tiistai 8. elokuuta 2017

Oodi tomaatille




Voisin kesäisin elää tomaateilla! Pieniä kirsikkatomaatteja voi napsia kuin karkkeja tai lisäillä vaikka salaatteihin ihan sellaisenaan. Kypsät, syvänpunaiset tomaatit tuoksuvat ja maistuvat taivaallisilta, eikä niillä ole mitään tekemistä talvenkalpeiden kumipallojen kanssa. Kuinka tomaatilla ja tomaatilla voikin olla eroa. 

Suomessa asuessamme hain parhaat tomaatit kesällä yleensä torilta, mutta täällä saa kesällä kyllä tosi hyviä tomaatteja ihan lähikaupastakin tai ainakin kivijalkojen vihanneskaupoista. En etsi ehdottomasti luomua, mutta useinmiten biologisesti viljellyt tomskut ovat kyllä olleet niitä makeimpia ja aromaattisimpia.






On ollut mukavaa lukea tutkimuksista, joissa nämä ihanat herkut on todettu hyvän maun lisäksi myös ylen terveellisiksi. Tomaatti ja etenkin sen kuori sisältää runsaasti lykopeenia, joka on erittäin tehokas kasviantioksidantti (jopa kaksi kertaa tehokkaampi kuin sen sukulaisaine beetakaroteeni ja sata kertaa vahvempi kuin E-vitamiini). Tomaatissa on lisäksi jonkin verran C-vitamiinia, folaattia ja kaliumia. 

Elimistö ei itse kykene tuottamaan lykopeenia, mutta se käyttää ravinnosta saatua lykopeenia terveyden edistämiseen. Lykopeeni on väriaine joka tekee tomaatista punaisen. Tomaatti onkin ehdottomasti paras lykopeenin lähde, mutta on muitakin, kuten esimerkiksi verigreippi, vesimeloni, ruusunmarja ja aprikoosi. 





Kuumennettaessa kasvisten lykopeeni ei tuhoudu, vaan päin vastoin muuttuu sellaiseen muotoon, että elimistö ottaa sen paremmin vastaan ja käyttää vielä paremmin hyväkseen. Siksi esim. tomaattipyre on yllättäen vielä parempi lykopeenin lähde kuin raaka tomaatti! Tomaatin kanssa kannattaa samanaikaisesti nauttia myös vähän rasvaa, koska lykopeeni on rasvaliukoista sen imeytyminen tehostuu.Välimeren ruokavaliossahan on sopivasti mukana oliiviöljyä! Ketsuppi ja tomaattimehukin ovat varsin terveellisiä, jos ne sisältävät mahdollisismman vähän suolaa. 




Tomaattien nauttimisen terveyshyötyinä mainitaan esimerkiksi pienentynyt riski sairastua aivohalvaukseen tai sydäninfarktiin, alentunut verenpaine ja huonon LDL-kolesteroliarvon laskeminen. Lykopeeni voi suojata myös syöviltä.




Siispä kevyen tomaattinen pastakastike kunniaan! Hyviä ohjeita löytyy varmasti meiltä kaikilta. Näin kesäkuumalla myös tuoreet tomaatit maistuvat esim. kylmässä gazpacho-keitossa tai ihanissa raikkaissa salaateissa. 

Meidän eritysherkkuamme on Pebre, jota opimme syömään Etelä-Amerikan reissullamme. Olemmekin kokeilleet kotona monia eri ohjeita. Tykkään vähän kastiketyyppisestä salsasta esim. mexicolaisten ruokien lisäkkeenä, mutta raikkainta on mielestäni tomaatti-sipuli-salaattia muistuttava Pebre, jota en soseuteta lainkaan ja jota voi tarjoilla esim. grilliruokien lisälkkeenä.

Tässä oma ohjeeni:



Pebre

3 keskikokoista hyvin kypsää tomaattia
1 keskikoinen sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 (-2) punaista chiliä
iso nippu korianteria
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sitruunanmehua
ripaus suolaa

Kuutioi tomaatti melko pieniksi paloiksi. Itse en kalttaa tomaatteja enkä poista siemeniäkään, mutta sen voit toki tehdä. Hienonna sipuli, valkosipuli ja chili, josta siemenet poistettu. Hienonna myös korianteri ja lisää mausteet. Sekoita hyvin ja jätä kelmun alle jääkaappiin vetäytymään mielellään ainakin pariksi tunniksi. 
Tarjoa lisukkeena.



Tomaattien pitää todellakin olla kypsiä ja makeita.
Chilien määrää voi tietenkin säätää, maistele.

Vielä kauniimman version saat, kun käytät pieniä terttutomaatteja, jotka lohkot neljään tai kuuteen osaan ja jätät korianterinkin vähän rouheammaksi silpuksi.  

Huom! Blogini tunnistelistasta löydät ohjeen myös ihanaan tomaattikeittoon, jota tarjoilin Utrechtin retken jälkeen lokakuussa 2015. 


Tänään tiistaina meillä Amsterdamissa sataa. Toivottavasti teillä muilla on kesäisempää säätä.

Tot ziens!
Leena

6 kommenttia:

  1. Ihanat kuvat tässä postauksessa! Tomaatit ovat suurta herkkuani. Syön niitä kuin mansikoita ja mielestäni ne ovat usein parempia kuin mansikat.
    Kiitos mielelläni otan tuon Pebren ohjeen. Kuulostaa herkulliselta. Ja tuon tomaattikeiton ohjeenkin käyn kurkkaamassa.
    Täällä Turun saaristossa aurinko paistaa ja vedet ovat lämpimiä. Kesäistä on.
    Ihanaa elokuuta Amsterdamiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos tykkäsit kuvistani ja myös ohjeesta. Pebre on todella helppo herkku. Meitä tomaatti-tyttöjä on sitten useampikin. Tervetuloa kerhoon!!
      Hyvä, että aurinko hellii Turkua; siellä on minulle tärkeitä ja rakkaita ihmisiä nauttimassa kesäsäästä.

      Poista
  2. Mainio ohje ja ihanat kuvat todellakin!
    Kreikkalaisia tomaatteja popsin lomillani aina sellaiset määrät, että pois alta! Niissä maistuu aurinko.

    Hyvää elokuun jatkoa sinne teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Innostuin kuvailemaan noita punaposkisia tomaatteja vähän joka suunnasta. Kiva, jos onnistuin.
      Esimerkiksi kreikkalaisen salaatin ihanuus johtuu juuri mehukkaista ja kypsistä aurinkotomaateista.
      On muuten aika kummallista, että tomaatti on itse asiassa marja!

      Poista
  3. Mulla on terassilla yksi tomaattikasvi ja ne tomaatit on tosi hyviä. Hyvältä näyttää sun pebresikin, kelpaisi mullekin. Lykopeenin olen tuntenut jo pitkään, kun yksi tuttava on eturauhassyöpäekspertti ja aina suosittelee tomaattiruokia miehille.

    VastaaPoista
  4. Itse kasvatetut tomaatit suoraan terassilta olis kyllä parasta!
    Joo, luin tutkimuksista, joiden prosenttiluvut olivat kyllä aika vakuuttavia. Näytti siltä, että lykopeenilla voisi olla suojaava vaikutus useampienkin sairauksien osalta. Ja siis myös meille naisille. Mutta tärkeintä on, että tuo ´lääke´myös maistuu hyvältä ja sitä on kiva nauttia ajattelematta edes sen kummempia hyötyjä.

    VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!