lauantai 3. helmikuuta 2018

Yksikätisen linssikeitto


 


Torstaina palasimme parin päivän Bryssel-reissulta kotiin illalla vasta reilusti kymmenen jälkeen.  Ruokakaapit olivat päässeet lähes tyhjiksi ja perjantai-aamuna minua odotti kotona sata isompaa ja pienempää hommaa. Kääk! Aamulla päätin selvitä ilman kauppareissua, mutta ruokaakin oli toki saatava ja mieluiten sellaista nopeaa, jota voi tehdä muun homman ohessa vain toisella kädellä.

Kolusin nopeasti kaappien perimmäiset nurkat ja raavin kokoon ainekset tosi helppoon linssikeittoon. Ja pojat, millaiseen keittoon!! Siitä tuli tosi hyvää ja kun vielä pyöräytin sen seuraksi pellillisen sämpylöitä, päivä oli pelastettu. Ja mikä tuoksu!! Taas tuli todistettua, että tuoksu on puoli ruokaa.

Yksikätisen linssikeitto

1 iso sipuli
1 rkl öljyä
2 valkosipulin kynttä 

1/2 tl kurkumaa
1 tl currya
1/2 tl jauhettua korianteria
1 tl juustokuminaa

1 tlk tomaattimurskaa
0,5 l vettä 
liemikuutio
1,5 dl punaisia linssejä

1,5 dl kookosmaitoa
mustapippuria
suolaa tarvittaessa

Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota ensin kasarissa sipulia pari minuuttia miedolla lämmöllä ja lisää joukkoon valkosipuli. Kun sipulit ovat läpikuultavia, lisää mausteet ja pyörittele sipuleita ja mausteita vielä hetki. 

Lisää sitten tomaattimurska, vesi, liemikuutio ja linssit. Keittele hiljalleen, kunnes linssit ovat kypsiä ja pehmeitä. Yleensä n 25 minuuttia riittää. Kaada joukkoon kookosmaito ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.

Halutessasi voit pilkkoa pinnalle tuoreita yrttejä tai paahdettuja pähkinöitä tai siemeniä. Perjantaina minä valutin vain kookosmaitotölkistä viimeiset pisarat keittolautaselle. Tsadaa.

Tästä keitosta tulee ihanan samettista ja kermaista ilman kermaa! Nam.

Lisänä tarjosin tuoreita sämpylöitä, joihin löydät todella helpon  ohjeen täältä: helpot kaurasämpylät



Perjantaina käytin terveellisiin sämpylöihini kaurahiutaleiden lisäksi täysjyvävehnäjauhoja ja hunajakin oli lopussa, mutta ihania olivat silti. Suolamäärää vähän lisäsin, kun käytin Pan-suolaa.

Tänään lauantaina olikin sitten täydennettävä kaappien varastoja ihan tosissaan, sillä viimeisetkin hätävarat tuli käytettyä.


Mukavaa loppuviikonloppua kaikille!

Tot ziens,
Leena

14 kommenttia:

  1. Hyvältä kuulostaa! Teen itse pitkälti samoilla raaka-aineilla noin kerran viikossa ison satsin linssimuhennosta jota sitten syödään muiden ruokien ohessa läpi viikon. Tai minä ja mies syömme ainakin, lapset eivät ole muhennoksesta niin kovin innostuneita. Täytyykin yrittää tehdä vaihteeksi keittoa, se saattaisi maistua lapsille paremmin.

    VastaaPoista
  2. Uskoisin että lapsetkin tykkää, jos ovat tottuneet juustokuminan ja korianterin makuihin. Olen huomannut, että korianteri jakaa aikuisiakin selvästi kahteen leiriin. Osa maistaa kuulemma korianterin saippuana. Olikohan ihan geeneihin perustuva juttu..?

    Isommalle joukolle tehdessä tuplaisin oman ohjeeni määrät, jos keitto syödään pääruokana. Me mietimme, että tuo sopisi pienenä määränä myös alkukeitoksi.

    Hyvää viikon alkua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korianteria laitetaan Belizessä aika lailla kaikkeen ruokaan eli se on onneksi meidän lapsille tuttu maku. Sen kanssa pitää olla tosiaan tarkkana, jos sitä laittaa liikaa saippuainen maku pääsee voitolle. Sopivan määrän uskoisin maistuvan kaikille... Mutta mikä sitten on kunkin sopiva määrä ne sepä se onkin hankalampi juttu!

      Aion nyt yrittää juuri laittaa tätä keittoasi - mies on tulevan viikon poissa ja haluan koettaa valmistaa etukäteen ainakin osan viikon ruuista koska muuten aika loppuu kesken. Juustokuminaa meillä ei olekaan eikä näemmä kurkumaakaan eli ne jäävät nyt makukokemuksesta pois. Toivotaan, että keitosta tulee silti hyvä ja ennen kaikkea lapsillekin maistuva!

      Poista
    2. Ei se onneksi ole koskaan niin just noiden mausteiden ja muiden kanssa. Välillä kun vaan maistaa ja lisäilee sitten sitä sun tätä fiiliksen mukaan.

      Iloa kokkauksiin ja kivaa perjantaita koko perheelle!

      Poista
  3. Onpa maukkaan kuuloinen keitto! Hauskaa miten parhaat jutut syntyvät joskus ihan vahingossa, kaapista löytyvistä jämistä soveltaen. :-) Ajattelen silloin aina, että tämä ohje pitää kirjoittaa ylös, mutta en muista koskaan kuitenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keitto oli oikeasti hyvää.
      Mullekin käy usein niin, että tuollaiset extempore-jutut unohtuvat heti, kun soppa tai muu on syöty. Oma blogi on siksikin mainio, että jos vaan heti ottaa tekeleestä kuvan ja kirjoittelee luonnoksen muistiin tänne, niin ei pääse unohtumaan. Kaikkia kehitelmiä ei toki viitsi julkaista, mutta hyvät on kiva jakaa.

      Poista
  4. Huh, luulin, että sulla oli joku onnettomuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei onneksi. Toisella kädellä vaan piti hoidella ne kaikki muut jutut :-D. Tähän soppaan riitti vain puolihuomio.

      Poista
  5. Kuulostaa hyvältä ja mainiolta talvipäivän keitolta!
    Menee kokeiluun - helpot ruuat ovat niin paikallaan kiireisinä päivinä.

    VastaaPoista
  6. Mausteinen keitto lämmittää kivasti. Ja mikä parasta, mausteiden määrää voi itse säädellä. Nimittäin jos pakkanen ei pauku kunnolla, vähempikin voi riittää.

    VastaaPoista
  7. Voi nam mitä herkkuja:) Tuollainen keitto uppoaisi kyllä hyvin vilakkana pakkaspäivänä! Kaunista talvista viikkoa♥

    VastaaPoista
  8. Luinkin lehdestä, että teillä siellä Suomessa on viimein tullut ihan kunnon talvi. Lämpöisä ajatuksia ja olkaapa varovaisia liukkaissa keleissä.

    VastaaPoista
  9. Todella hyvää keittoa tuli! Tein myös sämpylät ja ne maistuivat keiton kanssa vähän liiankin hyvin. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  10. Hei Kaima! Ihan mahtavaa että maistui ja ilahduttaa, että uskaltauduit testailemaan ohjeita.
    Maanantai-terkut nyt aurinkoisesta säästä.

    VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!