert-gebown takana sijaitsevaan Welling-kahvilaan olutlasillisille. Alunperin vinkin tästä nimenomaisesta ruskeasta kahvilasta saimme paikallisilta ystäviltämme.  

Paikka oli tyypillinen Amsterdamilainen ruskea kulmakahvila, jossa tunnelma oli hyvin tiivis ja välitön. Tänään vain harva mahtui istumaan, mutta se ei ketään näyttänyt haittaavan. Iloinen puheensorina oli kova ja kaikki näyttivät viihtyvän mainiosti. Kuulimme, että siellä soitetaan usein live-jazzia, joten ehkä sinne voisi joskus poiketa vähän rauhallisempana iltana istuskelemaan hetkeksi ja kuuntelemaan hyvää musiikkia.

Myöhään illalla katselimme vielä terassiltamme mahtavaa ilotulitusta. Onneksi sade oli jo silloin lakannut! Mutta kylmä oli.


Keskimmäinen lippu on Amsterdamin kaupungin oma lippu. Sen ulkoasu on mielestäni vähän tyly. Eikö vain?

Tämänvuotinen kunkun synttäri on nyt juhlittu, ja me ryhdymme odottamaan tulevaa viikonloppua ja Suomesta saapuvia vieraita. Toivottavasti sää on edes kohtuullinen. Ainakin Ajaxin jalkapallo-ottelu pitäisi olla ohjelmassa ja mitä muuta, se selviää vasta myöhemmin kun kuulemme tarkemman sääennusteen.

Mukavaa loppuviikkoa ja halit!
Doei!
Leena


3 kommenttia:

 1. Upeat kuvat ja tunnelmat!
  Me saimme kokea juhlien jälkiaallot - osa koristeistahan oli yhä paikoillaan ja siivous käynnissä vielä torstai-iltanakin:)
  Kiva katsoa näitä kuviasi nyt, kun on siellä käynyt!

  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 2. Mainio kuninkaanpäivä teillä. Teillä on miespuolinen monarkki Hollannissa 123 vuoteen ja Ruotsiin tulee jossakin vaiheessa ensimmäinen naispuolinen monarkki koskaan. Erilaiset ovat monarkkisäännökset (oma sana) eri maissa. Briteissä on ollut myös pitkään naispuolinen monarkki, niinkuin Hollannissakin aikaisemmin.

  Olen lukenutkin, että hollantilaiset ovat kuningasperheestään ylpeitä ja Maximan tyyliä seurataan, hän on tyyli-ikoni.

  Ihania karnevaalikuvia Amsterdamista. Tosiaan - niinkuin vappu meillä Suomessa.

  Mukavaa loppuviikkoa!


  VastaaPoista
 3. Marianna: Siivous täällä on hidasta! Ainakin suomalaisin silmin katsottuna ;)
  Ihania aurinkopäiviä vuonoon!

  Tuula: Kyllä, Maxima on tyyli-ikoni ja häntä varmasti seurataan. Ja mikä ettei; tyylikäs ja samalla rento nainen. Ja näyttää aina hyväntuuliselta. Hymy se taitaa olla paras asuste sekä kuninkaallisille, että myös meille taviksille.
  Onnellisia mökkihetkiä sinne Turun saaristoon!

  VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!