torstai 23. marraskuuta 2017

Lämmittävä ja vahvistava talvikeitto




Nyt jaan tämän hetken suosikkikeittomme ohjeen. Se on kasviskeitto, joka maistuu ihanan täyteläiseltä ja pitääkin nälän poissa pitkään. Pavuissa on paljon proteiinia! Lisäksi lehtikaalin C-vitamiini on etenkin näin talvella tarpeen. Ohje on alunperin kait jostain lehdestä, mutta se on muotoutunut meillä käytössä oman maun mukaan. Luulen, että alkuperäisessä ohjeessa oli myös omenaa. Tässä meidän versiomme:

Papu-lehtikaalikeitto

1 rkl öljyä
1 tl kurkumaa
2 perunaa
3 porkkanaa
2 pientä sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 rkl raastettua inkivääriä 
1 punainen cilipalko (tai puolikas)
1 liemikuutio
1 l vettä
n. 400g erivärisiä tölkkipapuja 
3/4 l silputtua lehtikaalia
2 rkl sokeritonta pähkinävoita tai loraus jotakin kasvikermaa
1/2 sitruunan mehu
(suolaa)
(ripaus savupaprikajauhetta)

Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat suupaloiksi.
Hienonna sipulit ja raasta inkivääri.
Leikkaa chilipalko ohuiksi suikaleiksi.

Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja kuullota siinä ensin hetki kurkumaa ja lisää sitten sipulit, inkivääri, chilisuikaleet, perunat ja porkkanat. 



Sekoittele muutama minuutti ja kaada sitten joukkoon vesi ja kasvisliemikuutio. Anna keiton kiehua hetki hiljalleen. 

Huuhtele sillä aikaa pavut kylmällä vedellä, siivilöi ja kaada keiton joukkoon.

Lisää sitruunanmehu ja pähkinävoi ja anna kiehua hiljalleen 20-30 min, kunnes porkkanat ja perunat tuntuvat pehmeiltä. (Kasvikerman lisäisin vasta tässä vaiheessa).

Keiton kiehuessa leikkaa lehtikaali hyvin ohueksi silpuksi ja lisää se vasta lähes valmiiseen keittoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Ihanan lämmittävä keitto koleaan ja harmaaseen päivään!

P.S. Minulla on usein itsetehtyä pähkinävoita pienessä purkissa jääkaapissa. Siihen ei tarvitse lisätä sokeria (eikä vältsisti suolaakaan) ja sitä on todella kätevää käyttää ruokien makua pyöristämään. Aina en viitsi edes paahtaa pähkinöitä, vaan surauttelen monitoimikoneella hyvän tahnan vaikkapa suolattomista naturel caschew-pähkinöistä. Ohjeita löytyy netistä pilvin pimein. Tahna säilyy jääkaapissa viikon-pari.

Jälkkäriksi lisää voimaväriä: ihanan kypsää ja makeata sharon-hedelmää. Nams!




Valoa päiviinne! Vaikka aurinko onkin vähän matalalla..
Tot ziens,
Leena



2 kommenttia:

  1. Tuo keitto kuulostaa ja näyttää niin hyvältä..Nam!!:) Aina kesän jälkeen syksyisin ja ennen joulua tekee mieli syödä vähän kevyemmin ja nämä keitot on herkkua:) Mukavaa marraskuun loppua♥

    VastaaPoista
  2. Keitot ovat meidänkin lemmpareita. Kylmällä säällä ne lämmittävät mukavasti.
    Kivoja viimeisiä marraskuun päiviä sinullekin!

    VastaaPoista

Olen aina tosi iloinen pienestäkin kommentista. ISO KIITOS!!