torstai 14. syyskuuta 2017

Sienirisotto




Syyskuun puoliväli! Nyt on taas kaikkien marttojen aika kaivella muistista herkullisimmat sienireseptinsä. Meillä sienikausi aloitetaan yleensä tekemällä jo loppukesällä ensimmäisistä kanttarelleista kevyt lisäke tai kastike uusille perunoille, mutta näin myöhemmin syksyllä myös sienirisotto löytää tiensä meidän ruokapöytäämme. 

K tykkää erityisesti tryffelin mausta ja tuoksusta ja joskus lisäämmekin omaan risottoomme ripauksen kuivattua tryffeliä tai vähän tryffeliöljyä. 


Sienirisotto

1 rkl oliiviöljyä
3 salottisipulia tai 2 keskikokoista keltasipulia
suolaa
mustapippuria
2 valkosipulinkynttä 
400g risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoista vermuttia tai kuivaa valkoviiniä
70 g voita
100g vastaraastettua parmesaania
1 l kana- tai kasvislientä
250g tuoreita sieniä
3rkl oliiviöljyä
pieni kourallinen timjamia hienonnettuna
kourallinen karkeaksi raastettua persiljaa
ripaus chili-jauhetta
hiukan sitruunanmehua

Ensin paistetaan sienet:
Leikkaa sienet ohuiksi suikaleiksi (kanttarellit ja suppilovahverot kuitenkin yleensä revin sopiviksi paloiksi) ja paista ne oliiviöljyssä,  mieluiten parissa kolmessa erässä timjamin kanssa. Yhdistä sienierät. Lisää sienten sekaan vielä valkosipuli ja ripaus suolaa koko ajan sekoittaen. Kuullota pari minuuttia ja kun sienet tuntuvat sopivan kypsiltä, lisää joukkoon persilja ja aavistus chilijauhetta ja lopuksi hieman sitruunanmehua. 
Hienonna puolet paistetuista sienistä veitsellä hienoksi silpuksi ja siirrä sitten kaikki sienet sivuun odottamaan

Kuumenna kana- tai kasvisliemi.

Ja sitten varsinainen risotto:
Kaada 1 rkl oliiviöljyä kasariin, lisää hienonnettu salottisipuli tai keltasipuli ja kuullottele muutama minuutti. 

Lisää kasariin riisi ja nosta lämpöä. Kääntele riisiä koko ajan varovasti. Riisi ei missään vaiheessa saa saada väriä ja siksi pidä riisi koko ajan hitaassa liikkeessä kunnes riisi alkaa muuttua läpikuultavaksi n. 2-3 minuutin kuluttua.

Lisää joukkoon vermutti tai viini (tai kasvislientä) ja hämmennä koko ajan. Kun vermutti on imeytynyt riisiin, lisää ensimmäinen kauhallinen kuumaa lientä ja ripaus suolaa, sekä veitsellä hienoksi silputut sienet.

Laske lämpöä niin, että liemi vain poreilee melko voimakkaasti. Lisää nestettä edelleen kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoitellen, mutta anna aina edellisen nestemäärän imeytyä riisiin ennenkuin lisäät seuraavan. Tähän vaiheeseen kuluu n. 15 min. Maista loppuvaiheessa riisin kypsyyttä ja jatka liemen lisäämistä kunnes riisi on mehmeää, mutta silti pureskellessa napakkaa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Nosta kasari liedeltä ja lisää joukkoon loput sienet, voi ja parmesanraaste. Säästä hieman parmesania myös pinnalle ripoteltavaksi. Sekoita varovasti.

Nauti risotto mahdollisimman pian eli kun se on vielä koostumukseltaan miellyttävän kosteaa. Tarvittaessa lisää vähän kuumaa lientä.

Tämä on niitä ruokia, jotka eivät odota ruokailijoita, vaan ruokailijat odottavat risottoa haarukat ja lusikat kädessään valmiina nautintoon (odottamaan joutunut kökkööntynyt haalea risotto on kamalaa).





Täällä Amsterdamissa on pari päivää riehunut aikamoinen syysmyrsky. Eilen oli lentoliikennekin Schipholin kentällä vähän aikaa sekaisin, kun kiitoteitä jouduttiin sulkemaan. Nyt ehkä kuitenkin tuuli alkaa hieman hellittää ja saamme hengähtää helpotuksesta. Kattoterassi on paikoillaan.

Seesteistä loppuviikkoa Teille Kaikille,
Tot ziens,
Leena














2 kommenttia:

  1. Nami nami, tryffelistä tykätään täälläkin.

    VastaaPoista
  2. Tryffeli taitaa jakaa mielipiteitä. Meilläkin tykätään, mutta tiedän, että joitakin pelkkä tuoksukin jo ällöttää. Hassua, etteivät ymmärrä hyvän päälle ;)

    VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!