tiistai 31. tammikuuta 2017

Sillä sipuli






Sipuli on pyhä ja paha kasvi. Se on itkettävä ja haiseva superruoka. Tutkimusten mukaan sipulit alentavat veren kolesterolitasoa, vahvistavat immuunijärjestelmää ja auttavat ehkäisemään syöpä- sekä sydän- ja verisuonisairauksia.

Sipuli (olkoon sitten punasipuli, valkosipuli, keltasipuli tai purjosipuli) on ehdottomasti yksi kotiruokamme perusjutuista. Aikoinaan nuorimmaisella oli usein viikonloppukylässä ystävä, joka ei voinut syödä sipulia ja silloin todella huomasin kuinka vaikeata omasta kokoelmastani oli löytää sopivia ruokaohjeita useammalle aterialle. Nykyisin repertuaarini on ehkä noista ajoista vähän laajentunut, mutta yhä vielä melkein kaikki suosikkiruokamme sisältävät sipulia jossakin muodossa.

Jaan teille nyt oman sipulikeitto-ohjeeni. Kuva ei tee oikeutta tälle herkulle.




Ranskalainen sipulikeitto

Neljälle tarvitaan:

5 keskikokoista sipulia
n. 3 rkl öljyä
n. 1 1/4 l vettä
(liemikuutio)
1/3 tl timjamia
mustapippuria
suolaa
4 palaa vaaleaa leipää
3-4 dl vahvaa juustoraastetta

Kuori sipulit, viipaloi ne ohuesti ja kuullota miedolla lämmöllä öljyssä padassa läpikuultavaksi. Siihen menee vähintään 15 min., jos haluaa keitosta täyteläisen ja herkullisen. Sipuli ei saa ruskistua. Sekoittele ahkerasti.

Lisää vesi, suola ja halutessasi kasvisliemikuutio. Tosin olen kuullut, että aitoon ranskalaiseen keittoon ei lisätä liemikuutioita. Sen sijaan valkoviiniä tai punaviiniä voi kyllä lorauttaa joukkoon. Mausta pippurilla ja timjamilla ja anna kiehua hiljalleen kannen alla n. 25 min.

Raasta sillä aikaa juusto, mielellään karkeaksi raasteeksi. Mikä tahansa voimakkaan makuinen juusto käy - esimerkiksi emmental, gruyere tai oltermanni.

Paahda leipäpalat paahtimessa tai pannulla. Jos haluat, voit annostella keiton neljään uuninkestävään kulhoon ja nostaa jokaisen pinnalle leipäpalan ja juustoa.  Yleensä itse valmistan keiton suoraan yhteen isoon vanhaan pataani, mutta onhan nuo pienet somempia.

Gratinoi lopuksi keitto kuumassa uunissa 250-275 asteessa 5-10 min. kunnes juusto sulaa ja muuttuu kullankeltaiseksi. Minä teen saman usein grillivastuksen alla. Uunista tulviva tuoksu on taivaallinen!

Sipulikeiton ohjeita on varmasti yhtä monta kuin kokkejakin. Joku voi lisätä sipulien kuullotusvaiheessa joukkoon vähän sokeria ja siten karamellisoida sipuleita. Niitä voi myös halutessaan kuullottaa pidempään, tuo 15 min. lienee minimi. Ja koko soppaa voi tietenkin keitellä kokoon tuntikaupalla ja monta muuta vinkkiä olen kuullut ja joskus kokeillutkin. Yleensä kuitenkin aina palaan takaisin tähän helppoon ja nopeaan kursailemattomaan reseptiin. 

Sipulikeitto on yksi halvimmista sapuskoista joita tiedän ja silti ihan huippuhyvää. Ohje kannattaa kaivaa esiin varsinkin silloin kun on tullut matkusteltua tai shoppailtua enemmän kuin tarpeeksi.

Nyt keitto sopi minulle ranskankielen alkeita opetellessani oikein hyvin. Pääsin ihan tunnelmaan!
Bon appetit!

Niin ja sitten piti muistaa ne hedelmät. Kun kerran päätin.



Näillä mennään. Tot ziens!
Leena

6 kommenttia:

  1. Nam. En ole koskaan tehnyt sipulikeittoa, joten taidanpa yrittää. Ja kohta kirjoitat blogiakin vain ja ainoastaan ranskaksi!!!

    VastaaPoista
  2. No juu. Ranska on kyllä alkeiden alkeissa, joten blogi taitaa päivittyä vielä tovin suomeksi :).

    Mutta sipulikeittoa kannattaa kokeilla. Tuore timjami antaa keitolle lisää makua ja saksinkin sitä keiton pinnalle, jos sattuu kotoa löytymään.

    VastaaPoista
  3. Olipa ihanan rupatteleva ruokaohje! Minunkin täytyy koittaa tästä inspiroituneena vihdoin tehdä sipulikeittoa. Sipulin ja valkosipulin kanssa on itselläni vähän niin, ettei oikein tunnu että teen ruokaa ollenkaan jos ei niitä tule mukaan! Vakioruoka-aine meilläkin siis. Mutta koskaan en ole vielä sipulikeittoa yrittänyt itse tehdä kuitenkaan. Ehkäpä nyt viikonloppuna...

    VastaaPoista
  4. Tämä keitto on pelastus varsinkin sellaisina päivinä kun ei oikein ehtisi käydä kaupassa. Melkein aina meillä löytyy kaapista sipuleita, leipää ja juustoa. Noiden rapeiden leipien ja kullankeltaiseksi paahtuneen juuston ansiosta se oli aikoinaan perheen nuorenkin miehen mielestä riittävän täyttävää. Kuten edellä kerroin, tuore timjami sopii hyvin, eikä mikään estä maustamasta vähän tujumminkin fiiliksen mukaan.

    VastaaPoista
  5. Äitini teki aikoinaan sipulikeittoa aika useinkin, mutta minulta se on unohtunut kokonaan. Kiitos ohjeesta - aion kokeilla sitä.

    Oikein hyvää viikonloppua teille!

    VastaaPoista
  6. Sipulilla on paljon terveysvaikutuksia! Jos joskus haluaa oikein herkutella, eikä niinkään ajattele terveysnäkökohtia, sipuleiden kuullotuksessa voi käyttää tietysti reippaasti voita. On myönnettävä, että niin maku on täyteläisempi. Meillä yritetään kuitenkin nykyisin painottaa noita terveysasioita ruokavaliossakin.
    Hyvää viikonloppua myös teille!

    VastaaPoista

Jos kommenttiasi ei heti julkaista, älä hämmenny. Roskapostin välttämiseksi tarkistan ennen julkaisua vanhempiin postauksiin tulevat kommentit. Olen aina tosi iloinen pienestäkin oikeasta kommentista. ISO KIITOS!!