torstai 1. joulukuuta 2016

Viikonlopun aamupalalle itsetehtyä granolaa







Viettelevän rapea pähkinäinen granola sopii mainiosti verkkaiseen ja viipyilevään aamuun. Olen ostanut granolaa myös kaupasta, mutta kokeiltuani omatekoista, kaupan herkku kärsi kyllä tappion ja peli oli ehdottomasti 6 - 0 kotitekoisen hyväksi. Kaiken lisäksi homma on helppoa kuin heinänteko, kunhan muistaa olla tarkkana paahtumisajan kanssa. Uunista riippuen aikaa voi kulua 18-25 min. Makeutta on helppo säädellä maun mukaan.




Oma granolani

6,5 dl suuria kaurahiutaleita (ei pikapuurohiutaleita)
1 tl kanelia tai kardemummaa
1 tl suolaa
4 rkl seesaminsiemenöljyä (tai rypsi- tai auringonkukkaöljyä)
1 tl vanilijasokeria
0,5 - 1 dl muscovado tai muuta ruskeaa sokeria
0,5 dl vaahterasiirappia tai juoksevaa hunajaa
1 dl pecan-pähkinöitä
1 dl saksanpähkinöitä 
(tai omia suosikkipähkinöitäsi tai manteleita)

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sekoita suuressa kulhossa kaurahiutaleet, kaneli ja suola.
Sekoita toisessa kulhossa öljy, siirappi ja sokerit. Kun sokeri on sulanut, yhdistä seos kaurahiutaleisiin ja sekoita taas hyvin. Nostele massa leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja tasoittele. Paahda hiutaleita 10 min., sekoittele ja työnnä takaisin uuniin. Paahda taas 5-10 min., sekoittele, lisää karkeaksi rouhitut pähkinät ja paahda vielä kymmenisen minuuttia, tai kunnes seos näyttää sopivan paahtuneelta (mutta ei yhtään kärähtäneeltä).

Anna granolan jäähtyä täysin ja lisää sitten halutessasi kuivattuja karpaloita, pakastekuivattuja mansikoita, kuivattuja banaanilastuja, kookoslastuja, rusinoita tai mistä tykkäätkään. Minä löysin viimeksi ruokakaupassa käydessäni hunajapaahdettua spelttiä ja koska K tykkää makeasta, lisäsin niitä jäähtyneen granolan joukkoon.

Säilytä valmis herkku tiiviissä purkissa tai rasiassa. Itse tykkään läpinäkyvästä lasipurkista, sillä sitä voi pitää esillä ja se on kaunis katsella.  

Granola maistuu ihanalta paksun maustamattoman jogurtin kera, jälkiruokien päälle ripoteltuna tai ... sano sinä.





Suloisia joulukuun aamuja Teille. Nauttikaa tulevan viikonlopun tunnelmasta ja ehkä myös kynttilän liekin lepatuksesta aamuhämärässä. 

Tot ziens!
Leena


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommenttiasi ei heti julkaista, älä hämmenny. Roskapostin välttämiseksi tarkistan ennen julkaisua vanhempiin postauksiin tulevat kommentit. Olen aina tosi iloinen pienestäkin oikeasta kommentista. ISO KIITOS!!