maanantai 12. syyskuuta 2016

Het Amsteramse Bos vai Amazon ? Tietoisen läsnäolon harjoittelemista


Het Amsteramse Bos vai Amazon ? Tietoisen läsnäolon harjoittelemista
Kesä jatkuu edelleen. Tämä maanantai on jo ollut kyllin kuuma, mutta muutamana päivänä tästä eteenpäinkin on luvassa yli 30 asteen hellettä. Viikon loppupuolella sitten kai taas jäähtyy ja pilvistyy. Vaikka varsinaisten kesäkuukausien lämpötilat eivät Alankomaissa juuri eroa Suomen kesästä, näin syksyllä kesä täällä yleensä jatkuu vähän pidempään.

Lauantaina kauniissa auringonpaisteessa teimme retken tuttuun varjoisaan Het Amsterdamse Bosiin (josta olen aikaisemminkin jotain postaillut). Nyt etenimme suuren osan retkestä kuitenkin tavallisesta poikkeavalla tavalla ja siksi näkökulmakin muuttui suuresti aiempiin retkiin verrattuna. Nyt olimme kuin Amazonilla!Vuokrasimme kaksikkokanootin ja meloimme n. 8km matkan aivan uskomattomissa maisemissa. Tuli mieleen, että voiko olla meditatiivisempaa tapaa edetä. Halutessaan voi liikkua hiljalleen, täysin äänettömästi aivan veden pinnassa ja siten päästä vaikkapa vesilintujen lähelle niiden pahemmin säikkymättä. On aika kummallista lipua aivan haikaran editse ja katsella sitä samalta tasolta silmästä silmään.Kokemus kaikkineen oli todella upea ja kuten sanoin, kaikessa kiireettömyydessään jotenkin meditatiivinen. Olimme liikkeellä aamupäivällä, joten saimme liikkua monin paikoin näkemättä ketään muuta. Metsässä ympärillä oli niin hiljaista, että kanoottimme lipuessa hiljalleen vettä pitkin, välillä ainoa ääni kuului putoavista pähkinöistä. Ihan totta. Koskaan lenkkeillessäni en ole päässyt samanlaiseen äänimaailmaan sisälle. Yleensä aina vähintään vaatteet kahisevat, jos ei pysyttele aivan paikoillaan.


Lehtimetsän vihreys oli äärimmäisen kaunista ja ihanan vilvoittavaa. Mietinkin siellä liikkuessamme, että tämä voisi olla minulle yksi sellainen sielunmaisema, josta Marianna (mariannaas.blogspot.com) blogissaan taannoin  kirjoitteli. Monet tieteelliset tutkimukset kertovat, että vihreällä ympäristöllä on vaikutusta mieleen ja mielialoihin. Myös fyysisiä vaikutuksia on mittailtu ja havaittu, että luonnossa ja etenkin metsäympäristössä syke ja verenpaine ja stressihormonitasot laskevat ja lyhytkin metsäretki kasvattaa tilapäisesti elimistön puolustuskyvyn kannalta tärkeiden valkosolujen määrää. Mitä useammin ja mitä pidempiä aikoja tällaisessa ympäristössä viettää, sitä voimakkaampia ja pysyvämpiä vaikutukset ovat.
Ihan arjessakin lähiluonto on hyvin tärkeä ja vihreän ympäristön vaikutukset ovat tunnettuja ympäri maailmaa. Samankaltaisia tutkimustuloksia on saatu esimerkiksi Suomesa, Japanissa ja Hollannissa. Hollannissa tehdyssä tutkimuksessa ihmiset kokivat itsensä sitä terveemmäksi, mitä enemmän asuinympäristössä oli viheralueita. Ajatellaan, että miellyttävässä asuinympäristössä on viheraluelle matkaa asuinrakennuksesta enintään 300 m. Suomessa ainakin tuo on aika helppo saavuttaa.
Vihreä metsäympäristö on täynnä terapeuttisen paikan tunnusmerkkejä. Vaikka metsässä juostu lenkki on monella tapaa virkistävä ja hoitava, parhaiten itse koen tuon terapeuttisen vaikutuksen rauhallisella samoilulla tai kuten nyt hitaalla nautiskelevalla melomisella. Luulen, että osavaikutus piilee tietoisen läsnäolon harjoituksissa. Tehokkuusajattelu, suorittaminen tai aikataulut eivät ainakaan tähän yhteyteen oikein sovi. Apua! mitähän appivanhemmat tästä tuumaavat? Heille metsässä liikkuminen merkitsee enemmän marjojen rivakkaa talteen poimimista ja tietyn litramäärän saavuttamista. Vasta sitten lähdetään kahville. Toki itsekin tykkään kerätä sieniä ja marjoja, mutta ns. tehokkuuteni on aivan toista luokkaa ;)Tarkkaavaisuuden ja ajatusten kiinnittäminen johonkin tiettyyn kohteeseen ja pysähtyminen sen ääreen sitä tutkiskelemaan on tietoista läsnäoloa ja taitoa elää hetkessä. Kokemukseen keskittyminen ja sen hyväksyminen sellaisenaan kadottaa kiireen tunnun. Minulla on tässä usein vielä apuna rakas kamerani, vaikka ehkä vielä vahvemman kokemuksen voisi saada ilman mitään härpäkkeitä. En vain vielä taida olla riittävän taitava tutkiskelija.
Tiedän, että kuulostaa aika huvittavalta ja omassa mielessäni näen kuvan, jossa appivanhemmat kulkevat metsässä kellon ja litramittojen kanssa hiki hatussa ja minä istun mättäällä ihmettelemässä ja pyörittelemässä jotakin saniaisen vartta. Ja silti minullekin marjat maistuvat! Niinpä täytyykin tehdä tuo tutkiskelu eri reissuilla ja marjat poimitaan sitten heidän kanssaan talteen toisella kertaa. Täällä Alankomaissa ei muuten ole samanlaista jokamiehenoikeutta marjametsissäkään, joten tietoiseen läsnäoloon keskittyminen ja stressihormonitason laskeminen on täällä siltä osin hieman helpompaa ;) Vaikka suurimman osan lauantain melontamatkasta saimme tunnelmoida ihan rauhassa, palaillessamme vuokrauspaikan lähettyville, alkoi myös muita melojia näkyä ja loppumetreillä saimme jopa väistellä muutamia polkuveneitä ja häliseviä ryhmiä. Kannatti siis olla kerrankin ajoissa liikkeellä. Koko homman ihanuus kun minun mielestäni piilee siinä rauhassa ja hiljaisen vihreän sademetsän tunnelmassa, jonka monin paikoin onnistuimme saavuttamaan. Sitten ihan eri lukunsa on varmaankin koski-, meri- ja kilpamelonta. Niissä on luultavasti ihan eri kiksit.
Vietimme melontaretkellämme kaksi tuntia evästaukoineen ja lysti maksoi 20 euroa. Eli mielestäni ihan kohtuullinen kustannus niin vaikuttavasta ja kokonaisvaltaisesta kokemuksesta. 
Terapeuttisen, puhdistavan ja uusia näkökulmia avnneen melontaretken jälkeen olisi kai ehdottomasti pitänyt syödä jotakin tummanvihreää. Esimerkiksi jonkinlaista pinaatti-lehtikaali-salaattia tai -pirtelöä. Vaan mepä päätimme yhteistuumin, että liian harmoniseksi menee ja istahdimme valaistuneina puistoravintolaan nauttimaan kunnon pizzasta.Nyt varaudumme henkisesti tulevaan kuumaan viikkoon ja minä mietin kuumeisesti miten ihmeessä jaksan Lindyhop- ja solo Charleston treenit tuollaisessa helteessä. Harjoitussalillamme kun ei ole lainkaan ilmastointia! Nähtäväksi jää. 
Ja sitäpaitsi, tulevaa on turha etukäteen murehtia.

Kaikille oikein onnellista viikon alkua!
Pitäkää huolta itsestänne,
Doei!

Leena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!