torstai 11. elokuuta 2016

Windsorin linna, Long live The Queen


Ja viimeisen osan kesän Englannin reissusta päätänkin tässä ihan kuninkaallisesti. Ajelimme East Angliasta kohti Lontoota ja matkalla pysähdyimme lyhyelle vierailulle Windsoriin.

Koko Windsorin linna on valtava kompleksi ja sitä on mahdoton saada yhteen kuvaan. Tässä vain pieni osa.

Windsor Castle on vanhin ja suurin asuttu linna maailmassa. Alunperin linnan perusti Wilhelm Valloittaja 11. vuosisadalla ja linna on sen jälkeen sopeutunut ja muuntunut lähes tuhat vuotta peräkkäisten hallitsijoiden tarpeiden ja mieltymysten mukaan ja ollut tuona aikana 39 hallitsijan kotina. Nykyisin linna on yksi Hänen Majesteettinsa kuningatar Elisabeth II:n virallisista residensseistä. Vaikka kuningatar kuulemma kutsuukin Buckinghamin palatsia kodikseen, hän viettää mahdollisimman usein viikonloppujaan ja lomiaan Windsorin linnassa. Jostakin kuulin, että kuningattaren ollessa paikalla linnan tornissa liehuu lippu merkkinä. Jos kuningatar on poissa, tornissa liehuu yhdistyneiden kansakuntien lippu. Tarinan todenperäisyys jäi tarkistamatta.

Matkamuistomyymälässä oli paljon kuninkaallista esineistöä.

Windsorin linnaan (tai vaihtoehtoisesti Buckinghamin palatsiin) kutsutaan mm. Britanniassa vierailevia valtioiden päämiehiä virallisiin juhlatilaisuuksiin. Siellä on juhlittu jo vuosisatojen ajan myös kuninkaallisia häitä, kastetilaisuuksia ja syntymäpäiviä.

Linnassa asuu yli 160 ihmistä ja siellä työskentelee yli 200 ihmistä: taloudenhoitajia, portieereja, kelloseppä, hoitajia, autonkuljettajia, huonekalujen restauroijia, kuorolaisia, pappeja, poliiseja, sotilaita, lipunhoitajia, vartijoita, vieraiden opastajia, kirjastonhoitajia, intendenttejä, kirjansitojia, konservaattoreita ja arkistonhoitajia muun muassa. Joukko kasvaa erityisesti pääsiäisenä (jonka kuningatar viettää ihan virallisesti linnassa) ja kesäkuussa kun tuomioistuin asettuu linnaan.
Kuninkaallinen postilaatikko

 Sodan aikaiset pommit eivät paljoa vahinkoa linnalle aiheuttaneet, mutta 1992 riehunut tulipalo sitävastoin sai aikaan melkoisen katastrofin. Korjaukset ja restaurointi aloitettiin heti tapahtuman jälkeen ja työ saatiin päätökseen 1997.  Kustannukset olivat huikeat 37 miljoonaa puntaa. Vaikka ylläpitokorjauset eivät rakennuksessa tietenkään koskaan lopu, linna on nyt paremmassa kunnossa kuin 200 vuoteen. 

Kuninkaallinen pihavalo

Linnan sisätiloissa ei saanut kuvata, mutta etenkin The State Apartments oli kyllä aika hengästyttävä. Valtavia saleja ja huoneita oli peräperää ja kaikki yhtä runsaasti ja ylenpalttisesti koristeltuja kattoja ja mattoja myöten, niin että vähempikin määrä pohjoismaiseen minimalistisuuteen ja selkeyteen tottunutta ihan pyörryttää. Valtavan kokoisia kristallikruunuja, silkkitapetteja, kullattuja listoja, arvokkaita maalauksia ja koristeellisa huonekaluja oli juuri niin kuin kuninkaanlinnassa oletetaankin olevan. Huoneita on kuulemma 951, joista 225 makuuhuonetta. Valtion juhlatilaisuudet pidetään St Georges Hallissa, jossa pöytäpaikkoja on 160 vieraalle. 

Oli kyllä kiintoisaa nähdä tuo St Georges Hall ihan livenä, koska se vilahtelee joskus tv:ssä kun kuningatar välkkyvissä jalokivissä ja tiaroissaan emännöi upeita valtiovieraiden juhlaillallisia.


St Georges Chapel on rakennettu 1475-1528
Vaikka tiedän hyvin vähän kuninkaallisista, siis minkään maan, Englannin kuninkaalliset ovat kuitenkin sen verran olleet esillä, että Windsorin linnassa oli kiinnostavaa käväistä, vaikka vierailu jäi vähän pintapuoliseksi ajanpuutteen vuoksi. Jos joku teistä suunnittelee vierailua linnaan, suosittelen ottamaan ilmaisen multimedia-guiden. Niitä oli kivasti saatavilla heti pääsylippukassojen jälkeen ja sen avulla lyhyessäkin ajassa sai jonkinlaisen käsityksen valtavasta linnasta. Jonoja ei heinäkuisena tiistaina ollut.

Kappelin lisäksi erityinen nähtävyys on Queen Marys Dolls house. Nukketalo on rakennettu kuningatar Marylle 1924, eikä sitä suinkaan tarkoitettu lasten leikkeihin. Sen on suunnitellut arkkitehti Sir Edwin Lutyens tarkaksi aristokraattisen Lontoolaisen talon kopioksi. Nukketalossa on juokseva vesi ja sähkö ja siellä on tuhansia 1:12 valmistettuja esineitä, jotka muistuttavat tarkasti alkuperäisiä mallejaan. Valmis talo on ollut esillä Wembleyssä Brittiläisen imperiumin näyttelyssä 1924, missä sen näki yli 1,5 miljoonaa ihmistä. Meiltä tämä nukketalo jäi tällä reissulla näkemättä.

Ostin virallisen Windsorin linnan opaskirjasen, jossa on lohdutukseksi paljon valokuvia linnan sisätiloista (ja linnan historiaakin ihan kiitettävästi). Vähän kyllä kismitti valokuvauskielto, voitte varmasti arvata.

Linnanporttien ulkopuolella puodinpitäjät yrittivät ottaa kaiken hyödyn irti lostosijainnistaan.

Matka Englantiin oli loppumassa ja Heathrown lentokenttä oli jo lähellä. Vielä muutama hermostunut henkäys vuokra-autoa palautettaessa kuitenkin pääsi, koska kentän läheltä oli todella vaikeata löytää bensistä. Tankin piti tietysti olla täynnä palautuksessa. 

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Ehdimme lentokentälle loistoajassa, saimme tehtyä kenttäostokset ja lentokin oli vain noin tunnin mittainen.
Toivottavasti viihdyitte mukanani reissussa!
Doei,
Leena

2 kommenttia:

 1. Kiitos - oli hienoa päästä käymään Windsdorin linnassa. Olet tehnyt kiinnostavan koosteen, vaikka sisällä ei saanut kuvatakaan.
  Hulppeat on puitteet kuninkaallisilla. On aina ollut ja ehkä tulee olemaankin. Prinssi William perheineen on todella suosittu Briteissä.
  Ja noista nukkekodeista Turun Aboa Vetus & Ars Novassa oli hieno näyttely brittiläisistä nukkekodeista keväällä. Vaikka eivät ihan Maryn nukkekodille varmastikaan vedä vertoja. Niin "Downton Abbey" siellä esittäytyi ja paljon muita - mukavuuksilla.
  Kiitos kierroksesta ja historiasta. Viihdyin 💛

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Tuula ja kiva, että viihdyit kierroksella. Tuolla kyllä ymmärsin kuvauskiellon, koska tilat ovat vielä osin käytössä, eikä linna ole pelkkä museo. Silti vähän harmitti ;)

  VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!