tiistai 27. syyskuuta 2016

Roma, non basta una vita

 

Roma, non basta una vita
Eli yksi elämä ei riitä näkemään kaikkea. Ja nyt oli aikaa vain vaivainen viikonloppu Roomassa. 

Onneksi olemme vierailleet Roomassa muutaman kerran aikaisemminkin ja ne kaikkein pakollisimmat nähtävyydet on ainakin hipaisten käyty katsomassa. Koska K:n oli määrä olla koko lauantai-päivän kongressissa, oli tehtävä jonkinlainen kompromissi turistina olemisen suhteen. Roomassa olisi tosiaan nähtävää vaikka koko ihmisiäksi.
Jos tutustuu kaupunkiin ensimmäistä kertaa, kannattaa tietysti varata ilman muuta vähän enemmän aikaa ja vierailla myös Vatikaanissa ja erityisesti Pietarinkirkossa. Kirkon katolta on todella hulppeat näkymät Pietarinkirkon aukiolle ja sisäosan parviltakin voi tehdä vatsanpohjaa kutkuttavan kurkistuksen kirkon sisätiloihin. Myös Vatikaanin museot notkuvat taideaarteita ja itse olen parikin kertaa aivan mykistynyt Sixtuksen kappelissa. Näihin paikkoihin kannattaa kokemukseni mukaan ehdottomasti hankkia liput netistä jo hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä, sillä muuten aika kuluu jonoissa notkumiseen. Muita upeita paikkoja ovat Fontana di Trevi, Campo de Fiori, Forum Romanum, Pantheon(!), Colosseum, Piazza Navona, Espanjalaiset portaat...


Pietarinkirkon kupoli hallitsee Vatikaanin näkymiä.

Mutta kuten sanottu, nyt teimme (tai minä tein) erittäin rennon suunnitelman. Ajatuksena oli perjantai-iltana vaellella vähän Vatikaanin alueella ja käydä syömässä jotakin pientä meille tutuksi tulleessa ravintolassa Castel Sant Angelon lähellä.K:n piti vielä kiirehtiä ilta yhdeksäksi kongressinsa iltagaalaan. Minä sentään pääsin nauttimaan kohtuullisen varhaisista unista. Olimme tämän ensimmäisen yön melko isossa kongressihotellissa vähän keskustan ulkopuolella. Vaikka hotellin allasalue oli ensiluokkainen ja muutenkin paikat aika hulppeat, tämä hotelli olisi voinut olla missä tahansa kaupungissa tai maassa ja sen vuoksi se olikin melko tylsä.

Lauantaina minä lähdin aamupäivällä etsimään seuraavaksi yöksi itse varaamaamme Bed and Breakfast-majapaikkaa Trasteveren kaupunginosasta. Toiveena oli vähän autenttisempi tunnelma ja toki myös edullisempi hinta. Koska julkinen liikenne oli aivan seis, ja hotellista ei kyetty tilaamaan minulle taksia, lähdin laukkuineni raahustamaan kaupungille ja kuin ihmeen kaupalla opin nappaamaan taksin lennosta Rooman lauantai-kaaoksessa. Olin ylpeä itsestäni!Bed and Breakfast kolmannessa kerroksessa


Varaamamme majapaikan sijainti olikin ihan mainio ja sieltä oli kiva itsekseenkin lähteä tutustumaan Trasteveren keskiaikaisiin kujiin ja muihin tunnelmallisiin kulmiin. Katselin, haistelin ja ihmettelin kapeita katuja, kauniita rakennuksia ja iloista ihmisvilinää lauantaisilla kaduilla ja kävelin jalkani väsyksiin. Onneksi oli tutut lenkkarit mukana. Käytössämme oli kaksi huonetta ja kylpyhuone!!


Myös majapaikan porraskäytävä oli kaunis.

Piazza Santa Marialla Trasteveressä oli viehättävä kirkko, jonka mosaiikit ovat erityisen näyttäviä. Piazza on kahviloineen lähistön asukkaiden olohuone ja kaikki ovat kirkostaan kovin ylpeitä.


Trasteveren kujat olivat kovin pittoreskeja. Niiden varrella on pieniä kauppoja, kahviloita ja viinitupia.


Ja kirjakaupankin löysin..


K pääsi kohtuullisen ajoissa vapaaksi omista menoistaan ja pienen huilinnan jälkeen kävimme syömässä ravintolan katuterassilla ihanan tunnelmallisen illallisen. Ruoka Italiassa on parhaimmillaan ihan älyttömän hyvää ja kolmenkin ruokalajin illallisen saa usein ihan kohtuulliseen hintaan.Sunnuntaina jo ennen aamukahvia kävimme kävelyllä läheisillä Janiculumin kukkuloilla katselemassa Roomaa vähän korkeammasta perspektiivistä ja nautimme aamun rauhasta vehreydestä ja raikkaudesta.

Kun aikansa puhisi, tuo mies todella mahtui autoonsa.

Loppupäivän vietimme sitten keskustan hälinää katsellen. Ihmisiä oli liikkeellä aivan valtavasti ja välillä minulle tuli melkein tukala olo sen kaiken hulinan keskellä, vaikka nyt ei enää ollutkaan kaikkein vilkkain turistikausi. Varsinkin Terminin aseman seutu ja Vittorio Emanuelen kulmat olivat minulle vähän liikaa. Olisin kaivannut keskustasta takaisin aamun väljempiin maisemiin. 
Colosseumin kulmilla. Nyt emme käyneet sisällä.Paavillinen sadekatos Terminin juna-aseman edustalla


Jostakin syystä koko Vatikaanin alue oli sunnuntaina suljettu ainakin autoliikenteeltä. Taksikuski kertoi syynä olevan jälleen kerran jonkinlainen terrorismin uhka. Emme selvittäneet asiaa sen tarkemmin, vaan pysyttelimme muilla kulmilla ihan suosiolla. Surullista kuitenkin ja ajattelin roomalaisia, jotka alueella asuvat. Tuollainen uhka hankaloittaa tavallista elämistä ja muutenkin se tuo varmasti ikävän varjon elämään. Ja silti Rooman väitetään olevan melko turvallinen kaupunki terrorismia ajatellen, suurempaa vaaraa aiheutuu varmasti vaikkapa aika hurjasta liikenteestä. Tämä vuosi taitaa kuitenkin olla katolisen kirkon riemuvuosi ja siten kai terrorismillekin raflaavampi ajankohta. Toivottavasti ei.
Tänä kesänä hääpareja onkin ollut kuvissani aika monta. Tässä Rooman parit.

Lopputulemana huomasin, että jos aikaa ei ole käytettävissä paljoa, kannattaa ehdottomasti valita todella väljä suunnitelma ja keskittyä enimmäkseen tunnelmien aistimiseen ja vain pariin kohteeseen tai yhteen kaupunginosaan. Ainakin minulle tämä sopii paremmin kuin ylenmääräinen sinkoilu ja nähtävyyksien suorittaminen. Ymmärrän toisaalta, että kysymys on myöskin tietynlaisesta luksuksesta. Jos kaikkea ei tarvitse nähdä kerralla, vaan voi ajatella palaavansa vaikka joskus uudelleen, on valintoja helpompi tehdä. Koskaanhan ei toki tiedä, tuleeko sitä seuraavaa kertaa, mutta entäs sitten?   

Kun nyt kotona katselin ottamiani kuvia, on suorastaan ällistyttävää, miten oli onnistunut nappailemaan keskustasta sellaisia kuvia, joissa ihmispaljous ei näy. Kerrassaan hämmentävää. Vaikuttaa siltä, että tungos olikin vain omassa mielessäni ;)

Kivaa tiistaita, pitäkäähän huolta itsestänne!
Doei!
Leena

7 kommenttia:

 1. Mahtava kuvat ja postaus. Tuli ikävä Roomaan.

  VastaaPoista
 2. Lenkkarit on ihan "must" Roomassa.

  VastaaPoista
 3. Leena-kaima: Kiitos kaimalle kommentista! Olipa kiva, että piipahdit blogissani. Minäkin tykkään tuosta ikuisesta kaupungista aina vaan.


  Allu: Juu. Minusta on näin vanhemmiten tullut kyllä siinä suhteessa aika tyylitön. Valitsen aika usein jalkaani lenkkarit, koska muuten jää paljon kiinnostavia paikkoja katsomatta.

  VastaaPoista
 4. Tuntuu, että Rooma on kovasti nyt suosiossa. Yksi jos toinenkin tuttavapiiristä on siellä ollut tai matkalla sinne nyt alkusyksyn aikana. Pariisiin on paljon vähemmän menijöitä. No kaikki tiet vievät Roomaan. Kiva katsaus Roomasta!
  Muuten ne messuliput ovat vielä minulla.En ole saanut osoitetta, mihin ne lähettää. Emailiini: tuulaslife1@gmail.com
  Kaunista viikkoa Leena!

  VastaaPoista
 5. Oi voi, laitan osoitteen vielä uudelleen s-postiisi. Minne lie edellinen häipynyt. Nuoret kiittivät arvonnan järjestäjää ja minäkin kiitän. Olen itse vähän huonosti seuraillut Suomen ja Turun tapahtumia, enkä olisi itse kirjamessuja välttämättä edes huomannut.

  Kiitos myös Rooma-kommentistasi. Kaunis kaupunki!
  Iloa syyskuun loppuun Tuula!

  VastaaPoista
 6. Aah mitä kuvia!
  Kaunis kaupunki, kuvista huokuu lämpö ja tuo kirkko <3 ...huokailen täällä!

  VastaaPoista
 7. Pietarinkirkko on todella kaunis myös ulkopuolelta ja kaupunki muutenkin niin romanttinen ja kuvauksellinen, että sen katselemiseen ei koskaan väsy. Uskoisin, että löydät sieltä yhtä ja toista kuvattavaa ;)

  VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!